Iso-pucks, hot or not?

Posted on Updated on

Innen musikkproduksjon finnes det et hav av tilleggsprodukter å velge i. Mye er fjas, men noe funker utmerket. I dag skal jeg se nærmere på ISO-Pucks – et produkt fra kanadiske Iso-Acoustics. Funker de, eller kaster du bare penga rett ut av vinduet?

Fundament

I formidlingen av lyd, oppstår vibrasjoner. Mange av de store og dyre lydstudioene, har brukt mye penger på å dempe ned og å isolere studiorommene fra omverden. Kontrollrommene er ofte bygget som såkalte rom i rommet, som heter. Alt for å hindre uønsket lyd å trenge inn og ut og for å fjerne resonanser og uønskede vibrasjoner som gir farging av lyden.

Et eksempel er masteringstudioet til Bob Ludwig – en av bransjens mest repekterte masteringteknikere – der er rommet bygget på betong som igjen er støpt fast i fjellet på undersiden.

Høyttalerfundament

Det er skrevet uttalige artikler om hva man skal gjøre for å dempe ned og unngå at høyttalere setter i gang uønskede vibrasjoner. De kan få gulv og vegger til å resonere og skape «smearing», en utflyting av lyden, som gjør lytteforholdene problematiske.

F eks så er det ikke anbefale å sette studiomonitorene direkte oppå mikseren når du mikser. Ei heller rett på bordet foran deg der du mikser.

Du bør ha et solid fundament, type lecablokker, eller høyttalerstativer som er tunge og sollide. De aller ivrigste fyller ofte stativene med sand, bly eller andre ting som gjør det hele super sollid.

ISO-PUCKS

Kanadiske Iso-Acoustics startet i 2012. Grunnleggeren Dave Morrison hadde jobbet i nesten 20 år med å bygge radio-, tv- og innspillingsstudioer for Canadian Broadcast Corporation (CBC). Iso-Acoustics produserer en rekke produkter som stabilisere utstyr som brukes på scener, i hjemmekino, i hi-fi oppsett og ikke minst i lydstudioer.

Stativene deres har blitt anbefalt av av studioeiere verden rundt og de har også mottatt mange priser fra bl a NAMM, Eisa, og ProSound.

Spent

Det var likevel med en stor grad av skepsis jeg gikk til innkjøp av disse. De koster ca. 550.- for et par, og på to studiomonitorer trenger du minst 6 stykker – dvs tre sett. Det finnes tre forskjellige typer av Iso-Pucks. Iso-puck mini, vanlige og Iso-puck 76. De som er på test her er de vanlige. De støtter en vekt på opp til 9 kg pr stk og har en omkrets på 60mm og en høyde på 35mm. På hjemmesiden til Iso-Acoustics finner du et oppsett på hvor mange du må ha, med riktig vekt til dine monitorer.

Testing – testing

Jeg testet dem på studiomonitorene i mikse og masteringstudioet vårt på Skjeberg Folkehøyskole, der jeg underviser i musikkproduksjon. Her har vi et sett med Eve Audio SC208. De står på disse solide stativene fra K&M. Stativene er tunge og toppen kan enkelt vinkles.

Jeg lyttet først til to spor jeg kjenner veldig godt. Begge har mye informasjon i øvre bass/nedre mellomtone – sånn rundt 180-250Hz. De låter litt unyansert på SC208.

Jeg og en av elevene mine monterte så tre stykk Iso-Pucker under hver monitor. Så justerte vi stativene og satt på låtene igjen.

Forskjellen var rett og slett dramatisk. Endringen skjer nettopp i lav mellmtone og nedover. Bassen ble langt mer solid og det ble ryddet opp i frekvensområdet jeg nevnte over. Stereobildet ble også forbedret, om enn ikke like dramatisk.

Tenker du kanskje at dette er så små forskjeller som bare et trenet øret kan høre, må du tro om igjen. Vi har hatt en del fokus på kritisk lytting på musikkproduksjon her på Skjeberg Folkehøyskole i det siste og det var helt åpenbare forskjeller også for eleven min som hjalp meg å sette opp Iso-puckene. Det var faktisk han som kommenterte forskjellene først.

Oppsummert

Mange vil nok rynke på nesa av et tilleggsprodukt som dette til 1.500.-kroner. Men, miksing og ikke minst mastering, handler om de små tingene. Alt adder opp til en helhet, som avgjør om du sitter igjen med en miks du med sikkerhet vet at funker. For meg er det ingen tvil om at ISO-puckene funker. De ga meg faktisk en aldri så liten hakeslipp.

Kanskje ikke det første produktet du bør ha på innkjøpslista, men heller noe du bør teste ut når rommet ditt og det meste av utstyret du trenger er på plass. 1500 spenn er uansett en liten sum i forhold til å måtte gå til innkjøp av helt nye studiomonitorer.

Egenskaper

  • Minimer resonans og energioverføring til koblede flater
  • Forbedrer lyden av dine eksisterende studiomonitorer
  • Sugekoppflenser på toppen og bunnen av pucken sørger for sikker montering på overflater og høyttalere
  • Designet spesielt for pro-lydhøyttalere og subwoofere, samt gitar- og basskabinetter
  • Frakobler høyttalerne fullstendig fra støtteflatene for overlegen isolasjon
  • Unikt avrundet design for rask og enkel posisjonering
  • Hver pakke inneholder to pucker

PS! Produktet er kjøpt og betalt i nettbutikk. Ingen sponsing eller andre avtaler her!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..