Akustikk – Sånn forbedrer du lyden i studioet ditt

Posted on Updated on

De fleste av oss har hatt ekstra god tid til å jobbe i hjemmestudioet det siste året. I tillegg til å kunne lage mer musikk, har vi også hatt bedre tid til å kunne reflektere over ting som funker og som ikke funker her. Her er noen tips på hvordan du kan forbedre akustikken i studioet ditt i 2021.

Forbedre akustikken

Uansett hvor mye du investerer i mikrofoner, lydkort, studiomonitorer og ikke minst plugins – hvis ikke akustikken i rommet ditt funker gjør du det vanskelig for deg selv. Investerer du derimot litt i rommet ditt, vil du få igjen i bøtter og lass med bedre lyd på individuelle spor og definitivt bedre lyd på miksene dine.

Det er faktisk ikke så mye som skal til. Det beste tipset er å prøve å få dempet ned og få kontroll på rommet du jobber i. Livlige rom låter rotete og det er nesten umulig å få til brukbare mikser. Her er noen av mine beste akustikk tips –

Tips #1 – hjørnene

Demp hjørnene i rommet – spesielt de ved siden av monitorene. Og husk – demp hele veien fra gulv til tak. Det handler nemlig om mengde med demping. Jo mer, jo bedre.

Kjøp porøse bassfeller som de under, eller bygg hjørner selv som du fyller med Rockwool/Glava. Utenpå kler du med filt. Dette rydder opp og er et utrolig bra tiltak som garantert forbedrer lyden i rommet

Tips #2 – bakveggen

Kle bakveggen med glava og legg filt utenpå. Dette reduserer mulighet for stående bølger. Stående bølger kan nemlig være svært så ødeleggende.

Lydbølger har en egen bølgelengde avhengig av frekvens. Dette kan regnes ut på følgende måte –

Lydhastighet delt på frekvensen – 340m i sek/Hz = bølgelengde.

Hvis vi tenker oss en lydbølge som har frekvensen 100Hz blir regnestykket som følger – 340m/100Hz= 3.4meter. Lydbølgen er altså 3.4m. Hvis denne lydbølgen treffer en bakvegg 3.4meter unna, vil den reflekter tilbake og legge seg oppå den originale lydbølgen.

Dette gjør at du vil føle at det er for mye 100Hz, som etter høy sannsynlighet gjør at du vil dra av på denne frekvensen, som igjen vil føre til at du har for lite 100Hz når du lytter i et annet rom. Som sagt – stående bølger er noe dritt!

Tips #3 – forveggen

Gjør du endringer som i studioet på bildet over – som jeg bygde for noen år siden – vil du kunne forbedre lyden dramatisk. Her er det lektet ut og lagt inn 20cm glava i forvegg og i taket over miksepulten. Det samme er gjort med bakveggen. Resultatet ble som natt og dag.

Er du usikker på hvor mye du må gjøre i ditt rom anbefaler jeg følgende – start med å dempe ned bakveggen. Det er ikke alltid nødvendig å dempe ned forveggen på samme måte. I mitt eget studio har jeg hengt opp et tjukt vegg til vegg teppe. Det var nok.

Tips #4 – hva med tak og gulv?

Har du fått opp bassfeller i hjørnene (tips #1), dempet ned bakvegg (tips #2) hengt opp et teppe eller brukt akustiske paneler mellom studiomonitorene (tips #3) er du på god vei. Forbedringene burde være lette å høre.

Men hva med tak og gulv? Her må du gjøre et valg. Det er nemlig lett å overdrive – rommet kan bli FOR dempet også. Derfor anbefaler jeg at du velger om du skal dempe taket med spesialplater eller om du skal dekke gulvet med teppe(r).
Personlig har jeg valgt spesielle akustikkplater i taket og et enkelt teppe på gulvet.

Med disse forholdsvis enkle grepene har jeg fått et studio jeg er veldig fornøyd med. Faktisk så fornøyd at jeg tror dette er et av de beste rommene jeg har jobbet i. Rommet oppleves som dempet, men ikke overdrevet dempet.

Akustikkpaneler kan hjelpe mot early reflections

Tips #5 – sideveggene

Høyttalere sprer lyd ikke bare rett frem, men også til sidene. Derfor bruker mange musikkprodusenter nærfeldtsmonitorer for å få minst mulig refleksjoner fra rommet. Likevel – det er smart å henge opp absorbenter der lyden reflekterer i sidevegg  og til øret. Disse refleksjonene kan rote til lydbildet ordentlig.

Er du i tvil hvor det er, kan du prøve følgende triks. Få en til å hjelpe deg med å holde et speil på sideveggen. Stedet der du ser høyttaleren fra lytteposisjonen, er stedet du bør henge opp dempemateriale.

Tips #6 – er dette nok?

Er jeg ferdig da eller? Vel, for å sikre meg jeg pleier å bevege meg rundt i rommet, klappe i hendene, knipse, lage tsss og shhh lyder og lytte etter spjoinger og andre former for refleksjoner. Finner du noen kan du henge opp små enkle akustikkpanel på kritiske plasser.

Akustikkpaneler er viktige i kampen for å få koll på early reflections – lydbølger som reflekteres fra en eller to flater og som når ørene dine. Dette er de mest problematiske refleksjonene i rommet, da de blander seg med direkte lyden og skaper kunstige resonanser i lytteopplevelsen.

Tips #7 – diffusorer

Til nå har vi snakket om absorbering av lyd. Har du overdrevet og dempet rommet for mye, kan du ta ned noe av det du allerede har hengt opp eller du kan henge opp diffusorer. Disse sprer lyden i rommet på en kontrollert måte og kan få rommet til å låte både større og mer naturlig.

PS! diffusorer kan være vanskelige å få til å funke i veldig små rom. Diffusorer finnes i mange ulike størrelser og varianter. Du kan lage de selv også. Det finnes mange videoer og tegninger på nettet som viser hvordan du gjør det.

Diffusorer finnes i ulike varianter

Tips #8 – ikke gå bananas

Ikke gå bananas med akustikk demping. Det er tragisk å komme inn i hjemmestudioer som er tapetsert med akustikkplater. Ofte er selve kontrollrommet og/eller vokal-boothen så hardt dempet at det knapt finnes luft igjen. Resultatet er flat og kjedelig lyd.

Ta del for del – start med hjørnene – deretter bakvegg. Så sjekker du om du fortsatt har refleksjoner mellom bakvegg og forvegg. Har du det – gjør du noe med forveggen.

Når dette er gjort og rommet fortsatt virker noe ukontrollert har du valget med å dempe ned taket eller gulvet. Hvis du ikke kan gjøre noe med taket, så prøver du med tepper på gulvet. Til slutt går du over og sjekker rommet for uønskede refleksjoner.

Oppsummert

Med relativt enkle midler kan du forbedre lyden i hjemmestudioet ditt ganske så dramatisk. Får du kontroll på refleksjonene, blir det uendelig mye lettere å jobbe, noe som vil påvirke sluttresultatet positivt. I disse koronatider har du kanskje litt ekstra tid til å gjøre noe med det? Har du et lite budsjett kan du lage akustikkpanelene selv. Gjør du det, kan du også sette et ekstra preg på studioet ditt med egne fargevalg og mønstre. Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..