Sånn takler du scenenervene

Posted on

Nå som samfunnet gradvis åpner opp, er det mange som skal fremføre ting fra en scene igjen. Du har kanskje kjent på den ekle følelsen som sakte sniker seg på når du skal stå foran større folkemengder? Da bør du sjekke denne artikkelen!

Sceneskrekk – lampefeber – prestasjonsangst

Sceneskrekk kan ramme folk med alle former for bakgrunn og erfaringer. De som har liten erfaring med å stå på scener og de som har gjort det i årevis.

Vi har vært inne i en heavy koronasituasjon og mange i kulturbransjen har blitt hardt rammet. Mange konserter har blitt avlyst, men nå åpner endelig samfunnet opp og mange som er litt rustne kjenner nok at prestasjonsangsten kommer snikende.

Kan ramme alle

Sceneskrekk kan ramme musikere, skuespillere, komikere, politikere – alle som skal opp på en scene for å fremføre noe. Den kan ramme de som skal presentere noe i auditorier eller de som bare skal frem til tavla for å si noe i klasserommet.

Noen kjente personer som har tatt opp dette er musikeren Carly Simon, skuespilleren Stephen Fry og rockebandet The Band, som til og med har gitt ut et album med tittelen Stage Fright.

Skuespiller med angst

For noen år siden spilte jeg på et utested i Stavanger. I pausen skulle en kjent norsk kvinnelig skuespiller opptre. Hun hadde masse erfaring og hadde medvirket i mange spillefilmer og serier. I tillegg hadde hun spilt mange ganger på store scener rundt om i landet.

Vi delte en stor garderobe og før vi skulle på fikk hun et helt vanvittig angsanfall. Vi snakker fullstendig kollaps – med hyling og skriking og en oppførsel jeg ikke har opplevd verken før eller senere. Frem til hun skulle på, fikk hun jevnlige anfall som varte sånn ca 5-10 minutter. 

Hun kom seg på scena – fikk trampeapplaus og var helt fin og avslappet da hun dro. Jeg opplevde det hele som ganske så utrolig for dette var første gang jeg så en kjent og dreven person flippe ut på denne måten.

Å fremføre noe på en scene kan gi deg et utrolig kick, men mange sliter med angst før de skal på

Her er noen tips som kan hjelpe

Mange har nok kjent på den ekle følelsen som sakte sniker seg på når en skal fremføre noe foran større folkemengder. I følge Wikipedia heter det glossofobi. Her er noen tips som kan hjelpe mot dette –

1. Vær forberedt 

Du har kanskje hørt det før – men dette tipset er veldig bra. Jo bedre du kan det du skal fremføre, desto mindre er sjansen for at det skal gå galt. Jeg pleier å gå igjennom låta i hodet mitt sånn at jeg vet nøyaktig hva jeg skal gjøre. De fleste låter har et par vanskelige steder som du må beherske. Stopper opp i hodet og er usikker går jeg umiddelbart til nærmeste piano før å øve på det stedet som gir meg trøbbel. Etterhvert har jeg godt i gjennom alle delene og da skal det heldigvis ganske mye til for å sette meg ut.

2. Ta vare på deg selv før du skal fremføre

Få nok søvn, unngå store mengder alkohol og spis riktig i tiden før du skal fremføre. Ta deg gjerne en treningstur eller to. Dette gjør at du vil se bra ut og at du har overskudd når du skal prestere. 

3. Ikke alltid grusomt med litt nerver

Personlig mener jeg at det bare er positivt å ha litt nerver før man skal opp på scenen. Det rett og slett skjerper deg. Det er kroppens måte å gjøre deg klar til action. Men, selvfølgelig – unngå at følelsene tar overhånd.

4. Lær deg å slappe av 

Fotballspillere og andre idrettsutøvere ankommer kamper og stevner med headset eller earpods. De lytter til musikk som får dem til å slappe av. Lag deg spillelister som gjør DEG avslappet, glad eller som gir deg et ordentlig kick!

5. Psyk deg opp før du skal på scena

Igjen – se på idrettsutøvere før de skal starte løpet eller kampen. De står gjerne i ring eller så klapper de seg selv i ansiktet for å psyke seg opp og gjøre seg klare. Føler du deg stiv (av skrekk) så gjør noen tøyeøvelser og gjerne noen pusteøvelser for å roe kroppen.

6. Fokuser på positive ting

Det er helt utrolig hvordan hjernen kan få oss til å tenke negativt.  I stedet for å tenke på alt som kan gå galt – flytt fokuset over på hvor bra det kan gå. Jada, følelsen at – ingenting er verre enn å gå ut på den scenen her i verden – er grusom, men stemmer selvfølgelig ikke. Det er ingen som ønsker deg vondt. Publikum er alltid positive og ønsker deg godt. Se på de som de venner – ikke som uvenner. Fokuser på hvor bra det skal bli, hvor herlig det er å få vist seg frem og gjøre det bra. Å stå på en scene kan gi deg et utrolig kick!

7. Bohoo – «musikkpolitiet» er her

Innimellom dukker selvfølgelig «musikkpolitiet» opp – men hva så? Dette er stort sett oppegående og hyggelige bransjefolk, men noen av dem er slevfølgelig ute for å sjekke opp/slakte det som skjer. Men, slapp av, de sistnevnte er uinteressante, patetiske mennesker som har oppnådd lite selv og som bare ønsker å ta det ut på andre.
Fokuser i stedet på det du selv skal levere – hva de synes og mener får du ikke gjort noe med uansett!

Øve, øve, øve! Jo bedre du kan det du skal – jo mindre er sjansen for at det går galt

Oppsummert

Året med korona har vært et mildt sagt merkelig år. Det har dessverre ført til at mye i kulturbransjen har blitt avlyst. Likevel – nå som vi sakte åpner opp, er det mange forbereder ting som skal fremføres. Er det en stund siden du sto på en scene eller har du liten erfaring med å snakke foran en forsamling? Da håper jeg du får litt hjelp av tipsene over. 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..