Bruce Swedien 1934 – 2020

Posted on

Den legendariske lydteknikeren og musikkprodusenten Bruce Swedien er gått bort – 86 år gammel. Selv hadde jeg gleden av å møte og jobbe med ham i Norge og i New York.

Litt historie

Bruce Swedien ble født i Minneapolis i Minnesota i 1934. Han plukket tidlig opp interesse for tekniske ting og på 10 års dagen fikk han en platespiller som kunne spille inn lyd. Etter 10 minutter med denne hadde han bestemt seg – han skulle jobbe med innspilling av musikk. Allerede som 14 åring jobbet han helger og ferier i et lokalt lydstudio.

I 1957 flyttet han og kona Bea med barna til Chicago. Han hadde fått jobb hos RCA Victor Recording Studios. Her var han i 11 måneder og gjorde mange innspillinger med Chicago Symphony Orchestra.

Mens han jobbet der hadde den ikke ukjente Bill Putnam åpnet et helt nytt studio – Universal Recording. Her jobbet Bruce Swedien fra 1958 – 1967 og gjorde innspillinger med nesten alt som kunne krype og gå av kjente artister som kom til Chicago for å lage plater –

Count Basie, Stan Kenton, Duke Ellington, Woody Herman, Oscar Peterson for å nevne noen. I denne perioden ble han kjent med den legendariske musikkprodusenten Quincy Jones, som da jobbet som visepresident hos Mercury Records. Sammen gjorde de noen gode innspillinger med jazzvokalistene Sarah Vaughn og Dinah Washington.

Priser

I juni 1977 dro han til New York for å jobbe med Quincy Jones og filmen The Wiz. Her møtte han en som skulle spille en stor rolle i livet og karrieren hans videre  – Michael Jackson

Bruce Swedien er mest kjent for å ha spilt inn, mikset og assistert som produsent på verdens bestselgende album –  Thriller med Michael Jackson Her hanket han inn en av sine 5 Grammy-priser. (under kan du se en liste over nominasjoner og priser)

Bruce Swedien med en av sine Electrocompaniet AW250 amper. Foto: Trond Braaten

The Norwegian Connection

Bruce Swedien jobbet som lydtekniker og produsent på de fleste albumene til Michael Jackson. På albumcoverene til MJ dukket plutselig navnet til norske Electrocompaniet og tre nordmenn opp. Herrene Nils Bjarne Kvam, Per Abrahamsen og Trond Braaten hadde bestemt seg for å introdusere Electrocompaniets forsterkere for Bruce Swedien. De fikk til et møte og med seg hadde de et eksemplar av den blytunge forsterkeren. 

Swedien var over seg av glede og synes det var riktig å gi merket og gutta cred på skiveomslagene til Michael Jackson. Du snakker om god reklame:)

Electrocompaniet skriver følgende på Facebook i dag –

«Mr. Swedien was instrumental in the early success of Electrocompaniet, by using our products in the studio and demanding our name should be on the liner notes of the albums «History», «Invincible», and the remastered versions of «Off The Wall», «Thriller», «Bad» and «Dangerous» by Michael Jackson»

Workshops

Senere i karrieren begynte han å skrive artikler for de store studio-magasinene. I tillegg begynte han å undervise med seminarer og workshops. Det gjorde han for AES og National Academy of Recording Arts i USA. Etterhvert reiste han rundt i hele verden og foreleste.

Det var sånn jeg ble kjent med ham.

M.I.A – 2004

Høsten 2003 jobbet jeg som hovedlærer på lyd,lys og scene ved M.I.A. i Sarpsborg. Kollega Trond Braaten kjente Bruce Swedien godt via Electrocompaniet historien. Vi inviterte ham til skolen til et 14 dagers seminar. Samarbeidet fungerte såpass bra at skolen ga ut boka hans «Make Mine Music». Boka har forøvrig forord av Quincy Jones. Bruce Swedien skulle senere være mentor for hele undervisningen på skolen.

Make Mine Music – Bruce Swedien

Godt kjent

Jeg ble godt kjent med Bruce Swedien i perioden han var hos oss i Sarpsborg. Han underviste på linjen min, vi gjorde enworkshop med et storband og han holdt et seminar med temaer som omfattet bl a mikrofoner, mikrofonteknikker, studiomonitorer og historier med kjente artister.

Han hadde ingen stjernenykker på noe som helst vis. Det var herlig å se hvordan han forholdt seg til studentene våre- de var 18-20 år gamle og han flirte og lo like mye med Emil fra Nord-Norge som med Christer og Morgan fra Sarpsborg. Han hadde stor glede av å undervise.

