Dagens tips #36 – Sånn limer du sammen miksen

Posted on Updated on

Du har sikkert hørt uttrykket «å lime sammen miksen». Men – hva betyr det egentlig? Og hvordan gjør du det? Her skal vi se nærmere på nettopp det.

Hva betyr det?

I musikkproduksjon dukker titt og ofte uttrykket «lime sammen miksen» opp. Uttrykket refererer til bruken av en eller flere kompressorer på subgrupper og/eller mixbussen. 

Denne prosessen gjør at du med hjelp av en audio-kompressor, rett og slett å samler elementene i en miks og ender opp med en mer helhetlig og profesjonell sluttmiks. Du «tighter» opp miksen og de ulike delene sitter bedre i miksen.

Løs miks

En «løs» miks spriker i forskjellige retninger og kan virke uferdig. Dette kan du altså påvirke ved å bruke en kompressor på mixbussen (masterbussen) og på subgruppene. 

Ikke bare strammer du opp miksen – du skaper også en bedre helhet med bedre flyt. Jeg sammenligner det ofte med effekten av feil skismøring. En riktig satt opp kompressor kan nemlig få det til å gli langt bedre.

Ikke bare strammer du opp miksen – du skaper også en bedre helhet med bedre flyt

Kompressor

En kompressor er altså et av de aller beste verktøyene vi har til hjelp i musikkproduksjon. Men, det er et verktøy som skaper mye frutrasjon. Det er fordi det er mange parametere å forholde seg til. I tillegg finnes det også veldig mange varianter.

Mange sliter med å skru riktig mengde – dvs de bruker for mye eller for lite. Kanskje det vanskeligste er å finne rett release tid, sånn at kompressoren er riktig timet til det du skal bruke den på.

Et annet problem som ofte dukker opp er attack-tiden. Jeg har en egen artikkel  – derfor bør du unngå for kjappe attack-tider som dealer med akkurat det temaet.

Shadow Hills Mastering kompressoren er tre kompressorer i en

Sånn setter du opp en mixbuss/masterbuss kompressor

For å hjelpe deg litt på vei skal jeg gi deg noen eksempler på hvordan du setter opp kompressoren på mixbussen. Nå er det sånn at to mikser aldri er helt like, så «one size fits all» konseptet funker sjelden – men her er to settinger som kan gjøre miksen tightere for deg.

Mixbuss-oppsett #1

Jeg starter med et oppsett som er så subtilt at det neppe vil skade miksen. Det kan lime miksen din fint sammen. Er det et oppsett som fungerer på det aller meste, så er det dette. Merk at dette oppsettet ofte brukes av masteringteknikere også. Hele konseptet her går ut på at kompressoren så vidt skal «kysse» miksen og ta maks 1-2dB. Enkelte ganger bare en halv dB.

  • Ratio skal være lav – bruk 2:1 eller så sparsomt som 1.5:1. 
  • Attack-tiden setter du til 10ms – 30ms
  • Release-tiden bør være kjapp til medium slow – 10ms-100ms – avhengig av låta
  • Enkelte kompressorer har en Auto-funksjon på releasetiden. Test gjerne denne også
  • Dra på Threshold til du får en Gain Reduction (GR) på 1-2dB på peakene.
  • Husk å legge til 1-2dB med makeup-gain

Det klassiske oppsettet på en mixbuss kompressor. Som sagt start med den sloweste attack-tiden (30ms) og den kjappeste release-tiden (10-30ms). Dra på med Threshold sånn at du tar 1-2dB. Etterjuster gjerne attack- og release-tider til det sitter.

Dette oppsettet gir deg en smoothere sound og er ofte brukt i mastering-settinger og ved cutting av vinylplater. Funker på de fleste sjangere. For å høre effekten bør du lytte på et godt monitorsett eller et headset med refereansekvalitet.

Mixbuss-oppsett #2

I dette oppsettet gjør vi langt mer. Her klabber vi ned transienter på en helt annen måte, men enkelte mikser er såpass «løse» at de trenger mye kompresjon for å låte ferdig. Her kan du jobbe med 2-4 dB GR.

