Studioklassikeren – Fender Rhodes el-piano

Posted on

For mange er et ekte Fender Rhodes det feteste man kan legge fingrene på. Det er en stund siden de ble produsert, men nå har en gjeng i Leeds i England tatt tak. Her har du historien om Rhodes pianoet.

Litt historie

Mannen bak dette fantastiske instrumentet – Harold B. Rhodes – ble født i California i 1910. Han begynte å undervise i piano som 19 åring og fant fort ut at de etablerte musikkskolene ikke ordentlig «åpnet opp øra» på elevene sine.

Før han var tredve hadde han laget sitt eget undervisningsopplegg som ikke bare tok for seg klassisk musikk, men også jazz og jazzimprovisasjon. Han kalte opplegget for The Rhodes Method.

Starten – World War II

Under den andre verdenskrig joinet han Army Air Corps. Her kjørte han pianoundervisning for serviceteknikere og andre soldater og ble en dag spurt om han også kunne lage et opplegg for sårede soldater.

Dette var jo midt i blinken for Rhodes, men han trengte pianoer. I følge Wikipedia kom han opp med ideen om å lage et lite portabelt piano. Et piano som kunne passe over fanget på sårede soldater i senga. Han var en oppfinnsom fyr og historien forteller at han i 1942 lagde pianoer av restene han fant av ødelagte B-17 bombefly.

Han kalte det for Army Air Corps Lap Model Piano – også kalt The Xylette. Det var et 29 tangenters (2 1/2 oktaver) xylofonlignende piano, som altså kunne benyttes av sengeliggende soldater. Det tok helt av og det ble produsert flere tusen av det.

Man har kommet frem til at opp mot 150.000 soldater brukte The Rhodes Method og etter krigen ble Harold Rhodes hedret med The Medal Of Honour – fortjenestemedaljen – for sin innsats.

Rhodes Pre-Piano

I 1946 grunnla han The Rhodes Piano Corporation hvor han bygde et elektrisk piano han kalte The Rhodes Pre-Piano. Dette hadde sin debut på NAMM showet samme år. Pre-pianoet hadde 38 tangeneter, innebygget rør-forsterker og en 6″ høyttaler.

The Rhodes Pre-Piano 1946. Foto – fenderrhodes.com

Fender perioden (1959-1965)

I i 1959 gikk han i partnership med Leo Fender – mannen bak Stratocasteren og Telecasteren.  

Fender Instrument Manufactering Company startet produksjonen av et 32-tangentsinstrument – «Fender Rhodes Piano Bass» – som hadde omtrent smme range som en bassgitar. Laveste tone var E.

The Doors-keyboardisten Ray Manzarek vat tidlig ute med å ta dette i bruk. (Sjekk videoen!)

Det ryktes at Leo Fender ikke likte den større utgaven av Rhodes pianoet og at han derfor satte Rhodes til å jobbe med andre typer produkter mens han jobbet for Fender.

CBS perioden (1965-1983)

I januar 1965 ble firmaet kjøpt opp av CBS. De betaler utrolige 13 millioner dollar for å kjøpe ut Leo Fender. Dette ble et vendepunkt for Harold Rhodes. I ’65 lanserte han Fender Rhodes Suitcase modellen. Den kom i svart tolex med sølv topp og hadde 73 tangeters keyboard, 50W forsterker, mono tremolo og innebygde høyttalere.

I de neste 16 årene som denne modellene blir bygget produseres det opp mot 50 stykker om dagen. Berklee School of Music i Boston kjøper 22 stykker i 1968 og bestiller 24 til i 1969. 

Først i 1970 ble Stage Pianoet lansert – en versjon uten forsterker og høyttalere, men med ben. Dette veide halvparten og var mye enklere å transportere. Nå kunne du også bestille det med 88 tangenter.

I 1974 bestemmer man seg for å droppe Fender navnet. Leo Fender hadde jo ikke bidratt nevneverdig, Da endres navneplaten på pianoet.

Opp i gjennom årene gjøres det stadig endringer på både Suitcase og Stage modellene. Jeg tar med

  • I 1976 ble hammerne laget av plast. Dette for å få en kjappere action
  • I 1977 får Suitcase modellen større forsterkerog kraftigere høyttalere (Janus I systemet) i form av stereoforsterker 2x50W og høyttalercoveret endres til sort
  • I 1979 lanseres Mark II modellen. Den fikk et oppgradert sort utseende med flat topp. Ellers var det identisk med Mk1 modellen
  • I 1980 ble Rhodes 54 introdusert. Mange synes ’73 og ’88 variantene ble for tunge og kunne nå velge 54 modellen som dekket mellomregisteret på pianoet.
  • Samme år dukket også Rhodes Mark III EK-10 opp. Dette var et Stage ’73 med en integrert synth som kunne lage futuristiske modulerte lyder av Rhodes lyden.

