Det overordnede målet

Posted on Updated on

 

Å mestre de tekniske aspektene når du mikser, er selvfølgelig utrolig viktig. Er du dyktig på kreative og tekniske løsninger, kan du ta miksen et langt steg videre. Likevel – med alle mulighetene du har til rådighet i dag, er det lett å glemme det overordnede målet – det musikalske.

Musikk

Musikk er følelser. Formidling av følelser. Får man ingen reaksjon på den nye låta man har jobbet med i dagevis, har man som regel feilet. Mye av følelsene i en låt kan fremheves og forsterkes i mikseprosessen. Derfor – har du ikke satt deg et overordnet mål når du skal mikse, vil du slite med å få folk til å føle noe som helst. 

Det finnes tonnevis med artikler om det tekniske aspektet ved miksing på nettet. Her på Schilles LydBlogg også. Mange ønsker å lære kjappe triks som gjør at miksen blir spennende. Det blir litt som når du skal lære å spille gitar. Det første mange vil lære er riffet på «Smoke on the water». Fair enough, men det viktige er å forstå det store bildet – det overordnede målet.

One mans noise – another man’s music

Musikkproduksjon utvikles stadig raskere og det er lett å la seg forføre av det tekniske aspektet. Ikke noe galt i nytt utstyr eller tekniske løsninger. Snarere tvert i mot – det kan gi ny inspirasjon og injisere nytt liv i mange prosjekter og i mange musikkprodusenter.

Men, stadig oftere hører jeg ny musikk hvor tekniske løsninger står i første rekke og det musikalske – i beste fall – kommer i annen rekke.

Mangelen på musikalitet blir overskygget av tekniske løsninger som muligens høres både besnerende og artig ut for mange. One man’s noise is another man’s music heter det, og det er helt greit. For meg er det likevel trist, når raske tekniske løsninger beseirer musikalitet og man står igjen med en ugrei form for tomhet.

Så hva gjør at en miks fungerer?

Det er selvfølgelig mye og ikke minst veldig individuelt, men for meg er det når en produsent og lydtekniker har formet det musikalske sånn at du kan ta og føle på musikken og lyden. Du kan «se» for deg artisten og musikerene. Jeg elsker når miksen fremhever og forsterker det musikalske det som gir meg en dypere følelse som lytter.

Keep it simple

Hvis du setter deg ned og jobber med en miks men er usikker på hva du skal formidle, har du et stort problem. Som jeg skrev i denne artikkelen, har du ikke et mål, men bare mikser i vei, blir miksen fort et skudd i blinde.

I musikkproduksjon er det veldig lett å miste det store bildet. Det der lett å gå seg vill i tekniske finesser. Spesielt hvis du er ny og uerfaren. En av hovedgrunnene til at mange nybegynnere sliter med miksing, er fordi de tror det er så vanskelig. Har du derimot et klart definert mål kan det fort gjøre miksingen langt lettere.

Det samme gjelder når du skal lage musikk også. Samtlige musikere og artister jeg har jobbet med sier det samme – det er langt lettere å lage en låt hvis du har et utgangspunkt. En akkordprogresjon, en melodilinje, et tema eller et rytmisk element som utgangspunkt. Det er langt lettere å lande et prosjekt med dette som utgangspunkt, enn å bare sette seg ned å starte helt fra scratch.

Sånn kommer du videre

Som sagt, jobben din som musikkprodusent er å få folk til føle noe. Få dem til å få frysninger på ryggen, danse, gråte eller kanskje tenke tilbake på et sommerminne.

Et av de beste tipsene jeg kan gi, er fortsett å spill inn til du har et fantastisk take. Et take som inneholder det du ønsker å formidle. Du kan redigere, skru og tune alt du orker, men du løser sjeldent dårlige take med brilliante tekniske løsninger. 

Varme

Mange som jobber med musikkproduksjon i dag bruker samplepacks og virtuelle softsynther. Flott det, men mange av disse lydene er ganske så kalde og lite organiske. Får du inn et menneskelige element, kan det gi produksjonen din et løft og tilføre langt mer dybde.

Det er mange måter å tilføre varme og mer organisk feeling på. Her er noen  –

  • Unngå å kvantisere alt. Det kan gi låten din en helt annen feeling hvis du legger noen elementer bakpå eller frempå
  • Sample lyder selv og bland disse med de andre lydene. Dette kan skape en helt egen og distinkt sound
  • Samarbeid gjerne med andre som kan legge bassgitar og vanlig gitar eller hva med å spille inn pianoet selv?

«Mange er dessverre litt late»

Jeg tar med et sitat fra en av mine favoritt produsenter, Quincy Jones.  Han mener mange av dagens musikkprodusenter er litt late. De er ikke villige å gå den ekstra mila for å få ting til å låte bedre. 

Jeg kan skrive under på det. Jeg jobber daglig med elever som studerer musikkproduksjon og filmproduksjon. Alt for ofte bruker de tiden på nettet for å finne lyder, i stedet for å ta seg bryet med å recorde egne lyder. Lyder som ville hevet produksjonen mange hakk.

Det får meg til å tenke på arbeidet George Martin og resten av teamet i Abbey Road gjorde på mange av The Beatles’ sine innpillinger. Et annet eksempel er hva supergruppa Queen gjorde. Dette er godt dokumentert i filmen om Freddy Mercury, som kom i fjor – Bohemian Rhapsody. 

Oppsummert

Det jeg vil fram til, er at det er lett å miste gangsynet i jungelen av mulighetene vi har i dag. Har du ikke en sterk musikalsk ide i bunn, hjelper det lite med en god produksjon. Det er først når vi har et godt musikalsk utgangspunkt i kombinasjon med en god innspilling, en fantastisk miks og en mastring som setter prikken over i’en, vi kan oppnå det vi er ute etter – å bevege andre mennesker!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..