Dagens tips #32 -Test 300 mikrofoner i ro og mak

Posted on

Hva om det fantes et verktøy, som du i ro mak kunne teste 300 forskjellige mikrofoner med? Vel, nå finnes det. Audio Test Kitchen har i samarbeid med 65 produsenter, nettopp lansert en app, som gir deg muligheten til å teste mikker fra fra under 1000-lappen og opp til 10.000.- spenn.

Audio Test Kitchen

Audio Test Kitchen er verdens mest omfattende online platform, hvor du kan sammenligne og høre den sanne personligheten til  lydutstyr produsert i hele verden. Enten du er en dreven musikkprodusent som søker kunnskap til et nytt innkjøp, eller en mikrofonentusiast som ønsker å sjekke hvordan mikker i budsjettklassen står seg mot high-end variantene, har du her en kilde som kan hjelpe deg langt på vei.

Akkurat nå kan du nøyaktig sammenligne mikrofoner, men snart kommer det flere typer produkter. Test av båndmikrofoner, gitarpedaler, trommer, cymbaler og outboard gear, er visstnok på trappene.

Innspillingene er gjort i legendariske EastWest Studios i L.A. Det har tatt dem over to år å utvikle innspillingsmetodene, selve platformen og software-interfacet.

De er standariserte og nivåmatchede. De har lagt ned timevis med jobb for å kunne presentere informasjonen du trenger for å bli sikrere i ditt valg av mikrofon.

Her finner du mikrofoner fra bl a AKG, Aston, Audio-Technica, Blue, Bock, Ehrlund, Manley, Peluso, Shure, Telefunken og Slate. Du kan sammenligne studioklassikeren Neumann U47 opp mot omtrent hvilken mikrofon du måtte ønske.

Treg i bruk

Selve appen laster litt tregt, så du må smøre deg med litt tålmodighet, men selve konseptet er ganske enkelt. Sett 5 mikker side om side og trykk play. Du kan forelåpig velge mellom to låter og 6-7 lydkilder som vokal, bass, elektrisk gitar, akk gitar, piano og piano rom-mikker.

Fallgruver

Jeg vil understreke at det er mange muligheter for feil i tester som dette. Alle som har testet to eller flere mikker opp mot hverandre, vet hvor vanskelig det er å få parametre som avstand og nivåer til å stemme.

Nå sier jo Audio Test Kitchen selv, at de har brukt masse tid på å måle opp avstand og nivåmatche mikkene og filene for å minimere feil. Det er benyttet samme mikrofonforsterker, samme kabler osv.

De har altså ryddet vekk mange av mulighetene for feil, og skal denne siden ha noen form for cred, må jo selvfølgelig alt dette være korrekt.

Lyttemiljø

Jeg kan ikke understreke nok viktigheten av å teste dette i et riktig godt avspillingsmiljø. Bruk et godt rom med gode monitorer eller et knallbra headset. Er lydkortet i laptopen din egentlig bra nok?

For å kunne ta riktige avgjørelser er det altså viktig at du har best mulig lytting, og i følge Audio Test Kitchen bør du bruke «stacked effect».

Jeg er usikker på om dette er wav- eller mp-3 filer. Det er viktig for lydkvaliteten. Har du info om dette, legg gjerne igjen en kommentar.

Oppsummert

Dette verktøyet virker nesten for godt til å være sant, spør du meg. Jeg har ikke fått testet det inngående selv ennå, men gleder meg til å sjekke det ut i tiden fremover. Kanskje noen myter står for fall, kanskje må jeg åpne lommeboka mer enn det jeg ønsker neste gang jeg skal innvestere i en mikrofon? Uansett – dette er et ypperlig verktøy for studenter og andre som trenger å trene på å få skjerpet øra. God lytting!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..