Kan jeg mikse bare på headset?
Hundretusenkroners-spørsmålet denne uka er – kan jeg mikse bare på headset?
Miksing
I de aller fleste artikler om miksing kommer temaet akustikk inn i bildet. Et godt rom er definitivt viktig, det samme er valget av studiomonitorer. Det handler om å få kontroll på refleksjoner og ikke minst de vanskelige bassfrekvensene.
Og da kommer jo hundretusenkroners-spørsmålet – hvis du sliter med dårlig akustikk og ikke har studiomonitorer i referanseklassen – ville det ikke være bedre å mikse på gode hodetelefoner?

Om headsett
Et godt headset kan være gull verdt. De kan skape et univers av bilder i hodene våre og gi oss fantastiske lytteopplevelser. Mange idrettsutøvere bruker dem til å fjerne stress og mange ser kule ut med headset også.
Markedet for hodetelefoner har eksplodert de siste årene. Det er ikke uvanlig at mange bruker tre- fire tusen kroner på et godt headset. Men dessverre, mange av dem er ubrukelige å mikse på.
Beats by Dr. Dre, tyter jo bass og det samme gjelder flere av Bose sine også. De er behagelige å lytte til, ypperlige på reisen, men er «no no» som referanser.
Det er viktig å velge et sett som ikke farger lyden mye og som har en så flat frekvenskurve som mulig. Da er sjansen større for at miksen funker på flere avspillings-steder. Til miksing bør du velge et headset som er åpent eller semi-åpent. De har flatere frekvenskurve og gjengir ofte bass mer realistisk enn lukkede headset.
Å mikse kun på headset – et blindpor?
Når du lytter til hodetelefoner, mottar ørene våre lyden på en helt annen måte enn når vi hører via høyttalere. Med høyttalere hører vi lyden fra begge kanalene samtidig, noe som gir oss en «overhøring» eller crosstalk. Dette er helt fraværende med headset og de gir oss derfor en helt annen lytteopplevelse. Dette fenomenet gjør at det lett å bli lurt og mange av grepene vi gjør i mikseprosessen blir feil.

Fordeler og ulemper
Det er mange fordeler ved å mikse på headset –
- Du kan mikse hvor som helst – når som helst
- Du hører detaljer og nyanser du misser på studiomonitorene
- Gjør det enklere å oppdage knepp og dårlige klipp
- Bra i rom med dårlig akustikk
- Bra til å sjekke panoreringer
- Ypperlig som ekstra sett til å sjekke miksene
Det er noen ulemper også dessverre –
- Mange headset farger lyden
- Headset skaper et snodig og unøyaktig stereobilde
- Ting i midten kommer mellom øra og ikke foran oss som med monitorer
- Vanskelig å finne riktig mengde bass
For noen år siden mikset jeg et album med syv låter kun på et referanse-headset uten å bruke studiomonitorer. Aj aj aj… her gikk jeg på en solid smell. Vokalene var generelt for høye og det låt ganske så snodig i bunn. Her måtte jeg krype til korset og gjøre alle miksene på nytt.
Gode headset
Det finnes mange gode alternativer der ute. Min personlige favoritt er Sennheiser HD650. De har et velbalansert lydbilde og er komfortable å ha på, også i lengre perioder. Andre populære headset er Beyerdynamic DT770 PRO/990 PRO og Sony MDR 7506.

Andre merker du bør sjekke er Shure, Audio Technica og AKG. De har alle gode headset som funker til miksing.
Det finnes også plugins som fjerner farging av lyden på headset. Sjekk denne fra Sonarworks. Legg merke til at ikke alle headset støttes. Her er en oversikt.
Pass på øra!
Bare minner om at det å lytte til headset kan være skadelig. Øra og hjernen blir fort overbelastet og trenger hvile. Arbeidstilsynet har utarbeidet regler for hvor lenge du kan oppholde deg i høy lyd/støy før du får hørselskade –
- 85 dB – 8 timer
- 88 dB – 4 timer
- 91 dB – 2 timer
- 94 dB – 1 time
- 97 dB – 30 minutter
- 100 dB – 15 minutter
- 103 dB – 7,5 minutter
- 106 dB – 3,5 minutter
- 112 dB – under 1 minutt
- 115dB – under 30 sekunder
Som du ser – det er ikke mye som skal til før du drar på deg skader. I følge tinnitus.no børe du følge denne regelen –
Hører du på musikken på øret, følg 60-60-regelen: Den innebærer at du hører på 60 % av lydvolumet, og i maksimalt 60 minutter i strekk før du tar pause.
Oppsummert
Et godt headset kan ta deg et stykke på vei, men du bør alltid kontrollytte på monitorsett. En miks som låter fantastisk på headset kan låte veldig snodig i det virkelig liv. Derfor – bruk headset som et ekstra hjelpemiddel. Start miksen på monitorene, tweak litt ekstra i headset, sjekk i bilen, på øreproppene og på usb-høyttaleren. Og som vanlig – bruk referanser – også når du bruker headset. På denne måten bør du kunne lage en ferdig miks som fungerer fint overalt.
This entry was posted in Miksing, Nyheter and tagged AKG, Akustikk, Beyerdynamic DT770 PRO, hørsel, hørselskader, headset, hodetelefoner, Kan jeg mikse bare med headset?, lydmiksing, lytting, Miksing, musikkproduksjon, Sennheiser HD650, Sonarworks Reference 4, Sony, tinnitus.
4 kommentarer til “Kan jeg mikse bare på headset?”
Legg igjen en kommentar Avbryt svar
Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..
6. mars 2019, kl. 11:28
Men får jeg noen nytte av Sennheiser HD650 om jeg plugger den direkte i lydkort eller desktop Controller? Trodde kanskje den krever en grom forsterker til omtrent samme pris?
6. mars 2019, kl. 12:07
Hei
Så absolutt. Mange lydkort og kontrollere har helt ok headsetforsterkere, men eksterne headsetforsterkere vil gi det lille ekstra.
25. mars 2019, kl. 13:42
Hva tenker du om virtuelle mixerom?
Fikk for litt siden en plugin fra Waves (NX) som hevder å simulere et profesjonelt mixerom, men jeg opplever dog at når jeg mixer med denne på main bus så kan jeg få et (i mitt tilfelle) flott resultat, helt til jeg skrur den av. Da gir det en følelse på at jeg går fra stereo til mono. Både på headset og på monitorer.
https://www.waves.com/plugins/nx#introducing-nx-virtual-mix-room
25. mars 2019, kl. 17:25
Hei Lars Morten
Jeg har ingen erfaring med denne plugin. Kanskje noen andre har og kan kommentere?