Stereo widening – 7 tips som gjør miksen større

Posted on

Mange lurer på hvordan de kan få miksen til å låte bredere og større. Du kan selvfølgelig feie på med en stereo widener i mastringen, men den kan gi deg flere problemer enn den løser. Trenger du å få åpnet opp miksen ligger hemmeligheten som oftest i mikseprosessen. Kjenner du til disse 7 klassiske triksene?

Litt historie

Det var en stor revolusjon da vi gikk fra mono til stereo. Alan Dower Blumlein, mannen vi regner som oppfinneren av stereo, ga film og musikk en helt ny dimensjon. Han jobbet for britiske EMI og oppfant det han selv kalte «binaural sound» – det vi i dag kaller stereo.

I november 1957 lanserte det lille plateselskapet Audio Fidelity Records den første masseproduserte stereofoniske plata og i 1958 kom Koss med det første headsettet som gjenga lyd i stereo. Men, det var først utover på ’60 tallet stereo ble tatt i bruk for fullt i pop og rockeproduksjoner.

Lydbilde med høy troverdighet

Lytter du til et stykke musikk hvor du enkelt klarer å plassere instrumenter og musikere i forhold til hverandre, gir det deg en sterk følelse av tilstedeværelse. Du blir revet med som lytter og du får et større utbytte av musikken. I mitt hode er definisjonen på dårlige mikser ofte at de har elendig seperasjon og fort blir uengasjerende.

Det er derfor helt avgjørende at du klarer å skape troverdighet, om det skulle være når du gjør opptak av et kor, hvor riktige mikrofoner og plassering er avgjørende, eller når du mikser en moderne musikkproduksjon som ofte består av mange monospor som skal plasseres rundt i lydbildet.

Tre dimensjoner

Mange mener at man må over på surround lyd for å skape et tredimensjonalt lydbilde, men stereo gjengir også et lydbildet i tre dimensjoner.

Vi deler stereobildet inn i tre deler –

  • Høyde – her snakker vi bassfrekvenser nederst og diskant øverst. Du kan skape høyde ved å jobbe med nivåer (volum) og ikke minst EQ
  • Bredde – altså lyden mellom ventre og høyre kanal, kan oppnås på flere måter, men det viktigste verktøyet vi har er panorering
  • Dybde – det å kunne se innover i en miks skaper du ved å jobbe med nivåer, avstand til mikrofoner og bruk av effekter som romklang og delay

Flere metoder til å gjøre miksen bredere

Det finnes flere metoder du kan bruke for å breie ut stereobildet –

1. Panorering 

Kanskje den enkleste veien til stereo-widening. Panoreringsknappen befinner seg som regel nederst på en mikser rett før selve volumfaderne. Du kan panorere en lydkilde til høyre, til venstre, i midten – L,R,C – og hvor du vil i mellom. Panorer monosporene rundt i stereobildet som du vil. Selv om du har relativt frie tøyler er det flere regler det kan lønne seg å følge. Her er et par tips –

  • Behold bassfrekvensene i midten fordi
  • Lave frekvenser er som regel selve drivkraften i låta
  • Skap balanse mellom L og R fordi
  • Det låter unaturlig om én kanal er sterkere enn den andre

Du får flere panoreringstips i denne artikkelen

«Med panoreringsknappen skaper du separering, luftighet og klarhet i en miks»

 

2. Automatisk panorering

Virker på samme måte som panoreringsknappen, men dette gjøres automatisk av ulike plugins som Waves Brauer Motion. Utviklet av musikkprodusenten Michael Brauer (Coldplay, John Mayer, Florence and the Machine) er Brauer Motion (VST/AU/AAX/RTAS) en auto-panner som individuelt panorerer et stereosignal mellom høyre og venstre og front to back med hjelp av litt psykoakustikk.

