Romklang – De viktigste typene

Posted on Updated on

Romklang kan ta miksen din til et helt nytt nivå. Å lære seg de ulike typene og hvordan du bruker dem er avgjørende for et bra sluttresultat. De fleste musikkprogrammene kommer med forskjellige varianter romklang. Men, hvilken type skal du velge? Hall, plate, chamber eller hva med room? Her får du en gjennomgang av de mest kjente typene.

Hva er romklang?

Romklang er egentlig lyden av rom. Vi lever i en hverdag med direkte- og reflektert lyd. Spiller du piano hjemme i stua, hører du ikke bare pianolyden – du hører også selve rommet. Pianolyden reflekteres av veggene, taket og gulvet.

Romklang er en serie akustiske refleksjoner som oppstår i et rom når lyd blir skapt. Hvordan klangen høres ut avhenger av rommets størrelse, form og hva rommet inneholder. Klapper du i hendene i en stor kirke og på badet ditt hjemme, skjønner du fort at dette er to forskjellige typer lyd. Rommets karakter endrer seg altså med størrelse og hva det inneholder. Du kan endre klangen med tunge møbler, gardiner, tepper, bøker osv.

Ulike typer

Behovet for etterklang til innpilt musikk har vært der hele tiden. Mange av de første lydstudioene var konstruert for å etterligne de store og kjente konsersalene. Selvfølgelig klarte man ikke å bygge dem så store, så behovet for kunstig etterklang økte.

De mest kjente typene er disse:

 • HALL
 • CHAMBER
 • ROOM
 • SPRING
 • PLATE

HALL

Den mest brukte og kjente er HALL variantene. Concert Hall, Large Hall… du har sikkert vært borti disse. Som navnet tilsier, de er inspirert av og de skal etterligne de store konsertsalene. Dissse konsertsalene kjennetegnes av lang etterklang. Gode musikkprodusenter har minst en egenkomponert Hall på 2-3 sekunder som de benytter i produksjonene de jobber med.

Bra til –

 • Vokal i ballader
 • Strykere
 • Piano og andre type keyboards
 • Å skape et stort og imponerende 3D-lydbilde

Ikke så bra til –

 • Kan fort få det til å låte «fjernt»
 • Overdreven bruk gjør det grøtede
 • Trommer og andre perkusive lyder

Det finnes mange kjente vellydende konsertsaler i verden bl a Philharmonien i Berlin, Musikverein i Wien og den fantastiske Walt Disney Concert Hall i Los Angeles.

CHAMBER

Siden det ikke var mulig å bygge så store studioer som konertsaler, måtte man finne andre varianter. Dette ble løst ved at man bygde egne kammere eller Chambers ofte dypt under selve lydstudioene. Disse kammerene var flisbelagt eller så hadde de andre harde materialer som gjorde at lyden ble reflektert. Du kan selv oppnå den samme effekten i dag ved å mikke opp trappeoppganger, et bad eller en kjeller. Her er fremgangsmåten –

 • Bruk et rom med harde reflekterende flater
 • Sett opp høyttalere som sender lyd fra studio ut i rommet
 • Sett opp to mikrofoner et stykke unna som plukker opp klangen fra rommet

Bill Putnam – selve gudfaren innen moderne musikkproduksjon – var en av pioneerene i bruken av kunstig romklang. I 1947 jobbet han med gruppen «Harmonicats» i United Recording Studios i Chicago. På radiohiten deres, «Peg o’ My Heart» satte han opp en mikrofon og høyttaler på toalettet i studioet som han brukte til romklang. Han lagde et oppsett med send/retur og den dag i dag benytter vi samme teknikk. Resten er som vi sier historie.

