Hør selv….

Posted on Updated on

Hva er favoritt EQ-en din? Hvilken kompressor liker du best på bassgitar? Bruker du 1176 eller LA-2a på vokal? Det er alltid hyggelig å bli spurt, men nå kan du faktisk sjekke selv.

Hør selv

Kog Mastering på New Zealand har nemlig satt opp en egen side hvor du kan sammenligne lydutstyr – Gearshoot.

Dette er en fantastisk kilde som gir deg muligheten til å kjøre A/B sammenligning av både ekte hardware og software plugins.

De har lagt inn enkelt samples og musikkeksempler i flere forskjellige sjangere. Alt er til og med loudness matchet – materialet er lagt inn med LUFS standarden jeg snakket om i denne artikkelen.

Det gjør at du unngår å bli lurt av volumforskjeller og gjør at utstyret blir sammenlignet på en korrekt måte.

Lag egne setup

Du kan altså lage dine egne shootouts mellom utstyr som for eksempel en ekte LA-2A mot forskjellige plugin-emuleringer ved å bruke trommer, bass eller en hel miks om du ønsker det. Du kan også bla deg igjennom de mange interessante eksemplene Kog Mastering har satt opp selv.

For eksempel denne, som tar for seg digitale EQ-er til mastering. Eller denne – som tester 1176 fra Urei opp mot UAD 1176 og Warm WA76.

Noe av utstyret som kan sammenlignes

Interessant

Konseptet er mer enn interessant og jeg har fått flere overraskelser mens jeg har testet. I noen tilfelle, der du har blitt fortalt eller ville tro at det skulle være store forskjeller, er det knapt hørbart, mens i andre, hvor det ikke burde være store forskjellen, er det nettopp det.

Selv om jeg personlig ofte bruker utstyr basert på brukergrensesnitt og andre egenskaper, er det mange interessante lydforskjeller ute og går.

Det er ikke hva du har, men hvordan du bruker det…

En gammel klisje muligens, men likevel gir den mening i de fleste tilfelle. Det er langt viktigere å kjenne utstyret du bruker – og da snakker jeg om å kunne utstyret inn og ut –  enn hvor mange alternativer du har til rådighet. Vi har vel alle tatt oss selv i følgende utsagn – hadde jeg baaaare hatt den boksen eller tenk om jeg hadde deeeeen synthen/gitaren/bassen osv.

Men, med litt smartness er det fullt mulig å løse problemer som dukker opp når du jobber med lyd. Bedre OG billigere enn å måtte dra kortet:)

Oppsummert

Alle elsker jo analogt hardware, jeg også! Gå derfor inn på Gearshoot selv og test i vei. Her ligger det utrolig mye – visstnok mer enn 160.000 samples innen trommer, bass, gitarer, keybords og vokal. Det beste er selvfølgelig å ha utstyr tilgjengelig til testing på eget materiale, men du finner noen svar og bekreftelser/avkreftelser her også. Og kanskje, kanskje må du dra kortet likevel….

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..