Mine 10 mest brukte plugins i 2022

Posted on

Skal du gjøre musikkproduksjon er du avhengig av de riktige verktøyene. Mange spør om hvilke jeg bruker oftest. Her er 10 av mine favoritter i 2022.

#1. UA 1176

Mange tenker nok at en kompressor fra 60-tallet, som mangler flere viktige parametre, har gått ut på dato. Niks – 1176 er og blir en klassiker jeg stadig kommer tilbake til. Ikke bare er den en ultrakjapp kompressor som spiser transienter til frokost, den er også en fargeklatt av en boks som tilfører karakter som faktisk fungerer på de aller fleste vokal-, tromme- og bass-spor.

Det finnes mange bra softwareversjoner av denne – jeg anbefaler både denne, UAD sin og Purple Audio MC77 som du finner hos Plugin Alliance.

Produsent: Waves

Type: Kompressor
Pris: ca 30 dollar – på tilbud

#2. Teletronix LA2A

Nok en klassiker! Denne optiske kompressoren er på mange måter den rake motsetningen til 1176 kompressoren. LA2A er slow og gir deg deilig creamy lyd. En hit på vokal i kombo med 1176. Enten først eller min favoritt – sist! Nydelig til bass, akk gitar og andre ting du vil komprimere og varme opp.

Produsent: Waves

Type: Kompressor
Pris: ca 30 – 40 dollar – på tilbud

#3. SPL Iron

Dette beistet av en kompressor har blitt en av mine mest brukte plugins den siste tiden. Denne rørkompressoren tilfører kropp og varme og fungerer jernet på på grupper og miksbuss, men selvfølgelig også på individuelle spor.

Produsent: Plugin Alliance

Type: Kompressor
Pris: veil 299 dollar – ca 79 dollar på tilbud

#4. Klanghelm MJUC

Nok en godbit av en kompressor. Dvs – den er egentlig tre kompressorer med forskjellig grensesnitt. Her finner du MkI, Mk2 og Mk3. De gir deg alt fra klassisk til moderene lyd. En bonussak jeg liker er at du kan endre klangfarge og mengden med saturation med Timbre og Drive.

Produsent: Klanghelm

Type: Kompressor
Pris: 24 euro – fast pris

#5. U-he Presswerk

Rett og slett en veldig vellydende dynamisk prosessor med stor fleksibilitet. Her finner du mange fine bra presets og Easy, Vocal, Drum, Bus, M/S and LimiterI Vintage folderen finner du såvel dbx 160 og SSL 4000 låter likt originalene. Her er det mye å skru på her, så det gjelder å holde tunga i rett munn. Men, den låter veldig fint.

Produsent: U-he

Type: Dynamisk prosessor
Pris: 129 euro

#6. Brainworx bx_console SSL 9000 J

Denne bare må med her også. En strålende alt-i-ett variant eller kanalstripe som det heter. Skal du ha en SSL-emulering, er det denne som gjelder. Jeg har en egen test av som du finner her

Produsent: Plugin Alliance

Type: EQ
Pris: Veil 249 euro – tilbud ca 79 euro. Du får den også i Plugin Alliance Mega, Mix & Master Bundle

#7. Leapwing Audio – Al Schmitt Signature Plugin

Elsker denne. Utrolig enkel å jobbe og definitivt den rette pluggen hvis du skal gjøre noen mindre endringer til slutt. Det være seg på vokalsporet eller på sluttmiksen. Intuitiv og rimelig enkel å bruke. Du får endel av settingene til Al Schmitt å kose deg med. Her kan du se min test av den

Produsent: Leapwing Audio

Type: EQ
Pris: Veil 249 euro – tilbud ca 79 euro

#8. Relab LX480 Essentials – reverb plugin

Relab LX480 Essentials er virkelig verdt å se nærmere på. Jeg har selv gjort mange mikser på Lexicon 480L, og selv om jeg ikke har en å sammenligne direkte med, er det ingen tvil om at den har den magiske lyden av originalen. Personlig liker jeg – Fat Plate og Large Wood Room.

Produsent: Relab Development

Type: EQ
Pris: Veil 99 dollar – tilbud 35 euro

#9. Kazrog – True Iron

True Iron fra Kazrog er lyden av transfomere. Den tilfører tyngde og varme til sporene, miksene og til masterene dine. Har wet/dry og en «crush» control for å legge til saturation. Og det funker!

Har du en steril miks. legg den på flere spor/grupper Bare ikke forvent de helt store endringene på ett enkelt spor eller mixbussen. Denne pluggen er subtil og krever litt jobbing for å få det til å sitte.

Produsent: Kazrog

Type: EQ
Pris: Veil 60 dollar – tilbud 40 euro

#10. Abbey Road TG Mastering Chain

Dette er en mastering plugg jeg liker. Lett å jobbe med i M/S og den har en fin widener (spreader). Kunsten er bare å holde litt igjen. Ikke bare på wideneren, men limiteren også. Klarer du det er dette en klar favoritt. Svært effektiv å jobbe med i M/S.

Produsent: Waves

Type: Mastering plugin
Pris: Veil 199 dollar – tilbud $30

Oppsummert

Markedet renner snart over av plugins og det er vanskelig å velge. Jeg bruker selvfølgelig fortsatt Fabfilter ProQ3 og L2 på hver eneste miks, men det har kommet mange nye spennende plugger og derfor deler jeg de jeg som oftest griper til. Dette er fine verktøy som kan hjelpe deg ut av de fleste situasjoner.
Jeg anbefaler deg å finne et knippe du liker, som du lærer deg å kjenne godt og som du vet kan stole på. Det kan spare deg for mye tid og hodebry når du skal mikse og mastre!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..