Dagens tips #31 – Gratis loudness meter

Posted on Updated on

Du har kanskje fått med deg artiklene jeg har lagt ut om LUFS  og betydningen loudness har for det endelige resultatet på miksene og masterne dine. Hvis du ennå ikke har skaffet deg et Loudness Meter, har du sjansen nå. Og det er til og med gratis!

Hva er LUFS?

Enkelt forklart er LUFS – Loudness Units Full Scale – en gjennomsnittlig utregning av lyd over tid. Du kan ha Short-term LUFS og Integrated LUFS . Begge måler gjennomsnittet – bare i forskjellig tidslengde. Husk at nå snakker vi om loudness – ikke bare nivå – som vi gjør med RMS. LUFS er altså enda nærmere sånn vi subjektivt oppfatter lyd.

Jeg har en egen artikkel om dette som du definitvt bør få med deg. Den finner du her. I tillegg har jeg en artikkel om hvor mye strømmetjenestene vil straffe deg hvis du komprimerer/limiterer miksen din ihjel.

Bruk et meter for LUFS-kontroll

Jeg har flere ganger anbefalt Levels-pluggen fra Mastering The Mix, men nå har jeg funnet et gratis Loudness Meter som funker som ei kule. Hvis du går til Youlean sin hjemmeside finner du «markedets beste gratis Loudness Meter». Det funker i mono,stereo og 5.1.

 

“Once I learned about loudness metering using LUFS, I was really fascinated. The problem was that the plugins for measuring it were (and still are) really expensive and there were no free ones that can get you started.

So, I have decided to create a free loudness meter that will be even better than the most expensive ones.”

Julijan Nikolic – Youlean

Virker med de fleste DAW-er

Denne fine pluggen virker i de fleste musikkprogrammene som FL Studio, Logic Pro X, Final Cut Pro X, Ableton Live, Reaper, Cubase og Pro Tools. Og den er ifølge Youlean 100% nøyaktig og testet opp mot testmateriale til ITU-R BS2217 standareden og  den tilfredstiller alle kravene til ITU-R BS.1770 dokumentet.

Måler loudness

Youlean-pluggen måler loudness sånn at du er på linje med de strikte reglene til Film og TV-bransjen og hjelper deg også med korrekte nivåer hvis du skal laste opp til Spotify, YouTube, Apple Music, Apple Podcast og Tidal.

Måler dynamikk

Denne pluggen hjelper deg slik at du unngår å gruse alt med for mye kompresjon og limitering. Det kan være med på å få miksene dine til å låte bra på alle strømmetjenestene.

Du kan endre størrelsen på GUI-et

Mange plugins på markedet får pepper fordi du ikke kan endre størrelsen på det grafiske interfacet. På Youlean-pluggen kan du endre størrelsen akkurat som du ønsker

Mange presets

Pro-versjon til $47

Tar med at det finnes en pro-versjon av denne pluggen også. Her kan du dra en fil rett inn og får en read-out kjapt I pro-versjonen finner du også presets til strømmetjenestene.

Oppsummert

Ikke stikk hodet i sanden og gjem deg for LUFS. Last inn noen ferdige låter (dine egne og andres) og se hvordan meteret oppfører seg. Det kan hjelpe deg å få ting på plass.  Stor takk til Youlean som har lagt ut dette gratis!

Du laster ned gratis her

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..