Sånn får du liv i low-output mikkene

Posted on Updated on

Her er en kjapp oppfølger til artikkelen om Shure SM7B. Som nevnt – dette er en mik med lav følsomhet som trenger mye gain for å kunne utnyttes maksimalt. Her er mer om hvordan du kan få liv i low-output mikrofoner.

Low output mikker

Noen av de bestlydende mikkene på markedet er low-output mikrofoner. Vi snakker her båndmikrofoner og enkelte dynamiske mikrofoner. Disse mikkene har lav følsomhet (sensitivity), og gir fra seg lave signaler. Dette setter press på mikrofonforsterkere, som må levere mye gain for å få hevet signalet. 

På 60 og 70 tallet var det ikke uvanlig å finne miksebord med preamper som ga 70dB eller mer. I dag er saken annerledes da de fleste bruker kondensatormikker med høy output. Enkelte lydkort leverer ikke mer enn 55dB gain.

Trenger gain – mye gain

God lyd fra mikker handler om gain og impedanse (motstand). Som nevnt i forrige artikkel trenger en mikrofon som SM7B  mye gain for å funke optimalt. Den trenger f eks langt mer enn en vanlig SM58. Selv mik-preamper som gir 55-60 dB gain, kan være i minste laget.

Hva er problemet?

Problemet er at man ender med å gain mikpreampen unødvendig hardt – som igjen betyr at du vil få betydelige mengder med støy på det du skal ta opp.

AEA R84 er eksempel på båndmik med lav følsomhet

Ny preamp?

Å investere i en ny preamp, kan fort bli dyrt. Skal du ha en klassiker som Neve 1073 – som gir deg 80dB gain – eller en AEA TRP2, som ofte blir anbefalt til båndmikker, må du fort ut med 10k eller mer. Det finnes selvsagt kloner der ute, som ikke koster all verden (5-7.000.-)

Gain boostere

Her et tips – istedet for å bruke mange tusenlapper på ny preamp – kan du kjøpe en såkalt in-line signal booster. Disse får power fra mikrofonforsterkerens +48V phantom power. De leverer ikke dette direkte til mikken, så det er ingen risiko for å ødelegge vintage båndmikker.

De gir deg stabil gain og impedanse, som er viktig for å oppnå den beste lyden disse mikkene kan levere. De finnes i flere varianter på markedet. Her skal vi se nærmere på noen av dem.

Cloudlifter CL-1

Dette er en liten blå sak som heter Cloudlifter CL-1. Den gir deg 25dB ekstra gain og var den første boksen jeg kom over som funket som gain booster.

 

Den koster ca 2.000.- spenn og kan være akkurat det du trenger for å få det beste ut av en Shure SM7B, eller en annen low-output dynamisk- eller båndmikrofon.

sE Electronic Dynamite

Det finnes en annen variant også – sE Electronics DM1 Dynamite – en liten rød «jævel» med hele 28dB gain (uavhengig av impedance). Den er billigere enn Cloudliftern – du får den for ca 1.200.- norske kroner. Begge hever signalnivået betraktelig og kan faktisk gi deg bedre lyd med mindre støy. 

Royer Labs The dBooster R-DB20

Royer Labs lager flotte båndmikrofoner og har også sin egen – The dBooster til sine passive varianter. Dette er en smarting medvalgbar 12dB og 20db gain. Det er jo ikke alt som trenger maks boost.

Norsk importør er Prolyd og den koster ca. 2000.-

Radial McBoost

Til slutt tar jeg med en in-line signal booster fra kanadiske Radial Engineering. De er kjent for å lage glimrende DI-bokser og Re-ampereDeres gain booster har det klingende navnet McBoost 

På denne har du mulighet til å velge tre settinger for impedanse – high, medium og low og også variabel gain. Meget smart. Den gir 26dB gain og koster ca 2.500.- her i landet for øyeblikket.

Oppsummert

Mange lurer nok på om disse egentlig hjelper. Svaret er et rungende ja. De gir deg masse ren gain, har svært lite egentøy og tilfører ikke forvrengning av betydning. Istedet for å booste mikrofonforsterkeren forbi klokka tre, som gir masse ekstra støy, viser målinger at du får et signal som faktisk har 4-6dB mindre støy. Husk også at disse boksene kan hjelpe deg hvis du bruker de live med lange kabelstrekk. Av variantene over har jeg selv bare testet Cloudlifteren, men alle variantene her vil gi deg akkurat det du trenger til low-output mikkene dine. 

2 kommentarer til “Sånn får du liv i low-output mikkene

  rip777 said:
  24. april 2020, kl. 01:01

  Hei Mikkel, har hatt stor glede av Cloudlifter Cl-1 til min SM7b som får mikken til å «skinne». Har to SM7b men bare en CL-1 og lurer på en til. Radial sin har jo mer muligheter men for meg er det er vel rettest å kjøpe en til CL-1, siden de nok låter forskjellig? Hva tror du? Har ingen «ribbon-mikker» enda men synes Royer & Co er veldig kostbare, særlig nå med så fryktelig lav kroneverdi. Vet du noen andre greie ribbon-mikker som duger? (ala BeyerDynamic eller noe) Husker dere (Golden Age) hadde noen store AEA liknende som ikke «kostet skjorta», hvordan var de? Kan de skaffes nye fortsatt?
  Reidar😎💕

   Mikkel Schille responded:
   24. april 2020, kl. 07:24

   Hei
   Radial sin er jo mer fleksibel,men skal du gjøre et kritisk stereo-opptak er det best å ha det likt, selv om jeg tviler på det blir noen forskjell. Har du mulighet å teste, lønner jo det seg.
   Båndmikker er moro – låter jo veldig naturlig. Jeg har flere fra Golden Age Music som er billige og bra. Du får kjøpt de fortsatt til en bra pris på nettet. Ja, med dagens dollarkurs har det meste av utstyr blitt hinsides dyrt. Royer også – dessverre.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..