Dagens tips #39 – Ikke prøv å skru lyden til noe den ikke er

Vi har vel alle vært der. På punktet der du bare må innse, etter å ha brukt uendelig med timer på en miks, at du er i ferd med å tape fighten. Uansett hva du prøver å tilføre, så hjelper det lite eller ingenting. Det blir kanskje til og med verre. I denne artikkelen skal jeg snakke om ei felle det er utrolig lett å gå i.
Preferanser
Vi har alle en oppfatning av hva vi synes låter kult. Hvordan vi vil at kicken eller gitaren skal låte. Det er bra å ha preferanser, for all del, men enkelte ganger kan det også være en stor ulempe. De kan faktisk jobbe i mot deg.
Hva hvis det du prøver ikke funker? Du har sikkert vært der – du klasker på plugin etter plugin, men du får det rett og slett ikke dit du vil.
Innspillingsfasen
Jeg leste et intervju for noen år siden med Al Schmitt – tidenes mest dekorerte lydtekniker – om lekkasje, eller overhøring som det også heter. Han var jo en mester i å håndtere innspillinger med mange musikere i sving samtidig.
De fleste ønsker jo ingen overhøring og prøver alt de kan for å få det vekk med gating osv. Men, Al Schmitt hadde en annen vri. I stedet for å kjempe mot overhøringen, spilte han på lag med den. Knepet hans var – i stedet for å sette musikerene lengre fra hverandre så gjorde han det motsatte – han satte dem tettere sammen, med mer overhøring som resultat.
Det høres jo unektelig rart ut – men det fungerer. Overhøringen kan nemlig tilføre noe positivt også, det kan gi deg mindre faseproblemer og mindre behov for å måtte etterbehandle lyden.
Hele miksen
Det samme gjelder også når du mikser. I stedet for å sloss mot problemene du ikke klarer å løse, så anbefaler jeg at du trekker pusten og zoomer deg litt ut.
Fordi – når du har holdt på med en miks i lengre tid, en miks som forstatt ikke låter sånn som du vil at den skal låte, selv etter at du har hevet på plugin etter plugin – da er sjansen stor for at du ikke lengre jobber med lyden – du jobber i mot den.
Jada – jeg vet – du har jo nettopp sett en YouTube-video med en kjent supermikser, som har 12 plugins på miksbussen og tenker «det bør jo selvfølgelig jeg ha også».

Svelge kameler
Med maskinen på bristepunktet – den høres ut som en 747 som skal lette – er det kanskje bare å innse at du har strukket det hele for langt. Sjansen er stor for at du har prøvd å skru lyden til noe den ikke er – eller kan bli. Du har sannsynligvis rett og slett prøvd å gjøre lyden eller miksen om til noe den ikke er.
Når preferansene dine ikke passer med materialet du jobber med, blir det ofte feil. Det er på tide å svelge noen kameler.
Nok en plugin?
Derfor – når du leter etter en ny plugin til i miksen (eller i innspillingen for den saks skyld) anbefaler jeg at du vurderer følgende –
«Vet du hva du vil oppnå med denne pluggen? Tilfører den noe postivt eller sloss den bare mot lyden»
Oppsummert
Å prøve å endre noe til noe det ikke er, er ikke bare vanskelig, men ofte helt umulig. Jeg, som alle andre, har alltid et ønske om å få ting til å låte best mulig, og det skal vi definitivt fortsette med, men jeg vil hevde at å prøve å endre enkeltspor eller hele mikser om til noe de ikke er – det er en blindvei. Sjansen for å gå på en smell er i hvert fall veldig stor!
Jeg skal snakke mer om dette i en video om mastering. Den kommer noe senere – på denne YouTube kanalen.