LP-platen er 70 år!

Posted on

Det har vært mange jubileer i 2018, som 50-års jubileet til «The White Album» av The Beatles. Men, før vi forlater året er det på sin plass å gratulere selveste LP-platen med 70-årsjubileumet også. Det var på en pressekonferanse på ærverdige Waldorf Astoria i New York City i juni 1948, at Columbia Records lanserte den første 12 tommeren med 33 1⁄3 RPM avspillingshastighet.

Colombia Records

I 1941 startet man undersøkelsene for å utvikle et medium som kunne inneholde lydmateriale mange ganger lengre enn det man hadde klart frem til da. Presidenten i Columbia Records, Edward Wallerstein, hadde en drøm om at forbrukerne skulle kunne høre en hel sats i en symfoni på en side av en plate. Teknikere ved CBS Laboratories, under ledelse av Peter Goldmark, ble satt på saken. Arbeidet ble kraftig forsinket pga andre verdenskrig, men i juni 1948 kunne de endelig presentere resultatet – en 12″ 33 1⁄3 RPM langspillplate.

Mendelsohn konsert

Den første LP-en (langspillplaten) inneholdt Mendelssohn’s fiolinkonsert i E-moll, med fiolinisten Nathan Milstein og New York Philharmonic Symphony Orchestra dirigert av Bruno Walter. Introduksjonen av LP-platen var et gigantisk steg fremover i innspillingen av musikk. Den var et stort løft for musikkelskere verden over og bidro til at platesalget føk i været.

Tidligere kunne man få inn rundt tre til fem minutter med musikk på en plate, mens nå kunne man presse inn over 20 minutter per side ved at hastigheten var senket og at rillene lå tettere. Dermed kunne man nå endelig få et helt klassisk stykke inn på en og samme side. I tillegg kunne datidens popartister legge inn et knippe med sanger, og vipps så var albumet som vi kjenner det født.

«Tidligere kunne man få inn rundt tre til fem minutter med musikk på en plate, men nå kunne man presse inn over 20 minutter per side ved at hastigheten var senket og at rillene lå tettere»

Litt historie

Fra de aller første innspillingene som ble gjort i 1860 av Édouard-Léon Scott de Martinville, via Thomas Edisons fonograf og Emile Berliners grammofon, har det vært en rivende utvikling av kvaliteten.

I 1949 – året etter introduksjonen til LP-en – lanserte Columbias erkerival RCA Victor syvtommereren – singleplaten med 45 rpm – og i november 1957 lanserte det lille plateselskapet Audio Fidelity Records den første masseproduserte stereofoniske plata.

Vinyl kan produseres i forskjellige farger og mønstre, noe som har bidratt til at den blir sett på som kul og sexy

Mange begrensninger

LP-er var enerådende fram til 1982, da CD-platene gjorde sitt inntog. Det var mange som spådde LP-ens død, men selv om cd-platen har mange tekniske fortrinn ble den aldri sexy, som er en av mange grunner til at vinylen har overlevd.

Jeg graverte selv vinylplater tidlig på 90-tallet, og kan underskrive på at for å få et vellykket sluttresultat, må du ta hensyn til mange faktorer.

  • For mye bass og stiften hopper ut av rillene
  • For høyt nivå og stiften hopper ut av rillene
  • Innerste sporet låter dårligere enn det ytterste

Derfor måtte man bruke hodet når man skulle sette sammen album. LP-en låt best når det var under 20 minutter per side og man la låtene med trøkk ytterst og de litt mer lavmelte innerst. På plater over 40 minutter ble bass og diskant barbert og volumet måtte senkes for å få inn all musikken. Og med lavere volum hørte man overflatestøyen bedre med mer knitring og forvrengning.

Men, selv med alle disse begrensningene mener altså mange audiofile at lp-er låter bedre en digital musikk. En av triksene i boka til oss lydteknikere var å bruke en god analog kompressor under graveringen.(Det sto godbiter i cutting-lathe maskinene) Dette var analogutstyr som «limte» spor sammen og som skapte en helhet på LP-en.

I starten når cd-platen kom på markedet, ga plateselskapene ut back-katalogen til mange artister. Man gikk da tilbake til originaltapene og lagde cd-mastere fra dem uten å bruke eq og kompressor. Man trodde helt enkelt at siden dette skulle digitaliseres var dette unødvendig. I mange av tilfellene var ofte også notatene til teknikerne som hadde gravert platene borte. Resultatet var at dette låt langt dårligere enn LP-ene. I tillegg var man plaget av dårlige konvertere, som gjorde lyden kald og steril.

Fortsatt et ledende format

Lydkvaliteten har som nevnt blitt sterkt forbedret over tid. Mange entusiaster mener til og med at LP-er låter bedre enn digitalisert lyd. Etter 2010 har LP-en fått en ny vår og Norge har fått sitt første vinyltrykkeri på 30 år. Til tross for mange små og noen større endringer, har LP-en forblitt standardformatet for vinyl siden oppfinnelsen for 70 år siden. Det gratuleres!

Vil du vite mer om prosessen rundt vinyl, anbefaler jeg denne her

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..