Bill Schultz (1983 – 1987)

I 1983 kjøper sjefen for CBS – Bill Schultz – firmaet og i 1984 lanseres MkV modellen. Rhodes Mark V var et veldig bra instrument og av mange regnet som det ultimate Rhodes pianoet. Det ble laget 3-4000 stykker, tre av dem med MIDI. Chic Corea eide ett av dem.

Kjente artister

Fender Rhodes pianoet ble en hit og ble brukt av bøtter og lass av kjente artister. Spesielt innen jazz-sjangeren, der folk som Chic Corea, Joe Zawinul (Weather Report) og Herbie Hancock bidro sterkt til utbredelsen av instrumentet.

Men, også innen pop, r&b og soul ble det flittig brult. I tillegg til The Doors «Riders On The Storm, tar jeg med The Beatles «Get Back» med selveste Billy Preston, «Just The Way You Are» med Billy Joel, «Shake Your Tailfeather» Ray Charles fra Blues Brothers filmen, «If You Leave Me Now» Chicago , «I Wish» Stevie Wonder. «Still Crazy After All These Years» Paul Simon og til slutt et par låter av mitt favorittband over alle band – Steely Dan – «Babylon Sisters» og «Gaucho»

Hot på 1970-tallet

Fender Rhodes ble så poulært at i følge Billboard ble det brukt på over 80% av alle nummer 1 hits i 1976. Jeg kjøpte mitt første i 1978 (Mark 1), mitt andre i 1979 (Mark I) og i 1980 kjøpte jeg mitt første Suitcase ’73 piano (MkII). Jeg dro inn til den norske importøren – Hagstrøm Musikk – og testet 3-4 stykker før jeg landet på det jeg ville ha.

Et rimelig strøkent Fender Rhodes Mk1 Stage Piano

1980-tallet

Utover 80-tallet forsvant Rhodes-lyden mer og mer. 1 1983 lanserte Yamaha DX7 synthen, som hadde en type el-piano lyd som raskt kom til å ta over lydbildet. Synthen var mye enkelere å transportere og var på mange måter spikeren i kista for el-pianoet.

I 1983 ble altså Rhodes navnet ble solgt til William «Bill» Schultz, sjefen for CBS.

i 1987 – ble navnet solgt til Roland. De ga etterhvert ut noen keyboards med en digital versjon av Rhodes pianolyden, men Harold Rhodes var svært negativ til disse.

Selv var jeg dessverre dum nok til å selge Suitcase-pianoet mitt i 1986 for svært lite penger….men heldigvis, i dag har jeg en 1972 modell, et Stage Piano med 88 tangenter tilgjengelig.

1990-tallet

Harold Rhodes videreutviklet sitt undervisningsopplegg og i 1991 lagde han en video versjon som ble finansiert av en musikkbutikkeier – Joe Brandstetter – som startet en kjede med Rhodes Method Piano Studios.

I 1996 ble Harold Rhodes rammet av et slag og i 1997 returnerte Roland tilbake rettighetene til Rhodes etter at Brandstetter betalte dem $10,000

2000-tallet

Harald Rhodes dør etter kompliksjoner med lungebetennelse i 2000, 11 dager før han skulle fylt 90 år.

I 2007 dukket Rhodes igjen. På musikkmessen NAMM i 2007, ble Rhodes Mark VII lansert. Modellen er et elektromekanisk piano, bygget etter samme prinsipper som i 70-årene.

2021 – Rhodes MK8

Som nevnt så har en gjeng i Leeds i England – Rhodes Music Group Ltd. – tatt tak for å skape liv i Rhodes pianoet igjen. Levering skjer ikke før i 2022, men ved å registrere deg på deres hjemmeside kan du allerede nå pre-bestille.

Rhodes Mk8

De skal bygge og levere 500 stykker av pianoet neste år. I første kvartal skal de levere pre-amp only MK8 modellen og modellen med effekter kommer i andre kvartal 2022.

Du kan hive deg på og bestille her

Prisen

Og så var det prisen da – den starter på – hold deg fast – £6,795 ca 79.000.- norske kroner med en pund kurs på 11,60. Og det er før du smeller til med et gjennomsiktig røykfarget lokk til £400 eller velger effekt delen – som alene koster £750. Heftig! Det blir spennende å se hvordan denne modellen blir tatt i mot.

Kilder – Wikipedia – fenderrhodes.com – New York Times

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..