Dagens tips #40 – Fjern vokal, finn BMP, endre tempo etc.

Posted on

Et spørsmål jeg jevnlig får er hvordan man fjerner vokal fra sanger. Nylig dukket det opp en tjeneste på nett som nettopp fikser dette. Dette er en nettside – den er gratis å bruke og jeg kommer garantert til å benytte meg av den!

Gratis

Selv om – vocalremover.org – er en gratis tjeneste og muligens ikke myntet på profesjonelle, så er det flere bra ting du bør sjekke ut her. I listen under finner du noen verktøyene du kanskje vil benytte deg av.

Fjern vokal

Hovedgreien er selvfølgelig å fjerne vokal. Ypperlig skal du øve inn en låt, bruke en låt til karaoke eller plukke akkorder osv. Dette programmet gjør det greit, ikke fantastisk. Da jeg testet låt enkelte sanger veldig snodig, med faseproblemer der vokalen skulle vært, mens på andre ble vokalen fjernet ganske så greit.

Programmet er AI-basert, så alt du trenger å gjøre er å finne sangen på komputeren din og laste den inn på nettsiden.

Egen volumslider

Men, det smarte her er at du får en volumslider for musikken og en kun for vokalen. Det låter langt bedre hvis du i stedet for å fjerne all vokalen, lar 5 eller 10% ligge igjen. Da hører du fortsatt akkorder godt og det låter ikke så fasete som når du fjerner all vokalen.

Pitch changer

Men, dette er ikke alt du kan gjøre. Med pitch changeren kan du endre pitch eller toneart, uten at tempo forandrer seg.. Pitch kan endres opptil 6 semitoner. I dette vinduet gir også programmet deg beskjed om hvilken toneart låten har originalt.

Tempo changer

Gjør det motsatte i forhold til pitch changer – endrer tempo uten å endre pitch. Også her får du beskjed om original tempo i BPM

Audio cutter

Programmet har også enkle redigeringsmuligheter. Du kan endre startpunkt i låta, lage fade in, editere vekk deler og lage fade ut

BPM og Tempo finder

Programmet finner enkelt BPM og tempo for deg. Dette er også fint hvis du sitter med en miks og du vil sjekke om den kler et kjappere tempo. Dette er ikke uvanlig. Veldig ofte har man en tendens til å lage låter litt for sakte

Konverter

Konverterer filer til andre typer lydfiler. Jeg hadde en mp.4 og fikk den konvertert til .wav. Kjekt!

Audio Joiner

Her kan du sy sammen en egen spilleliste. F eks hvis du skal øve inn tre låter.så kan du enkelt sette de sammen her og save det som en fil

Mikrofontest

Du kan også sjekke om mikken i komputeren eller om usb-mik er tilkoblet og sjekke om den funker. Greit nå i disse Teams og Zoom tider.

Oppsummert

Som sagt ikke et fullverdig profft program kanskje, men likevel en enkel og fornuftig side jeg faktisk kommer til å benytte meg av i ny og ne.

Du finner altså siden her – vocalremover.org

Én kommentar til “Dagens tips #40 – Fjern vokal, finn BMP, endre tempo etc.

    Tom Erik said:
    19. august 2021, kl. 14:01

    Sjekk også ut https://ezstems.com/ og andre nettsteder som bruker deezer/spleeter sine biblioteker.
    Der kan en låt splittes i flere spor, slik at du får vokal, trommer, bass, gitar og piano/annet som egne filer. Bruker det for å lage spor å spille trommer til.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..