Romklang – Hva er Gated Reverb?

Posted on Updated on

Romklang er sjefen blant effektene – men når frasen «legg på litt klang a» dukker opp, kan det være greit å vite litt om de ulike variantene du har til rådighet. Bør du velge Hall, Chamber, Plate, Room, Gated eller Reversed, analog eller digital klang? I en serie artikler ser jeg nærmere på de vanligste typene – i dag Gated Reverb!

Litt historie

Bruken av romklang går i bølger. Ikke minst mengde og lengde.

Gjennom 1970-årene var det stort sett tørre trommer som gjaldt, mens på åtti-tallet var det romklang overalt. Utover nitti-tallet tørket det gradvis opp igjen og gjennom 2000-tallet hadde ikke romklang så stor prioritet. Det er først de siste åra romklang ordentlig har kommet til ‘heder og verdighet’ igjen.

Resirkulering

Alt blir repetert og resirkulert i motebransjen og det gjelder nok i stor grad også innen musikkproduksjon. De fleste var vel mer enn mette på gated reverb da den epoken ga seg, men nå har den jaggu fått en revival den også. Artister som Lorde og Tylor Swift har brukt effekten på nyere hits og gjort at effekten har kommet i søkelyset igjen.

Gated reverb på skarptromme – mange får frysninger bare de hører ordet…

Uansett hva du måtte mene – effekten hadde en stor innvirkning på åtti-talls sounden og det er faktisk stor humor å børste av støvet og ta frem effekten igjen.

Gated reverb

Gated Reverb benyttes først og fremst på skarptromme og basstromme, men kan selvfølgelig benyttes på hva det måtte være hvis du ønsker en kort, nærmest abrubt klangeffekt.

SSL, Hugh Padgham og Phil Collins

Det sies at Gated Reverb ble til ved en tilfeldighet. La oss spole tiden tilbake til slutten av 1970-tallet. Da ble et nytt og etterhvert legendarisk miksebord lansert.

Det var sent i 1979 at denne legenden ble født – Solid State Logic SL4000E Master Studio System mikseren så dagens lys. SSL mikseren forandret hvordan musikk ble spilt inn og mikset. Den hadde nemlig Total Recall – dvs muligheten til å lagre settingene på mikseren.

Men, den hadde noe annet også – den hadde en funksjon en «Listen Mic» som du ser på bildet over. Lydtekniker Hugh Padgham benyttet denne under innspillingen på den nye skiva til Peter Gabriel.

Det spesielle med denne talkback-mikken var at den hadde en kompressor og en gate innkoblet for å gjøre det enklere å høre hva musikerene sa inne i innspillingsrommet.

Men, når trommeslageren Phil Collins spilte og denne mikken sto på – lagde den en ny og fantastisk effekt!

Historien vil ha det til at Padgham ble lamslått av effekten og en natt koblet han om SSL mikseren sånn at han kunne spille inn denne effekten på vanlig måte. (SSL la til en en knapp på mikseren på senere modeller slik at du kunne sende signalet til tape)

Effekten ble benyttet på Peter Gabriels «Intruder» men det var først et halvt år senere når Phil Collins plukket opp effekten og sammen med produsent Hugh Padgham lagde plata Face Value, det ble fart på sakene. På megahitten «In The Air Tonight» ble Gated Reverb benyttet til det fulle og etter denne skulle «alle» store artister og musikkprodusenter bruke denne effekten.

Phil Collins albumet som gjorde effekten kjent

Effekten gjenskapt digitalt

AMS eller Advanced Music Systems var en utstyrsprodusent som ble startet i 1976 av Marc Crabtree og Stuart Nevison. I 1981 lanserte de en digital romklang – AMS RMX16. Den inneholdt et preset som het «Non Lin 2»

AMS var nemlig så smarte at de hadde gjenskapt effekten med et preset som kom til å definere 1980-tallet!

I 1992 ble AMS slått sammen med NEVE og i dag kan du få kjøpt enheten som plugin – UAD AMS Neve RMX16 digital reverb plugin

Video

Jeg anbefaler at du sjekker ut videoen under. Her kan du se historien om hvordan gated reverb oppsto – check it out!

Oppsummert

Gated Reverb er en effekt som kom altså til ved en tilfeldighet og den kom til å definere sounden gjennom 1980-tallet. Du husker kanskje skarptrommelyden på «Born In The USA» med Bruce Springsteen?

Men, som med alle effekter – overdreven bruk gjør at den fort blir kjedelig og uintressant. I dag kommer alle reverb plugins med en gate eller non-linear setting som gjør at du kan gjenskape den originale sounden kjapt, trygt og billig!

 

Kilde – Wikipedia

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..