Dagens tips #35 – Derfor bør du dele musikken din

Posted on Updated on

I dag skal vi se på viktigheten av å få ut materialet du jobber med.

Blir med ideene

Opp gjennom årene har jeg blitt kjent med mange utrolig gode musikere. Mange veldig gode instrumentalister og vokalister. Flere av dem har også hatt svært gode låtideer. Dessverre så strandet det for mange av dem. De fikk liksom ikke ut fingeren og låtideene smuldret dessverre opp i ingenting.

Vakuum 

Det er en kjennsgjerning at ingen kan vokse i et vakuum. Du har sikkert kjent på det selv – mange ganger når du jobber i hjemmestudioet, blir det fort ett skritt frem og to tilbake. Du føler kanskje at du nesten er der, men så skroter du alt, for så å måtte starte på nytt. I beste fall sitter du igjen med en intro du muligens kan bruke senere.

Gjør noe med det

Det finnes heldigvis flere måter du kan deale med dette på. Det det handler om, er å dele det du lager med andre. Spill låtene for venner, spill det live for et publikum eller rett og slett gi det ut.

I disse corona-tider har du jo en ypperlig mulighet til å sende materiale til venner, streame det live, eller gi det ut på en strømmetjeneste. De fleste har vel litt tid til overs nå. 

Feedback

Det det handler om, er å få feedback. Mange unngår dessverre nettopp det. Det har blitt en greie for mange at de skal gjøre alt selv. Absolutt alt. De skal lage låta, skrive teksten, gjøre all innspilling, mikse og til slutt mastre selv. Det blir fort for mye, og mange tryner lenge før de får gitt ut noe som helst.

Angst

De fleste av oss har vel litt angst for å spille låtideer og ferdige prosjekter for andre. Angst for å blottlegge oss og gjøre oss sårbare. Men, for å vokse og utvikle deg, må du få vist frem ideene dine. Men, spill det ikke bare for mamma og pappa – eller kjæresten din. De vil stort sett bare si «ja dette var jo fint det«. 

Spill det for folk som er bedre enn deg. For musikere og musikkprodusenter du respekterer. For folk som kan gi deg kritisk feedback. Spill det for de som kan gi deg rådene om hvor du kan forbedre deg!

Skaff deg en masteringtekniker

Jeg har nevnt der før – få deg et forhold til en masteringtekniker du stoler på. De jobber med musikk som skal ut hver eneste dag. De er objektive og de kan gi deg verdifull tilbakemelding på det du holder på med.

Book en time og bli med når miksen eller miksene skal mastres. Masteringteknikeren kan gi deg respons mens dere holder på. Spør rett ut – hva synes du om miksen, hva er bra  og hva kan jeg forbedre. Enkle råd som gjør at du tar steget videre.

Få det ut – kom deg videre

Et annet  viktig poeng med å få ut låter, er at du blir ferdig med prosjekter som har kvernet i skallen over lengre tid. Å lage musikk kan være en renselsesprosess. Ikke minst det å skrive tekster. Ideene som har surret rundt en stund, kan du nå endelig legge bak deg.

Her er en artikkel som kan hjelpe deg med å avslutte miksen – 7 tegn på at miksen er ferdig.

Oppsummert

Jeg har selvfølgelig opplevd dette selv, med musikerkollegaer og jeg opplever det ofte med elevene mine. Ting utsettes og utsettes. Det skaper frustasjon og følelsen av at «jeg får det ikke til – jeg er ikke god nok «. Derfor dagens tips – del musikken din med andre – få feedback og kom deg videre.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..