Norske studioer – Kongshavn Studios
Bilde Posted on Updated on

For noen år siden startet jeg en ny serie om norske studioer. En pandemi og diverse andre ting gjorde at den ble satt på pause. Nå er det igjen mulig å besøke gamle studiokompiser og nylig besøkte jeg mektige Kongshavn Studios i Kristiansand.
Telefon
Det hele startet med en telefon fra min gode kompis Chris Påhlman. Jeg har kjent han helt tilbake fra nitti-tallet da han jobbet i Amadeus Studio i Oslo og vi har mastret mange album sammen.
Chris bor store deler av året i Thailand, men har også leilighet i Kristiansand. Etter å jobbet med egne låter en stund ønsket han å mikse disse i Kongshavn Studios.
«De har jo en overfet Neve mikser der og Bjørn Ole er en meget god kompis, så dette kommer til å bli kanon»
«Vet ikke helt hvordan jeg skal gjøre det, men har tidligere testet med stems og det skjer definitivt noe når det går ting gjennom det bordet der«
Dette trigget jo en gammel sirkushest og jeg var ikke sen til å invitere meg selv. «Selvfølgelig – jeg blir hjemme noen dager i mai, så har du tid så kommer du ned». Hadde vært hyggelig å møtes igjen!«
Bjørn Ole Rasch
Bjørn Ole Rasch er mannen som sammen med sin samboer Annbjørg Lien eier og driver dette unike studioet i Kongshavn.
«Vi startet her i 2007 eller 2008 – husker ikke helt nøyaktig».
Uansett _ 15 år senere har det blitt gjort mange fine album i dette studioet. Sissel Kykjebø, Elisabeth Andreassen og Honningbarna er bare noen av artistene som har vært innom.
I tillegg til å eie studioet er professor i rytmisk musikk ved Universitetet i Agder. Som om ikke det er nok så er han ofte på turne med bl a Rolf Løvlands Secret Garden. Bjørn Ole er nemlig også en vanvittig god keyboardist. Selv har jeg kjent han siden tiden min på Masterhuset i Oslo.
Du kan lese mer om Bjørn Ole her

Selve studioet
Selve studioet er ca 160kvm og har i tillegg en 160kvm leilighet med sengeplass til 6 personer. Den gigantiske mikseren ble kjøpt inn fra Right Track Recording i New York. De merget med et annet studio og den ble overflødig.
Den kom i en kontainer og veide et tonn, forklarer Bjørn Ole. Mikseren – en NEVE VX med flying faders og total recall – var egentlig en 96 kanaler som senere ble bygget om i Kongshavn. Det finnes kun 11 stykker av den i verden.
«Ja, min gode venn Trond Engebretsen hjalp meg med det. Den er nå halvparten så stor – 48 kanaler – og nå har vi reservedeler resten av levetiden til mikseren gliser Bjørn Ole»
Trond Engebretsen husker nok mange fra Ambience Studio i Oslo.

Hyggelig atmosfære
Å si at studioet har en herlig varm atmosfære er egentlig en sterk underdrivelse. Selve kontrollrommet er meget behagelig å jobbe i. Det er ikke for mye lyddempet og det er en deilig stemning her.
Studioet er bygget på blekksprutprinsippet. Rundt kontrollrommet ligger de tilhørende rommene som det store rommet med flygel som også benyttes til trommerom og det litt mindre trommerommet. Vokalrommet ser du litt til venstre for den store NEVE-mikseren. Mikseren er hooket opp mot Pro Tools.

Keyboards herfra til evigheten
At det er en tangentmann som driver studioet er ikke veldig vanskelig å skjønne. Her finner du keyboards i alle kriker og kroker. Og for noen keyboards!
Jeg begynner med det nydelige Bechstein flygelet som tidligere stod i Universitetets Aula i Oslo og jeg fikk teste det beste Fender Rhodes el. pianoet ever og jeg tror jeg talte fire Mini Mooger totalt. Du kan se Bjørn Ole spille på den eldste fra 1971 på bildet under.
Her står også et digert Hammond A-100 orgel. Selvfølgelig med en 122 Leslie ved siden av og rett bortenfor en Mellotron som Bjørn Ole selv hentet i Stockholm.

Og det stopper ikke her. Jeg tror nok unge her Rasch lider av en viss samlemani, for her står også en PolyMoog med pedaler, en MemoryMoog, en Jupiter 8, en Prophet VS en Moog Little Phatty og jaggu en Hohner Clavinet D6 for å nevne noen av godbitene!

I kontrollrommet står også masse godsaker i tillegg til Neve-bordet. Under ser du noe outboard gear med bl a en Manley Vari MU, et par Distressorer, et par Chandler Germanium kompressorer og en TC 2290.
Det er flere bra klanger her også – bl a en Lexicon 480 og en Lexicon 960.

Pandemien
Mange studioer har slitt under pandemien og det er ingen tvil om at det har vært stort frafall i bransjen, men Bjørn Ole forteller at i studioet i Kongshavn har det vært fullt trøkk gjennom denne perioden. «Jeg tror kanksje vi får en nedgang nå – nå som alle skal på turne igjen»

Det som i hvert fall er helt sikkert, er at det er fantastisk å kunne besøke venner og studioer igjen. Ganske sikker på at det ikke bare har vært meg som har følt på å være inneklemt under pandemien. Mye kjøring til tross – det ble over 60 mil på denne fredagen – dette var absolutt verdt det.
Miksing og mastering
Chris endte opp med å ta med seg stems – ca 8 pr låt. De ble kjørt gjennom NEVE bordet og på enkelte spor ble også Manley Vari-MU kompressoren benyttet.
Summingen i NEVE-bordet er merbart bedre enn digital summing. Du hører alt klarerere og bedre. Instrumentene får bedre separasjon og det blir også definitivt varmere sier Chris etter å ha lyttet på sine egne mikser kontra Neve miksene.
Jeg skal mastre låtene i løpet av neste uke – det blir superspennende.

Fantastisk sted
Kongshavn Studios er virkelig et praktfult sted. Ikke bare selve studioet. Hele plassen og stedet er fantastisk. Det ligger helt nede i vannkanten i innfartsåra til Kristiansand. Ikke rart at mega-keyboardist Keith Emerson mente dette var det flotteste sted på jord da han besøkte det for noen år siden.

Oppsummert
Dette er virkelig en perle for musikere og musikkprodusenter og det er rett og slett fantastisk at steder som dette fortsatt eksisterer.
Det var herlig å se gamle venner og dele studio- og turnehistorier igjen. Mange mil til tross – dette var moro og ikke det siste studioet jeg besøker. Jeg håper det blir mange flere fremover!