7 tegn på at miksen er ferdig

Posted on Updated on

Noe av det vanskeligste innen dagens musikkproduksjon er faktisk å vite når miksen er ferdig. Vi har uendelig med muligheter og det å sette strek kan ofte være verre enn man skulle tro. Her er noen tegn på at miksen er ferdig.

1. Alle elementene i miksen kan høres

Den analoge tidsalderen hadde én stor fordel – du hadde begrensinger på antall spor. Du måtte jobbe selektivt. I dag kan du legge på i det uendelige og med det er faren stor for at du forkluderer låta både musikalsk og lydmessig. Det blir rett og slett vanskeligere å holde fokus og miksen har en tendens til å gro igjen. Første indikasjon på at du er ferdig er at du kan høre alle elementene i miksen.  Joda – i en miks kan det være elementer som en synthpad, ambience eller andre effekter som skal føles mer enn de skal høres.

2. Miksen har kontraster og bevegelighet

Likevel – selv om det at du kan høre alt er en god indikasjon, betyr ikke det at du er i mål. I mine ører er det lite som er verre enn en miks som durer og går i det samme fra start til slutt. Hva med en EDM miks hvor fokuset kun er sidechain compression. Puh…En statisk miks uten kontraster gjør at jeg raskt mister interessen. Noe må være sterkere og noe må være lavere.

Et annet tips er ikke å bruke samme romklang på alt. Komprimer enkelte elementer, men behold dynamikken i andre. Jobb med nivåer – dra ting opp og ned – skap bevegelighet, skap kontraster.

En miks som har kontraster og beveglighet holder interessen oppe!

3. Miksen har et tydelig fokus

Alle mikser trenger et tydelig fokus. Akkurat som et foto uten fokuspunkt, blir også en miks fort uinteressant hvis den mangler dette. Hva er det viktigste og mest interessante elementet i miksen? Vær sikker på at nettopp det blir tydeliggjort for lytteren.

4. Du hører hver sangstrofe – godt

Hvis fokuspunktet er vokal – er det ultraviktig at all tekst er tydelig. Dagens produksjoner krever det. Bruk automasjon!

5. Behovet for å legge på og ta vekk blir borte

Et veldig godt tegn er når du kommer til punktet – ‘hjelper det egentlig å legge på mer nå’ og i stedet fokuserer på om det er noen elementer som kan fjernes. Det kan være seg musikalske saker som noen synther eller gitarer – noen effekter eller det kan være at du finner plugins som ikke tilfører noe som helst. I den analoge verden er alltid holdningen – jo mer du kødder med et audiosignal jo verre (fasefeil osv). I den digitale verden er det mer – låter det bra, så låter det bra. Likevel – det er en god regel å alltid fjerne ting som ikke tilfører noe.

Personlig føler jeg at når jeg  kommer til punktet i miksen hvor behovet for å legge på ting opphører og trangen til å endre lydbildet slutter, da er jeg svært nærme målet.

6. Du slutter å lytte på miksen og lytter på låta

Hvis du nå er der hvor behovet for å legge på og trekke fra har gitt seg, og klarer å lytte gjennom låta uten å føle behovet for å endre noe – da snakker vi.

Sagt på en tydeligere måte

Kommer du til punktet i miksefasen hvor du ikke lenger hører ‘miksen’ men selve sangen, da er du der.

7. Du sammenligner miksen din mot andre – og den holder!

Den ultimate testen. Du tar frem en referanse og miksen din står seg mot denne. Har vokalen riktig nivå, sitter trommer og bass ordentlig, har resten av elementene satt seg i miksen? Er svaret ja – ja da er sansynligheten stor for at du er ferdig.

Oppsummert

Sannheten er vel at en miks aldri blir helt ferdig. Det finnes alltid noe du kan gjøre annerledes. Michael Jackson uttalte i et intervju at han kunne mikset ‘Thriller’ mange år etter st den ble utgitt. Likevel – det er viktig at du faktisk avslutter mikser. Det gjør at du blir bedre til å mikse, det renser hjernen og med det kommer du deg videre. Garantert!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..