Dagens tips #39 – Ikke prøv å skru lyden til noe den ikke er

Posted on

Vi har vel alle vært der. På punktet der du bare må innse, etter å ha brukt uendelig med timer på en miks, at du er i ferd med å tape fighten. Uansett hva du prøver å tilføre, så hjelper det lite eller ingenting. Det blir kanskje til og med verre. I denne artikkelen skal jeg snakke om ei felle det er utrolig lett å gå i.

Preferanser

Vi har alle en oppfatning av hva vi synes låter kult. Hvordan vi vil at kicken eller gitaren skal låte. Det er bra å ha preferanser, for all del, men enkelte ganger kan det også være en stor ulempe. De kan faktisk jobbe i mot deg.

Hva hvis det du prøver ikke funker? Du har sikkert vært der – du klasker på plugin etter plugin, men du får det rett og slett ikke dit du vil.

Innspillingsfasen

Jeg leste et intervju for noen år siden med Al Schmitt – tidenes mest dekorerte lydteknikerom lekkasje, eller overhøring som det også heter. Han var jo en mester i å håndtere innspillinger med mange musikere i sving samtidig.

De fleste ønsker jo ingen overhøring og prøver alt de kan for å få det vekk med gating osv. Men, Al Schmitt hadde en annen vri. I stedet for å kjempe mot overhøringen, spilte han på lag med den. Knepet hans var – i stedet for å sette musikerene lengre fra hverandre så gjorde han det motsatte – han satte dem tettere sammen, med mer overhøring som resultat.

Det høres jo unektelig rart ut – men det fungerer. Overhøringen kan nemlig tilføre noe positivt også, det kan gi deg mindre faseproblemer og mindre behov for å måtte etterbehandle lyden
.

Hele miksen

Det samme gjelder også når du mikser. I stedet for å sloss mot problemene du ikke klarer å løse, så anbefaler jeg at du trekker pusten og zoomer deg litt ut.

Fordi – når du har holdt på med en miks i lengre tid, en miks som forstatt ikke låter sånn som du vil at den skal låte, selv etter at du har hevet på plugin etter plugin – da er sjansen stor for at du ikke lengre jobber med lyden – du jobber i mot den.

Jada – jeg vet – du har jo nettopp sett en YouTube-video med en kjent supermikser, som har 12 plugins på miksbussen og tenker «det bør jo selvfølgelig jeg ha også».

Svelge kameler

Med maskinen på bristepunktet – den høres ut som en 747 som skal lette – er det kanskje bare å innse at du har strukket det hele for langt. Sjansen er stor for at du har prøvd å skru lyden til noe den ikke er – eller kan bli. Du har sannsynligvis rett og slett prøvd å gjøre lyden eller miksen om til noe den ikke er.

Når preferansene dine ikke passer med materialet du jobber med, blir det ofte feil. Det er på tide å svelge noen kameler.

Nok en plugin?

Derfor – når du leter etter en ny plugin til i miksen (eller i innspillingen for den saks skyld) anbefaler jeg at du vurderer følgende

«Vet du hva du vil oppnå med denne pluggen? Tilfører den noe postivt eller sloss den bare mot lyden»

Oppsummert

Å prøve å endre noe til noe det ikke er, er ikke bare vanskelig, men ofte helt umulig. Jeg, som alle andre, har alltid et ønske om å få ting til å låte best mulig, og det skal vi definitivt fortsette med, men jeg vil hevde at å prøve å endre enkeltspor eller hele mikser om til noe de ikke er – det er en blindvei. Sjansen for å gå på en smell er i hvert fall veldig stor!

Jeg skal snakke mer om dette i en video om mastering. Den kommer noe senere – på denne YouTube kanalen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..