  • Ratio settes til 4:1
  • Attack-tiden settes som over – 10ms-30ms
  • Release-tiden – 20ms-150ms, igjen avhengig av tempo på låta
  • Husk å legge på makeup-gain

Et godt utganspunkt er slow attack og fast til medium fast release. Juster deg på plass, men husk at hvis kompressoren tar for mye i miksen, er det ingen vei tilbake i masteringen.

Ta vare på transientene

Generelle kompressor tips

Å bruke en kompressor på mixbus/masteringbus er en helt annen greie enn det er på enkeltspor. Jeg anbefaler at du bruker mere ekstreme settinger på enkeltspor og på enkelte grupper hvis det er behov for det. På enkeltspor er det ikke uvanlig med ratio på 8:1 eller 12:1. Som f eks på vokalspor.

Tips #1

Du bør sette inn en mixbus kompressor fra starten. Jeg har den på min template. Legger du til en kompressor helt mot slutten av mikseprosessen, vil du fort kunne endre balansen i miksen. Selv opplever jeg at det er enklere med kompressor fra starten.

Tips #2

Har kompressoren VU-metere? Ta en titt på hvordan de beveger seg. Beveger nåla seg i time med musikken er du trolig nærme korrekte attack- og release-tider.

Tips #3

Ønsker du en pumpe-effekt med kompressoren – som i EDM-tracks med kick som ducker et annet element via sidechain – da lønner det seg med fast attack og medium slow release-tider.

Klassikeren - SSL G_Master Buss compressor

Favoritt masterbuss-kompressor

Det første som slår inn når jeg tenker på en mixbus/masterbus kompressor – er SSL G-Master Buss Compressor. Kanskje den mest kjente kompressoren til å lime sammen miksen.

For de av oss som kom fra Soundcraft og andre litt enklere type miksere, var det en drøm å få jobbe med SSL-mikserne. Kompressor på hvert spor og ikke minst – en masterbuss kompressor. SSL revolusjonerte lyden på 1980-tallet, og det skal visstnok fortsatt være 3000 konsoller i bruk verden over.

Waves har laget en god versjon av masterbuss-kompressoren, og den er på salg i disse dager som en del av SSL 4000 Collection pakken til 99.99USD eller som standalone til 35.99USD. Cytomic har en versjon som de rett og slett kaller «The Glue« (limet). Ableton-Live brukere er godt kjent med den, siden den er innebygget her.

Universal Audio har også salg på sin versjon  SSL 4000 G Bus Compressor Collection i disse dager. Nå får du den for 149USD. (Husk at UAD er en egen plattform)

Tar også med at Plugin-Alliance har mega-salg nå og brainworx bx_console 4000 er på tilbud i E og G versjon, til 49.99USD. Dette er altså kanalstripen uten masterbuss kompressoren. 

Varsko her!

Det er på sin plass og rope et  varsko her. En kompressor kan gi deg stor makt. Og med makt følger det et stort ansvar. Skjønner du ikke helt hva du driver med, kan du definitivt gjøre langt mer skade enn å forbedre miksen, som jo er hele ideen her.

Flere virkelig gode lydmenn som f eks Bruce Swedien, mener at kompresjon er for kids og mannen jeg traff i Abbey Road Studios – Alan Parsons – bruker selv aldri kompressor på mixbussen. Sånn – da er det sagt.

Men, andre kjente musikkprodusenter som Andrew Schepps, kliner til, blodkomprimerer og setter virkelig sin signatur på miksen med kompressorer. 

Oppsummert

For å få profesjonelle mikser, er det viktig å forstå verktøyene du jobber med. En kompressor som er riktig satt opp, kan virkelig lime sammen miksen . Den setter ting på plass, rydder opp og stryker ut volumforskjeller du ellers skulle jobbet mye med for å få til manuelt. Bruk tid og eksperimenter. En måte å sjekke dette på, er å gjøre en miks med kompressor på mixbussen og en uten. Det er lett og la seg rive med, men er det et sted uttrykket – less is more – virkelig gjelder, så er det her.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..