Jim Marshall – ikonisk musikkfotograf

Posted on Updated on

Du har sikkert sett noen av de ikoniske bildene hans. Av Jimi Hendrix som fyrer opp gitaren på Monterey Pop Festival,, av The Beatles på Candlestick Park, av Johnny Cash i San Quentin State Prison, av Miles Davis i bokseringen og Bob Dylan i Greenwich Village. 

Foto og musikk

Som du kanskje vet, er jeg (nesten) like lidenskapelig opptatt av foto som jeg er av musikk og lyd. For meg er det mange likhetstrekk i utrykksformene. Du bruker instrumenter, du jobber med komposisjon og begge kan gi deg sterke følelser.

Det har nettopp kommet en dokumentar om fotografen Jim Marshall. Arbeidet hans gir meg masse inspirasjon, fordi det dekker både musikk og foto.

Jazzklubber på 50-tallet

Jim Marshall var fotografen som selveste Annie Leibovitz kalte – the rock’n roll photographer. Marshall ble født i 1936 og startet med å ta bilder av jazzmusikere og artister i San Francisco området på 1950-tallet .

Etter noen år i militæret flyttet han til New York, hvor han ble hyret av plateselskapene Atlantic Records og Colombia Records til å ta bilder av artistene deres. Fotografiene han tok ble covere på over 500 album og flere ble også publisert i det kjente magasinet Rolling Stone.

De største stjernene på 60-tallet

Han ble venn med mange av artistene og dette ble inngangen til mange av de ikoniske bildene han tok på 60 og 70-tallet. Bildene hans av superstjerner som Janis Joplin, Santana, The Who, Jim Morrison, Led Zeppelin, Greatful Dead, The Rolling Stones og Neil Young, var med på å definere selve rockelivet.

Han var f eks eneste fotografen som hadde tillatelse til å ta bilder backstage av selveste The Beatles på Candlestick Park, deres siste opptreden foran et stort publikum i San Francisco. Han dekket også Woodstock-festivalen.

Men, kanskje de fineste fotoene han tok, var av jazzlegenden John Coltrane i Queens i New York. Den kjente jazztrompetisten Miles Davis spurte han rett ut – «hvorfor har du ikke tatt så kule bilder av meg«. «Vil du la meg gjøre det?» spurte Jim Marshall. Sånn ble det legendariske bilde av Miles i bokseringen til.

Miles Davis i bokseringen. Copyright Jim Marshall
Miles Davis i bokseringen. Copyright Jim Marshall

Leica mann

Jim Marshall var storforbruker av Leica kameraer. Han hadde alltid minst ett med seg, som oftest 4-5 stykker. På et bilde av han på Woodstock-festivalen er det estimert at han har Leica-utstyr hengende rundt halsen til en verdi av ca. $40.000. Han ble da også hedret med et eget Limited Edition Leica M Monochrom Jim Marshall set som det ble laget 50 stykker av.

I 1973 ble han visstnok tilbudt $25.000 for Leica kameraet han brukte på Woodstock til å ta bilder av Jimi Hendrix. Han avslo.

Utsvevende liv

Men, med suksessen kom også et utsvevende liv. Han ble som en rockestjerne selv, med masse nykker. Nylig ble det laget en dokumentar om livet og bildene hans – «Show me the Picture» er tittelen og den varer i 1time 32 minutter. 

I 2014 ble han tildelt en Lifetime Achievement Award posthumat på Grammy-utdelingen. Han er den eneste fotografen som til nå  har blitt tildelt en Grammy.

Jim Marshall døde i 2010, 74 år gammel.

Denne traileren til dokumentaren bør du se –

“I have no kids”. “My photographs are my children»

Jim Marshall

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..