Den legendariske lydteknikeren og produsenten Geoff Emerick er død

Posted on Updated on

Den legendariske lydteknikeren og musikkprodusenten Geoff Emerick er død. Emerick var lydtekniker på The Beatles kjente album ‘Revolver’, ‘Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band’, ‘The White Album’ og ‘Abbey Road’.

Startet tidlig

Geoff Emerick startet sin karriere hos EMI Records/Abbey Road Studios allerede som 15 åring. Det blir fortalt at han på sin andre dag på jobb i 1962 var med på The Beatles innspillingen ‘Love Me Do’. Dette var supergruppa fra Liverpool sin første innspilling i Abbey Road og med seg hadde de sin nye trommeslager – Ringo Star.

I den første tiden i det kjente studioet, jobbet han med storheter som Judy Garland, The Hollies og Mannfred Mann.

Forfremmet

Etterhvert fikk han jobbe med The Beatles på singlene ‘She Loves You’ og ‘I Want to Hold Your Hand‘ og i 1964 på ‘Eight Days A Week’ og ‘I Feel Fine’. I 1966 forfremmet produsenten George Martin Emerick til ‘chief engineer’. Samarbeidet deres førte til noen av de mest spennende innspillingene på 60-tallet og deres innovative arbeidsmetoder blir ansett som pioneerarbeid i bransjen i dag. Sønnen til George Martin skriver på Twitter –

«RIP Geoff Emerick one of finest and most innovative engineers to have graced a recording studio» – Giles Martin

Geoff Emericks første plate med The Beatles ble ‘Revolver’ – av mange ansett som den beste plata som noen gang er laget og det første sporet de gjorde sammen var den eksperimentelle ‘Tomorrow Never Knows’.

Kreativ

Emerick var en utrolig kreativ tekniker – da John Lennon spurte han om det var mulig til å få han til å låte som Dalai Lama på denne låta, foreslo Emerick at John Lennon sang gjennom en Leslie høyttaler som en av flere effekter. Senere spilte han inn Paul McCartneys bass med en høyttaler som mikrofon. Emerick var definitivt med på å skape Beatles-soundet.

Etter The Beatles

Etter The Beatles fortsatte Emerick samarbeidet med Paul McCartney og han var tekniker på hans første solo-album ‘McCartney’ og senere albumet ‘Ram’. I 1973 vant han en Grammy som medprodusent på albumet ‘Band On The Run’.

Utover 1970 og 80-tallet jobbet han med storheter som Supertramp, Mahavishnu Orchestra, America, Stevie Wonder og Elvis Costello.

Utga bok

I 2006 ga han ut boken ‘Here, There and Everywhere: My Life Recording the Music of the Beatles’. Geoff Emerick vil bli husket som en bakmann av rang som vil bli dypt savnet. Han ble 72 år gammel.

«The Beatles had many great engineers over the years Geoff was the ONE» – Paul McCartney

 

Kilde: ‘Here, There and Everywhere: My Life Recording the Music of the Beatles’ – Geoff Emerick

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..