Dagens tips #38 – Miks raskere

Posted on Updated on

Alle som har gjort en miks vet at det kan være tidkrevende. Svært tidkrevende. Her er et tips på hvordan du kan gjøre miksen raskere.

Ulike metoder

Det finnes ulike metoder for å komme fram til målet. Man kan mikse underveis – mens man jobber frem låten –  eller man resette alt og mikse fra scratch – når alt av innspilling og pålegg er gjort.

Tidkrevende

En komplisert miks tar ofte lang tid. Kanskje 10-12 timer. Ofte er ikke det nok heller. Og det er miksen på bare en sang. 

Tips

En miks som tar 10-12 timer kan du gjøre på halve tiden. Følg dette tipset –

1. Du må klargjøre miksen først – fjern ting som skal vekk. Legg fargekoder, lag grupper, få orden på nivåer osv. Dette kan du lese mer om i Miksing for nybegynnere Del 1

2. Bruk deretter 3-4 timer på å gjøre miksen så bra som overhodet mulig. 

3. Så tar du en pause

4. Kom tilbake til miksen med friske ører.

5. Lytt og noter 

6. Fiks tingene som stikker seg ut og som ikke funker miksen

7. Bruk et par timer på å fikse dette og du er ferdig

To grunner

Så enkelt kan det faktisk være. Jobber du på denne måten distanserer du deg såpass fra miksen at du unngår å jobbe for lenge.

Det er to gode grunner til at dette hjelper –

  • Jobber du mindre intenst med miksen er det også lettere å distansere seg fra den – du lytter til den mer som en utenforstående som hører låta for første gang
  • I tillegg unngår du den store fellen vi alle går i ved å mikse for lenge – miksen blir ofte dårligere etter sånn ca 6-7 timer intens jobbing

«Men, jeg har kompliserte oppsett som jeg ikke ønsker gjøre på nytt»

Mange mikser med kompliserte oppsett med side-chaining på vokal, kick og enkelte andre instrumenter. De har  avanserte klangoppsett de har brukt mye tid på og som de synes funker i miksen de jobber med.

Her har du to valg – du kan rive alt og starte på nytt eller du kan bounce ut disse filene med effektene. Da kan du enkelt bruke dem i miksen hvis du starter på nytt.

Oppsummert

Vi har alle en tendens til å sitte å mikse for lenge. Miksing er ofte en kamp mot klokka. Det lønner seg å jobbe raskt for unngå å bli sliten. Blir du sliten, blir miksen fort dårligere. Uansett om du klarer å gjøre miksen på halve tiden eller ikke – du vil gjøre miksen kjappere bruker du dette tipset. 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..