5 feil det er lett å gjøre med romklang

Posted on Updated on

Jeg har satt opp en liste med fem av de vanligste feilene vi gjør med romklang. De fleste av oss har nok tråkket over her. Har du full kontrol?

Feil #1 – Du bruker for mye

Det er vel knapt noe som avslører en amatør fortere enn en miks med uvettig bruk av romklang. Og med det mener jeg en miks som bader i romklang. Det kan være veldig fristende å dra på når du skal legge på, siden reverb dekker over og gjør at alt låter «bedre» øyeblikkelig.

Løsning

Så hvordan legger du på riktig mengde? I de fleste tilfeller bruker jeg en Aux – jeg legger sjelden klang direkte på kanalen –  hvor jeg starter med Send-faderen helt nede og legger på klang til jeg hører den i miksen – så drar jeg effekten litt ned.

Det kan være veldig fristende å legge på for mye – men jeg liker mer at du føler effekten – ikke nødvendigvis hører den. Så når du tar vekk klangen (muter) så føles det tomt. Husk også at effekter ofte forsterker seg senere når du komprimerer og limiterer miksen.

Feil #2 – Du bruker klang på alt

Romklang kan være en flott løsning hvis du ønsker å få ting til å høres ut som de er spilt inn i samme rom. Men – en god miks bør ha kontraster. Noe bør være nærme – andre ting lengre unna. Med romklang skyver vi ting bakover i miksen. Klarer du å skape en miks som skaper en 3D-feeling, med gode kontraster, da er du på god vei.

Løsning

Unngå å bruke klang på alt og på mer kompliserte mikser anbefaler jeg at du bruker mer enn bare en type klang. Bruk ulike typer til å skape variasjon.

Feil #3 – Du bruker bare laaange klanger

Mye klang er fett og lange klanger gjør miksen større. Problemet er at lange klanger ofte roter til miksene de også. Det er lett å lande på etterklang mellom 2 til 4 sekunder, men det er ofte for langt. 

Hvis du bruker romklang kreativt og liker lyden med lang decay time (lengden på klangen) og er ute etter en spesiell atmosfære, så er det helt okey, men ønsker du å farge miksen med klang for å skape dybde, funker det ofte bedre med kortere klanger. Spesielt på mer up-tempo låter.

Løsning

Prøv kortere klanger, mellom 1-2 sekunder funker ofte bedre og gjør det hele langt ryddigere. I tillegg anbefaler jeg at du sjekker denne artikkelen om hvordan du timer romklang til låta

Feil #4 – Du eq-er ikke klangen

Problemet som ofte oppstå ved bruk av romklang/reverb, er at effekten maskerer og gjør lyden ullen og grøtete. Å bruke EQ på de enkelte lydkildene vet vi kan hjelpe, men det mange ikke tenker på er at å skru lyden på selve romklangen også kan være veldig effektivt. Ved å endre lyden på romklangen kan du endre mye av den tonale karakteren på miksen også.

Løsning

Skal du bruke EQ på romklang du sette opp en Aux med Send og Retur. Du kan altså ikke legge klangen rett på kanalsporet. Med Send bestemmer du hvilke instrumenter og vokalspor du ønsker å btuke klang på. Du styrer også mengden med faderen. På Retur legger du på selve EQ-en

I artikkelen Romklangtips #1 viser jeg hvordan du bruker et High-pass filter til å filtrere vekk bassfrekvenser som gjør miksen rotete. Det finnes et triks som tar dette ett skritt videre –

Det går under navnet Abbey Road Reverb Trick. Det verdensberømte studioet skjønte tidlig at for å få ting til å smelte sammen, måtte man inn og endre lyden på selve romklangen. Helt siden 60-tallet har de Ikke bare kuttet mye med et High-pass filter (ofte helt fra 5-600 Hz), de kuttet også i toppen med et Low-pass filter fra 5-6 kHz. I tillegg formet man lyden ytterligere ved å dra av mellomtone rundt 2 kHz, for å ta vekk snev av metalisk karakter. 

Feil #5 – Du kjenner ikke alle typene

Det finnes mange forskjellige typer romklang. Mange tar seg ikke tid til å lære seg de viktigste typene. En Hall låter jo helt annerledes en enn gated reverb og det å vite hva som passer til hva kan hjelpe enormt.

Løsning

Les deg opp og eksperimenter! Det er så mye kult som oppstår når du sjekker ut ulike klanger. Ikke vær redd for å kombinere flere typer klanger for å oppnå en sound du er ute etter.

Et lite varsko her – husk at du kan forvirre hjernen «big time» ved å bruke mange forskjellige typer reverbs. Dette kan være med på å gjøre miksen ufokusert. Spesielt hvis du allerede har glemt feil #1.

Bonus tips – Jobb med pre-delay

Mange skjønner ikke konseptet med pre-delay og dropper det. Det er dumt, fordi med pre-delay kan du skape rom og dybde og likevel beholde nærheten i miksen.

Bruker du pre-delay på f eks vokal, forskyves selve klangen ørlite, med det resultat at vokalen blir tydeligere og mer ‘in your face’. Du separerer lyden fra klangen. Personlig mener jeg du oppnår best resultat hvis pre-delayen er ‘timet’ til sangen. Les mer om timing av pre-delay her

Oppsummert

Håper disse tipsene kan være til hjelp og forhåpentligvis setter i gang den kreative prosessen for deg. Neste gang skal vi se på flere reverb tips som kan heve produksjonen din.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..