2 miksetips

Posted on

De fleste har vel kjent på denne feelingen – du begynner å mikse – livet smiler, men etterhvert synker selvtilliten og etter noen timer kjenner du svetten og du har egentlig bare lyst til å starte på nytt. Her er to tips som raskt gir deg et bedre perspektiv på miksen din – uten at du trenger å kjøpe noe som helst. 

Tips # 1

Et av de vanligste tipsene du får når du begynner å slite med miksen, er å ta pauser ofte. Du bør rett og slett unngå å jobbe for lenge av gangen. Pauser gir deg en frisk ny start som gjør det lettere for deg å komme deg videre. Men – noen ganger trenger du ikke avbryte miksingen for å komme deg videre. 

Her er tips #1 du bør teste –

Sett på miksen gå ut av rommet du jobber i med høyttalerne på et middels lyttenivå. Gå ut av rommet. Gjerne en meter eller to ut. Lytt! Så stiller du deg i døråpningen og lytter videre.

Det er ufattelig hvor rart det å forflytte seg fra den beste spotten – midt mellom høyttalerne – til et annet sted – litt unna – endrer perspektivet ditt fullstendig.

Det er mye psykologi med i spillet når du mikser. Å få avstand og perspektiv hjelper

Det er nesten for godt til å være sant – men for meg funker dette trikset hver eneste gang. Det gir deg et annet perspektiv som gjør det langt lettere å høre om – vokalen er for høy – om bassen stikker seg ut eller om pianoet er for døllt, gitaren for spiss osv.

Jeg anbefaler at du gjør det ofte – faktisk før det begynner å bli motbakke.

Tips # 2

La oss ta det første tipset ett steg videre. Jeg har tidligere sagt, at å høre på miksen på forskjellige studiomonitorer og på et godt headset, er superviktig. Det bør du gjøre i rommet der du jobber i musikkprogrammet – i DAW-enmed alle sporene oppe.

Med tips #2 gjør du følgende –

Bounce ut miksen og ta den med deg til et annet sted. Et helt annet sted, hvor du ikke har alle sporene tilgjengelige. Du har altså bare en 2 spors miks – left/right med deg. Så hva er det som er så viktig med det?

Bounce ut miksen og ta den med deg til et annet sted. Et helt annet sted, hvor du ikke har alle sporene tilgjengelige

Jo – det som er viktig, er at dette er sånn publikummet ditt vil lytte på miksen din! Lytter du til miksen med alle sporene oppe – med alle plugins, fadere, alle returer og de virtuelle instrumentene lett tilgjengelige – er du bare ett lite steg unna til å kunne korrigere noe.

Du kan jo leke smart – å lukke øynene mens du mikser og tenke at det holder, men i virkelighetene er du fortsatt bare ett steg unna å kunne gjøre endringer.

Tar du med deg miksen til et annet miljø, inn i bilen, til en kompis, til auditoriet på skolen eller til stereoanlegget i stua, vil du få et helt annet forhold til miksen. Ganske enkelt fordi nå er miksen ferdig – du kan ikke gjøre endringer der og da.

Det du skal gjøre er å lytte på miksen og notere det du ikke liker.  Deretter drar du tilbake til studioet og gjør endringene der.

Det du skal gjøre er å lytte på miksen og notere det du ikke liker

Første gangen jeg ble klar over dette fenomenet var da bandet jeg spilte i skulle gi ut musikk for aller første gang. Jeg var med på miksingen som gikk over et par dager. Tror det var 6 eller 7 låter vi hadde med litt over 30 minutter musikk totalt.

Mange har fortsatt kassetter liggende

Vi ga det ut på kassett – jepp kassett. Vi trykket 500 stykker. Jeg ble helt satt ut da vi mottok dem. Det ferdige produktet låt nemlig ganske så annerledes fra miksingen og mastringen vi gjorde.

Nå er det jo sånn at lyden på kassett alltid vil bli annerledes pga begrensningene den har, med mindre bass og annerledes diskant. Men – det som forundret meg mest var at hele lydbildet var så forskjellig. Forskjellig i forhold til inntrykket jeg satt med da vi mikset og mastret. Og grunnen til dette? Grunnen var at dette var første gangen jeg hørte miksene et annet sted! 

Jeg hadde ikke sjekket dem hjemme, i bilen eller på headset. Jeg hadde ikke fått et annet perspektiv på dem – før nå.

Grunnen var at dette var første gangen jeg hørte miksene et annet sted!

Oppsummert

De fleste miksetips går som regel på spesifikke måter å jobbe med eq, kompressor, reverb, få større refreng osv. Mange er veldig bra. Men, det er lett å miste oversikten – perspektivet på miksen. Dette er to enkle tips som faktisk fungerer overraskende bra og som kan hjelpe deg å unngå smellen jeg fikk med kassettene. Test dem ut neste gang du mikser!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..