5 uvaner du bør unngå i studio

Posted on

Å jobbe musikkproduksjon er pur glede – ingen tvil om det. Innimellom er det så moro at det er lett å overse viktige ting. Ting som fort kan utvikle seg til uvaner. Uvaner som kan ha stor betydning for deg senere i livet.

1. Dårlig sittestilling

Jeg flyttet inn i nytt hus for en del år siden. Hadde akkurat kjøpt ny MacBook Pro. Første kvelden var magisk med Logic og masse samples fra en god venn.

Dagen etter var ikke fullt så morsom. Jeg trengte omtrent vinsj for å komme meg ut av senga. Jeg hadde sittet ved et lavt stuebord og i en lenestol – en Siesta fra Ikea – og hadde storkost meg utover natta.

Jeg satt fremovelent i en sittestilling enhver naprapat hadde klikka i vinkel av – bokstavelig talt.

En veldig dårlig opplevelse – heldigvis gikk det fort over. Men, det jeg kan si er at mange år med ulike sittestillinger har satt sine spor. Jeg har en skulder som trøbler i ny og ne og jeg stivner fort i korsryggen hvis jeg sitter feil. Derfor har jeg investert i en god stol og er jeg har blitt mye mer bevisst på hvordan jeg sitter når jeg jobber.

Sittestillingen er viktig! Ta dette på alvor, før det blir et problem for deg!

Det lønner seg å investere i en god studiostol

2. Du sitter for mye inne

Jepp, studioarbeid krever sitt. Det tar tid og du må holde på i maaaaange timer før det blir bra. Det betyr uendelig med timer innendørs.

Her vil jeg si at det er ikke alltid sånn at 16 timer i studio er bedre enn 8 timer. Det er ingen automatikk i at du får gjort mer eller at sluttresultatet blir bedre med flere timer med stillesitting.

Får du trent, gått turer eller truffet venner, kan det være med på å gi deg inspirasjon, sånn at du blir mer effektiv når du først jobber.

3. Du utvikler dårlige matvaner

En annen dårlig vane som ofte dukker under studiojobbing er dårlige matvaner. Skal ikke moralisere, men en hamburger der, en pølse der, pizza titt og ofte – du kjenner sikkert til det. Ingen tvil om at når du spiser bra ting blir du mer produktiv. Dårlig matvaner gjør deg daff og uproduktiv over tid!

Jeg husker da jeg begynte som musiker. Det var mange spillejobber og turnering rundt i hele landet. Husker godt en litt eldre musiker advarte oss i bandet – ta vare på dere selv – det kommer til å bli mange hamburgere, pizzaer og cola. Vi prøvde selvfølgelig å flire det vekk og feie det under teppet. Men, han hadde rett – jeg har hatt mye mageplager i årene etter turnevirksomheten og de hardeste studioårene.

Få i deg frukt og grønt, tren regelmessig, løft litt vekter og jogg deg gjerne en tur før eller etter jobbinga. Alt dette vil ha en bra effekt på både din fysiske og psykiske helse.

Det du spiser er også viktig

4. Du drikker for lite – vann

Jobber jeg profesjonelt med musikkproduksjon, drikker jeg aldri alkohol. Men, det er selvfølgelig helt på sin plass å feire etter en veldig bra økt, eller når et prosjekt er ferdig.

Dessverre er det sånn at det ofte er mye alkohol i miljøene rundt musikere og det kan være hardt å stå i mot. Mange føler at diverse substanser kan gjøre dem svært så kreative, men etter mange år har jeg dessverre sett at de negative følgene ofte er større enn de positive. Mange gode musikervenner har dessverre bukket under for rusmidler. Det jeg vil si er – pass på deg selv og pass på inntaket ditt.

Det du bør drikke mer av, er vann. Vann regulerer kroppstemperaturen gjennom svetting og bidrar til bedre fordøyelse. Vann gjør rett og slett at du holder lenger i studio og på scena.

Jeg vil også anbefale at du unngår for mye sukkerholdige drikker. De kan gi deg et piff, men de gjør deg fort trøtt og mindre produktiv, som igjen gjør at du trenger påfyll. Jeg har selv vært oppe i ca 3 liter Cola på det verste i de lengste studioøktene. Definitivt ikke bra over tid!

5. Du jobber lite strukturert – planlegg uka

Det er lett å jobbe ustrukturert. Man tar det litt som det kommer. Etter mange år med musikkproduksjon vet jeg at god organisering er viktig. Og med det mener jeg at det er viktig å ha en plan. Et eksempel på en plan kan være noe sånt som denne –

  • Mandag – rydd på maskinen din og bruk tid på å organisere lydene dine.
  • Tirsdag – kom i gang med en ny låt
  • Onsdag – jobb videre med låta
  • Torsdag – gjør en første miks
  • Fredag – sjekk miksen og gjør endringer
  • Søndag – gjør en mastering av låta – planlegg neste uke

Jeg vet – det er vanskelig både å planlegge en sånn uke og ikke minst holde seg til oppsatte skjemaet. Men, begynner du å tenke i baner som dette, er det ofte lettere å få gjort noe.

Selv får jeg masse inspirasjon av å rydde opp i lydbiblioteket mitt. Ofte finner jeg drøssevis med hippe lyder jeg ikke ante jeg hadde.

Oppsummert

Definitivt ikke meningen å vifte med digre pekefingere her, men hold på vanene som er bra for deg og unngå de verste fellene som det er så lett å gå i og som mange av oss har gått i tidligere!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..