3. The Haas Effect

Mange bruker dette trikset for å gi en følelse av dobling av instrumenter. Måten det virker på er å ta et spor og panorere det 100% til en side, duplisere sporet og panorere det 100% til andre siden. For å oppnå Haas-effekten må du forsinke et av sporene et sted mellom 7- 8ms til sånn ca 30ms. Bruk Grid i DAW’en og flytt sporet litt og litt (nudge). Forsinker du signalet mer enn 30ms får du en delay-effekt. Med Haas-effekten lurer du hjernen til å tro at signalet har flyttet på seg. Sjekk også ut dette delay-tipset

Tips – det er en hake ved dette trikset. Haas-effekten kan skape faseproblemer som gjør at sporene faser hverandre ut eller reduserer nivået når det blir avspilt i mono. Det finnes heldigvis en måte å redde dette på – behold en mono-versjon som du panorerer i center. Har du det vil det funke i mono også.

Forskyv ett av sporene med nudge-kontrollen

4. Microshift-effekten 

Ganske lik Haas-effekten men i stedet for å forsinke signalet blir signalet pitch-shiftet i hver sin retning. For eksempel kan venstre kanal pitch shiftes -3 cent ned og høyre kanal +4 cent oppover. Dette er veldig lite pitch-shifting derav navnet – Microshifting, men nok til å lage en svært imponerende chorus effekt. Meget effektivt bl a på vokal og gitar.

SoundToys Little Microshift er en bra plugin hvis du ønsker deg en widening effekt

5. Tonal kontrast

Et klassisk triks er å bruke forskjellig EQ i høyre og venstre kanal. De fleste av dagens Eq-plugins gir deg muligheten til forskjellige settinger i L og R. Prøv å dra av i et område i en kanal og legg til i samme området i motsatt kanal. Dette skaper en tonal kontrast og resultatet er en widening effekt.

6. Gjør stereosignalene smalere

Dette tipset høres nok ut som det har motsatt hensikt, men la meg forklare. Bare fordi en miks har masse stereosignaler med digre stereo-keyboards, stereo-klanger, delayer og chorus, betyr ikke at du nødvendigvis får en stor og bred miks. I stedet kan du ende opp med en sausete smørje med keyboards og synther som spiser opp all plassen.

Det kan faktisk lønne seg å gjøre noen av signalene om til mono. Panorer det til en side og legg på en mono reverb eller delay på samme side. Eller bruk ´70-talls trikset med tørt signal på en side og effekten på motsatt side.

7. Bruk widening på de riktige stedene

Mange tror at det å mikse er enkelt – få en brukbar balanse og så la faderene stå. Alle erfarne produsenter og teknikere vil fortelle at det definitivt ikke handler om denne ene settingen. En god miks handler om å skape utvikling gjennom låta, skape kontraster og tilføre variasjon som holder grep om lytteren fra begynnelsen til slutt.

Et triks som blir mye brukt, er å gjøre holde versene ganske trange dvs mye er panorert mot midten, mens på refrengene panorerer man helt ut og i tillegg bruker man widening triksene jeg har nevnt her. Gjør du dette riktig, kan du heve miksen mange nivåer.

PS – Sjekk alltid mono kompatibiliteten

Et problem som kan dukke opp når du bruker kunstige effekter er tap av mono kompatibilitet, dvs evnen til å spille av en stereo miks på et system med bare en høyttaler. Mange mobiltelefoner, enkle usb-høyttalere og også enkelte high-end systemer har bare en høyttaler. Husk at mange klubber kjører i mono og det samme gjelder en del store PA-systemer som benyttes på konserter.

Dessuten – kunstige widening plugins kan fort skape store problemer i mastering hvis du bruker dem feil. Jeg sier ikke at det ikke funker, men anbefaler at du bruker dem på enkelt spor eller på busser/grupper når du mikser. Bruk et fasemeter og sjekk alltid miksen din i mono.

Her finner du et gratis fasemeter som funkerFlux Stereo Tool V3

Oppsummert

Bruk tid på å bygge opp et troverdig stereobilde når du mikser. Vær frekk og panorer sånn at du skaper rom for hvert instrument på de riktige stedene. Gjør som supermikser Chris Lord-Alge sier: «You got two speakers, man – spread it!». Men – sjekk miksen i mono, med et fasemeter og på et headset. Det er ingen tvil at en miks med bra definert høyde, bredde og dybde hvor instrumenter enkelt kan plasseres, gjør lyttopplevelsen langt sterkere.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..