Derfor er aktiv lytting så viktig

Posted on

Mange finner roen når de tar på et headset, forlater hverdagsstresset og lar musikken ta dem med på tur. Du kan la tankene fly avgårde og det er en deilig måte å slappe av på. Men, hvis dette er den eneste måten du lytter på, går du glipp av verdifull informasjon som musiker og musikkprodusent.

Hva er lytting?

Lytting kan vi si er en aktivitet hvor den som lytter mottar, tolker og responderer på budskapet man mottar. Det kan være beskjeder fra partneren din, læreren din eller sjefen din. Det kan være informasjon du får på en forelesning, en YouTube video osv.

Noen er bedre til å lytte enn andre. Det er ingen tvil om at gode musikere og musikkprodusenter er gode lyttere. Ethvert band er fortapt hvis ikke musikerene lytter til hverandre. Er du en dårlig lytter til vil du også ha problemer med å få til en god miks.

Passive lytting

I løpet av en dag er mesteparten av lyttingen du gjør passiv. Og bra er det, skulle du ha fått med deg alle lydene rundt deg, ville du ha klikket etter en time eller to. Heldigvis har hjernen en funksjon som gjør at den siler, dvs den stenger ute mye av bakgrunnstøyen du ikke ønsker.

Streaming/strømming

Passiv lytting gjør vi når vi vasker opp, tar bussen og gjør hagearbeid. Mange hevder at strømming har gjort oss til dårligere lyttere. Over 50% av alle strømmingene på Spotify blir visstnok avbrutt før de er ferdige. Det er en stor forskjell fra tiden med LP-plater, hvor vi stort sett alltid spilte låtene fra start til slutt.

Aktiv lytting

Aktiv lytting er ganske enkelt når alt du gjør er å lytte. Det betyr ingen forstyrrelser. Passiv lytting betyr at du konsentrerer deg om noe annet eller har tankene dine et annet sted.

Hvert år har jeg elever som har mobilen foran seg, hvor messenger meldingene hagler inn mens de jobber i studio. Personlig fatter jeg ikke hvordan de klarer å holde konsentrasjonen oppe. I hvertfall ikke hvis de er inne i en fase som krever nettopp aktiv lytting.

Noe jeg misliker sterkt er hvis jeg skal spille inn ting eller mikse noe hvor det er personer i rommet som skravler i ett. Det opplever jeg som utrolog forstyrrende. Skal jeg få det til må jeg konse maks.

Aktiv lytting kan hjelpe deg videre

Hvordan lytter jeg aktivt?

Skal du lytte aktivt er det viktig at du ikke blir distrahert. Ingen kjæreste som avbryter, ingen bikkje som trenger kos eller unger som roper om hjelp.

Ingen tv som forstyrrer eller iPad med YouTube videoen på. Skru av tv-en og gjerne dataskjermen også. Lukk øynene hvis du virkelig skal konse. Hovedfokuser er å lytte. Og kun det!

Jeg har en artikkel hvor jeg forteller om en produsent som var mer opptatt av å se i stedet for å lytte. Den finner du her

Bra materiale er viktig

Skal du lytte på noe annet enn miksen din er det viktig at du finn frem gode filer – WAV eller FLAC – filer med høy oppløsning.

Dette skal du lytte etter

Prøv å forestille deg musikken og musikerne foran deg. Jeg tenker ofte at jeg ser musikerene stilt opp på en scene.

Det er viktig ikke å falle tilbake til passive lytting hvor musikken blir et bakteppe. Prøv å analysere det du hører.

Still spørsmål

Det kan hjelpe å stille seg selv noen spørsmål, mens man lytter

  • Hvilke instrumenter er i bruk?
  • Hvordan er balansen mellom instrumentene?
  • Hvordan er balansen mellom bassen og kicket?
  • Hvor høy er vokalen i forhold til kompet?
  • Hvordan er låta bygget opp? (Vers, ref, bridge)
  • Hvilke akkorder og akkordprogresjoner er i bruk?
  • Hva repeteres i låta?
  • Hvilken betydning har teksten?
  • Hva får sangen deg til å føle?

Still gjerne spørsmål som kan hjelpe deg med din egen musikk også. Hvorfor funker refrenget så bra i denne låta, men ikke så bra i min? Svaret kan ligge i å lytte til refrenger i tilsvarende låter som din egen.

Ta notater

Jeg anbefaler at du tar notater mens du lytter. Det bevisstgjør deg enda mer og du kan ta de frem senere og se om du fortsatt er enig i det du noterete første gang.

Oppsummert

Å lytte aktivt til musikk kan hjelpe deg med mange av dine egne problemer. Det kan gi deg svaret på mye av det du lurer på. I mange tilfeller kan det faktisk løse problemer dine. Husk at hver eneste sang du lytter aktivt til har en mengde med viktig informasjon.

En periode var jeg så hekta på aktiv lytting at det gikk ut over privalivet mitt. Når jeg var ute på date lyttet jeg mer på låtene i taket enn å fokusere på dama under middagen. Akkurat da lønner det seg å lytte aktivt til den du har tatt med deg ut, så får du heller lytte passivt til det andre rundt deg. Bare nevner det…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..