8 feil det er lett å gjøre med EQ

Posted on

EQ er et av verktøyene vi bruker aller mest. Enkelt forklart er det en kontroller som legger på eller trekker fra volumet på valgte frekvenser. Det er lett å gå i fella når man bruker en eq –  derfor en reminder med 8 av feilene vi alle gjør fra tid til annen.

 

Uvaner

Hver høst når elevene mine starter, gir jeg dem oppgaver i musikkproduksjon som de skal løse med verktøyene vi har til rådighet. Mange har lite erfaring med bruken av eq, noen har lagt seg til små uvaner og overraskende mange gjør flere av feilene under –

1. Du eq-er uten grunn

Ja, du hørte rett – du trenger faktisk ikke bruke eq på alt. Det er lett å tro at du kan forbedre alt mulig, men ofte er det nok å nivåjustere og balansere det du jobber med. Før du hiver deg over eq-en, still deg spørsmålet, hvilket problem ønsker jeg å løse. For all del, ta gjerne frem en eq å «kjenn litt» på tracket du jobber med, men ikke legg på fordi du tror at det blir bedre. Husk at du skal antageligvis legge på både topp og bunn senere i produksjonen også.

2. Du eq-er for mye i solo-mode

Opp med handa alle som har skrudd eq på kick-en i en time eller to, for så å fjerne mesteparten når du hører den i miksen. Hvis alle instrumentene i miksen låter fantastisk i solo, vil de antageligvis sloss om plassen i det hørbare området du har til rådighet.

I stedet for å jobbe i et vakum med ett og ett spor isolert, tenk at du bygger opp en miks lag for lag. Alt skal finne sin plass og jo tettere miksen er, jo vanskeligere er det for hvert enkelt instrument å finne nettopp sin plass. Målet med å mikse er jo å få alt til å låte bra sammen – ikke hver for seg!

Et godt headset er viktig for å skru bra lyd

3. Du safer deg

Jeg har en egen artikkel som heter Lytte – ikke se! hvor jeg tar opp hvor lett det er å se seg blind på skjermen om hvordan det skal låte. Det er lett å få nerver når man ser eq-kurven og brott så safer man seg.

4. Du overdriver bruken av filtere

Å bruke filtere kan være svært nyttig. Det kan rydde opp i miksen, som resulterer i mer plass i bassområdet og tar vekk f eks skingrete gitarer. Men, filtrerer du vekk alt, tar du vekk ting som burde være der. Ting som miksen din trenger.

5. Du løser ett problem, men skaper et annet

En tradisjonell EQ kan være en finfin problemløser, men noen ganger skaper den nye problemer. Som når en vokalist eller et instrument er bassheavy på visse steder, men ok på andre. Altså et track som endrer seg over tid. Da er løsningen å bruke en annen type eq.

I artikkelen 3 avanserte EQ-teknikker du bør lære deg finner du løsningen –  bruk en dynamisk EQ, eller en multibands-kompressor.

6. Du ignorerer mellomtoneområdet

Alle digger feit bass og deilig topp. Men, det er i mellomtonen selve kjernen av lyden i instrumentet eller vokalen du jobber med ligger. Som supermikser Jack Josep Puig sier – «mellomtoneområdet er hvor hjertet og sjelen i musikken ligger»

Sjelen i musikken ligger i mellomtoneområdet

7. Du stoler for mye på presets

Alle nybegynnere henter frem presets. Hvorfor ikke? Det står jo snare-drum – burde jeg ikke bruke det da? Vel, for det første er alle skarptrommene jeg har tatt opp og alle samples som har laget forskjellige og presets har ikke snøring på hvilken skarp jeg bruker eller hvilken låt jeg skal bruke den i. Noe som igjen betyr at sjansen er liten for at det vil hjelpe. 

Men ok, har du jobbet med mange skarptrommer så finner du ofte et mønster. Mye av maten ligger rundt 150-200Hz skal du har snap let rundt 2-5kHz og deilig topp finner du mellom 7kHz og 12kHz. Men dette fikser du selv – ikke stol blindt på et preset!

8. Du bruker eq for å få mer nivå

Er vokalen din for lav? Henter du opp en eq for å få mer nivå? Bruk heller faderen. En klassisk feil dette. Ta en titt på artikkelen – Bør jeg bruke additiv eller subtraktiv EQ?  Her kan du finne løsningen.

Oppsummert

EQ er og blir mitt øde-øy verktøy og helt avgjørende for å oppnå distinkte og gode mikser. Det som er helt klart er at for å bli god til å bruke EQ, kreves trening. Masse trening. En god start er å lære seg hva som skjer i de ulike frekvensområdene. Skal du lykkes, kan det også være greit å bryte gamle (u)vaner. Sjekk derfor lista over – jeg synder selv rett som det er:)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..