AIR Studios er til salgs!

Posted on Updated on

Air Studios i London – et av de mest prestisjetunge og betydningsfulle studioene i verden er til salgs.

Litt historie

I august 1965 gjorde fire kjente musikkprodusenter et trekk som kom til å forandre platebransjen. På den tiden var det vanlig at plater ble produsert av de store plateselskapenes i deres egne studioer. (Les EMI,Decca,PYE osv)

Musikkprodusentene jobbet som vanlig anstatte for dem. De fikk en ganske så ordinær lønnsjekk og var milevis unna royalty utbetalingene. De jobbet mange og lange økter og følte seg underbetalte. Dette var hovedgrunnen til dannelsen av Associated Independent Recording (AIR) Limited.

Den femte Beatle

En av grunnleggerne var superprodusenten George Martin – kjent som den femte Beatle – sammen med Ron Richards og John Burgess fra EMI og Peter Sullivan fra Decca.

De hadde vært ansvarlige for tunge artister som The Beatles, Tom Jones, Cilla Black og The Hollies for å nevne noen. Gjennom AIR jobbet de videre med disse artistene, men nå med royalty utbetalinger i tillegg.

Oxford Street

AIR Studios holdt i starten til i ikke ukjente Oxford Street i London. I utgangspunktet et umulig sted å bygge et lydstudio med T-banen durende rett under. Det ble ikke spart på noe – de fikk med seg akustikeren Kenneth Shearer – som `bl a hadde jobben med Royal Albert Hall – og det ryktes at det gikk med over 400 flasker Bollinger Champagne under åpningfesten som varte i to dager.

Det fantastiske innspillingsrommet i AIR Studios, Lyndhurst Hall

Lyndhurst Hall

Men, etter 22 år i Oxford Street var det slutt og i 1992 ble studioet flyttet til Lyndhurst Hall i Hampstead. Dette studioet er helt spesielt – liverommet er på hele 300kvm og har et motorisert tak som kan heves og senkes og blir brukt til innspilling av store orkestere til bl a filmmusikk. I kontrollrommet finner du en av verdens største Neve 88R miksere med 96 kanaler, Encore automasjon, SP2 film matrix og 48 ‘AIR Montserrat’ fjernstyrte mic preamper.

Greit kontrollrom dette.)

Kjente innspillinger

AIR Studios har gjort noen av de mest betydningsfulle innspillingene i det 20 og 21 århundret – hevder Richard Boote som kjøpte studioet i 2006 sammen med Paul Woolf. Det er kanskje ikke så rart han sier det – her en oversikt over artister som har benyttet seg av studioet:

Dire Straits, The Rolling Stones, Coldplay, Sir Paul McCartney, George Michael, Joni Mitchell, Kate Bush, Van Morrison, Nick Cave, Katy Perry, Adele, Graham Porter, Bon Iver, Muse, James Blunt, U2, Peter Gabriel, Kate Melua, Red Hot Chilli Peppers, Robbie Williams, Michael Bublé, … ja du skjønner tegninga.

AIR Studios og Abbey Road er de to eneste studioene i England som kan gjøre innspillinger med stort orkester. Studioet i Lyndhurst Hall kan i tillegg til fullt symfoniorkester også huse et stort kor. Soundtracket til drøssevis av kjente filmer har blitt gjort her. (Interstellar, Casino Royale, Les Miserables, Batman Begins og The Da Vinci Code)

Vi har vært priviligerte…

Eierne Richard Boote og Paul Woolfe føler de har vært priviligerte som har fått serve som eiere av Air Studios, men føler at det nå er på tide å gi stafettpinnen til noen som er yngre og som ønsker å føre arven videre  –

”We now feel it’s time to pass the baton on to the younger generation and look forward to seeing Air Studios continue to produce world-class, award-winning music for years to come.”

AIR Studios, som står på min favorittliste over studioer jeg gjerne skulle ha besøkt, har den siste tiden vært truet av massive bygningsarbeider i nærområdet. Den kjente Queen-gitaristen Brian May har engasjert seg sterkt og et betydelig antall underskrifter er samlet inn for å stoppe bygningsarbeidet.

Forrige gang studioet skiftet eiere kostet det 5.6 mill dollar. Det skal bli spennende å se hva det går for denne gang.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..