Jobbet med alle heltene

Du kan sikkert selv tenke deg hvordan det var å sitte ved siden av denne mannen som hadde jobbet med alle heltene – Oscar Peterson, Count Basie, Duke Ellington, George Benson, Steve Lukather, John Robinson, mannen som hadde gjort «We Are The World»…neida så. Og det morsomme var at han holdt overhodet ikke noe igjen. 

Han fortalte gladelig om tiden i studioet med Duke Ellington – at de dukket opp etter spillejobben sånn rundt ett på natta og spilte til tidlig på morran. Flere dager på rad. At de tok med mange av folka fra klubbene for å beholde live-feelingen under innspillingene. Han fortalte hvor hyggelig selveste Bill Putnam hadde vært overfor ham og om gleden det ga ham å jobbe med fantastiske talenter som Herbie Hancock og Oscar Peterson. 

Neumann og Genelec

Han kjente jo alt og alle og hadde kontaktet Neumann i Berlin for å få tilsendt mikrofoner til innspillingssession vi skulle ha på skolen. Et par dager før han og kona Bea kom til Sarpsborg, dukket det opp en diger pakke på døra fra selveste Neumann Berlin. I denne pakken lå mange av de feiteste Neumann mikkene som kunne oppdrives.

Et par dager senere ringte de fra Tollvesenet i Fredrikstad. De hadde to flightcaser fra finske Genelec som kunne hentes. Det var fint om vi kunne komme rimelig kjapt – de var store og tok opp mye plass. Trond Braaten og jeg heiv oss inn i den digre amerikanske GMC van-en hans. Men, vi måtte reise hjem tomhendte. Kassene fra Genelec var nemlig så gedigne at vi fikk dem ikke inn i varebilen. Ingen av dem. Dagen etter  ble de levert på døra med lastebil. De var et helvete å håndtere og spilte vanvittig høyt. Bruce bare flirte og spurte – «Mikkel – do you know Ilpo? – the guy that runs Genelec? He smokes the pipe. One hell of a guy Ilpo!»

New York – AES 2003

M.I.A. ga altså ut boka hans i 2003 og Bruce bestemte at den skulle lanseres på AES messa i New York dette året. Rektor Arnfred Marthinsen og undertegnede pakket koffertene fulle av bøker og satte oss på flyet med retning New York. Her møtte vi Bruce og kona Bea og mannen som hadde redigert boka – svenske Björn Asplind.

Det var helt utrolig å se og oppleve den posisjonen Bruce Swedien hadde «over there». På messestanden vår, dukket kjendiser opp i hopetall, bl a produsenten Eddie Kramer (Jimi Henrix, Led Zeppelin, Eric Clapton) og Phil Ramone (Billy Joel, Celine Dione, Elton John). Legendariske Rupert Neve kom også innom for en prat. 

Under uken i New York cruiset vi rundt med Bruce Swedien i limo, besøkte hotellrommet han alltid bodde på når han jobbet i storbyen og vi rakk også å besøke flere av favorittrestaurantene hans. 

Senere kontakt

Vi holdt kontaken på mail og på telefon i mange år etter besøket i New York. Dessverre ble skolen nedlagt, men likevel ringte han meg ved flere anledninger, En av samtalene startet sånn – «Mikkel… its Bruce – I am in the studio – The HIt Factory – in New York. With Jennifer Lopez. You should come on over». Hadde jeg tid – nei. Skulle jeg ha dratt…ingen tvil om det.

Bruce Swedien mikser Thriller – verdens mest solgte album

En av de aller største

Vi har mistet en av de aller aller største i bransjen – en fyr som også var et usedvanlig hyggelig menneske. RIP – Bruce Swedien

«He was without question the absolute best engineer in the business, & for more than 70 years I wouldn’t even think about going into a recording session unless I knew Bruce was behind the board»

-Quincy Jones- 

 

GRAMMY NOMINATIONS AND AWARDS

Best Engineered Recording Category

1962 Big Girls Don’t Cry (single) Frankie Valli and the Four Seasons
1969 Moog Groove (album) Electronic Concept Orchestra
1978 Sounds and Stuff Like That (album) Quincy Jones
1980 Give Me The Night (album) George Benson
1981 The Dude Quincy Jones
1983 Thriller Michael Jackson, WON
1987 BAD Michael Jackson, WON
1990 Back on the Block Quincy Jones WON
1992 Dangerous Michael Jackson, WON
1995 HIStory Michael Jackson
1996 Q’s Jook Joint Quincy Jones, WON

Producer Category
1995 HIStory Michael Jackson

Composer Category
Best Rhythm & Blues Song, Songwriters Award
1992, Jam Michael Jackson, composers Bruce Swedien, Rene Moore, Michael Jackson and Teddy Riley

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..