Kjente CHAMBERS

Capitol Studios i LA, bygde 8 reverb chambers 20 fot under bakken. Disse ble designet av Les Paul og er fortsatt i bruk og i følge min favoritt lydtekniker Al Schmitt, er nummer 4 det beste:)

Verdens mest berømte studioAbbey Road Studios i London – har også et eget Chamber. Sammen med plugin-produsenten Waves, ga de nylig ut denne pluggen som emulerer Abbey Road’s berømte Studio Two echo chamber. Rommet som ble bygget midt på 1950 tallet har vært en del av den soniske signaturen til det berømte studioet.

Dette rommet og S.T.E.E.D teknolgien har blitt benyttet på mange kjente låter – kanskje den mest kjente er vokalen til John Lennon på «A Day In The Life». Personlig får jeg frysninger langt oppover ryggen så fort jeg hører starten av låta. Sjekk ut videoen over med Mirek Stiles som forklarer hvordan rommet og pluggen er laget.

Bra til –

 • Vokal – det blir ikke for stort
 • Trommer
 • Har massevis av retro vibe og feel

Ikke så bra til –

 • Vanskelig å lage veldig lang naturlig klang

ROOM

Kanskje den vanligste type klang. Minner mye om en HALL, men med langt raskere decay-time. Prøv å klapp i hendene i rommet du sitter i og sammenlign det med klapping inne i en stor kirke.

Rom kommer som du vet i mange varianter og de kan gi deg en veldig naturlig type lyd og binde sammen instrumenter og vokal til en fin helhet uten at lyden blir utvasket. (Prøv selv med et ROOM på 1 sekund i DAWen)

Dessverre er mange rom ganske dårlige. De har reflekterende, gjerne parallelle flater som gjør at deskaper problemer som strående bølger, flutter ekko og andre rariteter som gjør at det låter snodig, Men, noen ganger kan det være akkurat det du er på jakt etter. Du har sikkert vært innom «rare» rom hvor du har tenkt – her skulle jeg gjort vokalen eller her hadde det vært kult å spille inn trommene.

En viktig del for å få ROOMs til å funke er bruken av pre-delay. Pre-delay er tiden fra originallyden til klangen starter – det vi kaller early-reflections. Med pre-delay kan du tilføre mer klang, men likevel lure øret og få det til å låte rimelig in-your-face.

Bra til –

 • Trommer og perkusive ting
 • Vokal hvis du ønsker et lite definert space
 • Å gjøre lyden intim og nær

Ikke så bra til –

 • Kan fort få det til å låte boksete
 • Kan skape rare resonanser som ikke kler miksen

Av kjente klangenheter som har fantastiske ROOM-presets er TC Electronic VSS3. Det var med disse algorytmene TC virkelig ble en konkurrent til Lexicon som er kjent for sine store HALL varianter.

SPRING REVERB – fjærklang

Spring reverb er en mekanisk menneskeskapt måte å gjenskape romklang på. Fjærklang er relativt enkle konstruksjoner som er ganske rimelige å produsere.

Fjærklang forbindes vel først og fremst med el-gitar men det var The Hammond Company som først lanserte dem på 1930-tallet. Folk fikk ikke den ordentlige kirkeorgel-feelingen når de fyrte opp orgelet hjemme i de tørre teppebelagte stuene sine. Derfor måtte det en klangenhet til.

Pluss –

 • Superb til el-gitar
 • Masse retro lyd

Minus –

 • Låter fort spjoing
 • Unaturlig

Jeg har en egen artikkel om SPRING REVERB her

PLATE

Som fjærklang er dette en helt og holdent menneskeskapt variant dette også. En relativt simpel konstruksjon og i bunn og grunn en metallplate som henger i en boks.

Den teknoligiske utviklingen skjøt fart mot slutten av 1950 tallet og i 1957 lanserte det tyske firmaet EMT (Elektro-Mess-Technik) – EMT 140 Reverberation Unit. Den hadde en helt annen magisk lyd enn fjærklangene og de eldre ekkorommene som dominerte markedet på den tiden.

