Dagens tips #43 – Verdien av et godt nettverk

Posted on Updated on

Som musikkprodusent handler det ikke bare om kreativitet og tekniske kunnskaper. Like viktig er det å utvikle og pleie et nettverk.

Hvem skulle trodd?

Jeg har vært med en stund innen musikkproduksjon – og hvem skulle trodd at du en dag kunne sitte hvor du ville med en laptop å produsere, mikse og mastre sangene dine selv. Du trenger ikke lenger gå til et studio og betale tusenvis av kroner for å få gjort en låt eller et album.

Alle hattene

Men, jeg tror de fleste som har prøvd er enige om at det å ha på alle hattene selv, er en stor utfordring. Det er selvfølgelig mange fordeler å kunne styre skuta selv, men det kan være utrolig tidkrevende og utfordrende også.

Spille alt selv

Jeg kan spille alt selv, bestemme hvilke lyder jeg skal bruke, jeg kan pøse på i det uendelige med nye spor og plugins, før jeg bruker masse tid på å finpusse miksen og den endelige mastringen.

Mangelen på å kunne diskutere helt grunnleggende ting som – er dette bra nok – er engelskuttalen min bra – burde jeg endre trommegoovet der, burde bassen spille 8-deler eller….Ja, det blir fort vanskelig.

Bare det å ta avgjørelsen om du har en «keeper» med vokaltaket ditt, blir fort vanskelig. Ofte er det sånn at vokaltaket eller gitarsoloen eller trommetaket kan være strålende, men du er så hard mot deg selv at du sletter det.

Prosessen – fra låtskriving til utgivelse – kan være en krevende prosess

Kun ett sett med ører

Problemet er at du kun har ett sett med ører. Du får ikke tilbakemelding på om du synger som en gud eller suger fullstendig.

Resultatet er at vi ofte gir ut dritt som ingen bryr seg om. Jada, du har brukt 14 dager på kick og snare soundet og du har brukt alle pluggene som du var sikker på ville redde prosjektet også.

Eller enda verre – du sitter igjen med en haug uferdige låter. Du er norgesmester i introer, du har bøtter og lass med beats, men du vet ikke hva du skal gjøre for å komme deg videre.

The power of fellesskapet

Jeg mener det å lage god musikk er noe man gjør i et felleskap. Som enslig musikkprodusent blir det fort nettopp det – ensomt.

Jeg erfarer det hvert eneste år på skolen jeg underviser – Skjeberg Folkehøyskole – at elevene de kommer med mange gode ideer, men det er først når de kommer sammen – i et felleskap – at the magic happens. Det syder av liv i studioene hos oss utøver høsten og kreativiteten renner nesten nedover veggene. Det er helt utrolig å oppleve det.

Bygg nettverk

Jeg mener at en av de aller største fordelene med å gå på folkehøyskole nettopp er dette. På linjen Musikkproduksjon treffer du likesinnede folk som har jobbet med det samme som deg en stund. De har ofte gått inn i en blindgate, men når de møter likesinnede, eksploderer det.

Nettopp av denne grunn bør musikkprodusenter ha et nettverk av folk de kan jobbe med. Dette nettverket bør inkludere andre musikkprodusenter, ulike vokalister, låtskrivere, musikere, lydteknikere – folk som kan bidra med noe konstruktivt.

Kjører du deg fast har du folk du kan spørre og som kan ta deg videre. Mange av dem kan sette deg i kontakt med folk de har i sitt nettverk og som kan gi deg nye muligheter.

Tar tid

Du bør egentlig starte jobben med å bygge et nettverk før du trenger jobb. Å bygge et nettverk tar tid, men jeg mener det er helt nødvendig for å lykkes. Selv har jeg spilt med folk som har vært utrolig gode på å bygge og pleie nettverk sitt. Før eller senere får de en telefon som åpner opp nye veier som gir dem nye impulser.

Oppsummert

Bruk tid på å bygge opp og pleie nettverket ditt. Finn deg en vokalist som kan bidra på låtene dine. Få hjelp av en som er god på programmering, eller finn en god trommis som kan hjelpe deg med akkurat det. Er du ikke god til å mikse – finn en i nettverket ditt som er nettopp det.

Ja, kanskje du må bruke noen kroner, men muligens kan du betale med dine kunnskaper neste gang. Det vi kaller å bytte tjenester.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..