Al Schmitt 1930 – 2021

Posted on

Den fremragende lydteknikeren og produsenten Al Schmitt har gått bort. En sann legende og stor inspirasjonskilde har forlatt oss! Al Schmitt ble 91 år.

Legende!

Al Schmitt er den mestvinnende lydteknikeren i historien. Han hanket inn 23 Grammys – 20 vanlige, 2 Latin og 1 Lifetime Achievement Grammy. I tillegg har han blitt nominert 36 ganger for arbeidet sitt med artister som Henry Mancini, Steely DanGeorge BensonTotoNatalie ColeQuincy Jones, Paul McCartney og Michael Bublé.

Han hadde en eventyrlig karriere og medvirket på over 150 album som enten har solgt til gull eller platinum! Arbeidet han har lagt ned har gjort et uutslettelig inntykk på meg og mange mange andre! For noen år siden ble han hedret med en egen stjerne på Hollywood Walk of Fame. Ikke så mange lydteknikere som har fått det!

Imponerende CV

Med en CV som kan ta pusten fra deg – er ikke arven han etterlater seg mengden med arbeid han gjorde – det at han jobbet med alle disse artistene – det var måten han gjorde det på. Kvaliteten på det han leverte var outstanding. Det beste av det beste. For meg er det spesielt albumene han gjorde sammen med en annen legende – Tommy LiPuma – det jeg vil husk ham for. Sammen gjorde de hele 111 album!

Capitol Studios

Al Schmitt forbinder jeg med et av de beste studioene i verden – Capitol Studios i Los Angeles. Første albumet han gjorde her, var i 1976, med en av mine favorittartister – Michael Franks. Han elsket de 8 ekko-rommene som er bygget under Capitol Tower bygningen som benyttes som romklang. Disse ble konstruert av hans gode venn, gitaristen Les Paul.

Her er et knippe av artistene han jobbet med – Elvis Presley, Sam Cooke, Ray Charles, Miles Davis, Duke Ellington, Herbie Hancock, Henry Mancini, Chic Corea, Michael Bublé, Bob Dylan, Steely Dan, George Benson, The Beach Boys, Quincy Jones,Toto,Tower of Power, Yellowjackets, Paul McCartney, Madonna, Diana Krall, Natalie Cole, Nina Simone, Tony Bennett, Al Jarreau, Dr. John, Jackson Browne, Michael Franks, Joe Sample, Lionel Ritchie, Luther Vandross, Dionne Warwick, Melody Gardot, Robbie Williams, Jennifer Holliday, Herb Albert, Bill Evans, Leon Russel, Gloria Estefan, Paul Anka, Jefferson Airplane, Carpenters, k.d. Lang, Kenny Rogers, Josh Groban, Liza Minelli, Norah Jones, Celine Dion, Barbara Streisand, James Taylor, Willie Nelson, Joni Mitchell, Carly Simon, David Foster, Sammy Davis jr., Frank Sinatra, Aretha Franklin – og hundrevis av andre.

Signatur lyd

Al Schmitt var spesielt kjent for to ting – han var en mester i å plassere mikrofoner og en mester i å balansere lyd. Opptakene hans av akustiske instrumenter som flygel, kontrabass, trommer, strykere, blåsere…wow. Og miksene da! Han startet i en periode hvor man jobbet i mono og hvor det ikke fantes equalisere. Her måtte man virkelig bruke øra, bruke de rette mikrofonene og ikke minst plassere de på de riktige stedene. Selv helt på slutten brukte han aldri eq eller kompressor på noen av sine egne mikser.

Men, tidene har forandret seg og for ikke lenge siden ga han ut sin egen signature plugin sammen med firmaet Leapwing. Den kan være verdt å sjekke ut.

To av de beste

I løpet av et halvt år har to av mine favorittmiksere gått ut av tiden – Bruce Swedien forlot oss i november 2020, og nå altså Al Schmitt. Foregangsmenn og store inspirasjonskilder.

Jeg avslutter med et sitat fra Giles Martin – sønnen til Beatles-produsenten George Martin

“One of the greatest recording engineers in history. I had the pleasure of working with him at Capitol Studios. I was humbled by his effortless brilliance. There will never be another like him. Rip and thank you for all of the music.”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..