Med EMT 140 kunne man legge på kunstig romklang uten å måtte bruke de store ekkorommene. Den var dessuten langt mer fleksibel da du enkelt kunne endre etterklangstiden. Den ble først lansert som monoversjon – stereoutgaven kom i 1961.

Plateklanger som disse EMT140 er digre og veier 300kg stykk

Plateklang kjennetegnes av en bright lyd og er fin til å bruke på ting som ikke har så mye diskant i utgangspunktet eller ting du ønsker skal være definert.

Pluss –

 • Magisk til vokal
 • Bra til synther og pads
 • Bra på skarptrommer

Minus –

 • Kan låte metallisk

Jeg har en lengre artikkel om plateklang her

GATED REVERB

Gated Reverb er en effekt som kom til ved en tilfeldighet og den kom til å definere sounden gjennom 1980-tallet. Denne klangen ble brukt som en effekt av artister som Phil Collins og Michael Jackson.

Gated reverb er en effekt du elsker eller hater, men den har fått et oppsving i det siste fordi den er fin til å skape et definert rom på det man bruker den til. Gated reverb definerte mye av trommelyden på 80-tallet.

Jeg har laget en egen artikkel om denne effekten og den finner du her

Klassiske klangenheter

Som du skjønner, det er lagt ned mye kløkt og arbeid i å etterskape naturlig romklang. Noen av dem gjenskaper ikke naturlig som SPRING reverb, men flere er helt magiske til å skape en illusjon som gjør at du kan plassere vokalister og instrumentalister rundt omkring i lydbildet.

 • Spring Reverb – oppfunnet på 1930 tallet av Laurens Hammond
 • Chamber Reverb – tatt i bruk av Bill Putnam i 1947
 • Plate Reverb – oppfunnet av tyskeren Wilhelm Franz hos EMT
 • Første digital reverb – 1976 av samme firma EMT med EMT 250
 • Mest kjente digital reverb – Lexicon 224 (1978)
 • Gated Reverb – AMS RMX-16 (1981)

Flere klassiske digitale enheter

Utover 1980 tallet kom digitalklangene i forbedrete utgaver – spesielt verdt å nevne er

 • Lexicon 224XL
 • Lexicon 480L

Som senere ble fulgt opp av –

Lexicon er trolig det mest kjente merket av digitale romklanger. 480L ble brukt på haugevis av pop-produksjoner i 80 og 90åra

Pro tips #1

Unngå å bruke en lang og feit HALL på alle låter og alle spor. En romklang med laaang decay vil maskere mange av elementene og fort gi deg en rotete miks. For å få en låt til å svinge må romklang og delayer svinge med rytmisk. Ved å bruke regneformelen med 60.000ms/ BPM, finner du antall millisekunder du bør bruke. En låt på 80BPM får da 60.000/80 = 750ms. Timer du riktig får du en enkel miks, gjørr du det ikke blir det fort oppoverbakke.

Les mer i artikkelen – Slik timer du romklangen til låta

Pro tips #2

Det er et kjent triks å bruke romklang på noe og la det være på andre ting. En problemstilling som ofte dukker opp er klang ikke klang på trommer og vokal. Velger du å ha klang på vokal kan det skape en fin kontrast ved å velge tørre trommer og visa versa. På den måten skaper du dybde og perspektiv i miksen.

Pro tips #3

Synther kommer med mange presets som har bøtter med klang. Det for å låte imponerende i butikken. I miksen lønner det seg dempe mengden for et bedre sluttresultat.

OPPSUMMERT

Dette er de vanligste typene romklang. Hvilke som passer til hva er ment som et utgangspunkt. Jeg anbefaler deg å eksperimentere fritt.  Du kan bruke romklang på hele mikser, på deler i en miks, på enkelt instrumenter eller et enkelt skarptrommeslag. Uansett – om du bruker naturlig eller menneskeskapt romklang – så tilfører de atmosfære, karakter og en feeling til miksene dine som du som regel ikke klarer deg foruten.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..