CD-platen er 40 år!

Posted on

1. oktober 1982, var dagen den første cd-spilleren og de første kommersielle cd-platene ble lansert. Billy Joel’s «52nd Street» regnes som den første, men den var egentlig bare en av 50 album som kom ut denne dagen. I disse dager er Cd-platen 40 år!

Litt historie

Perfekt lyd til evig tid, var slagordet til de «smågale» salgsfolkene hos skaperne av cd-platen eller Compact Disc som den egentlig het. Det var Sony og Philips som sammen hadde utviklet det helt nye formatet som skulle revolusjonere platebransjen.

Mange mener at denne datoen – 1. oktober 1982 – er starten på den digitale revolusjonen. Utover 80-tallet kom den ene digitale nyvinningen etter den andre. Jeg nevner sampleren, de digitale reverbene og delayene, adat-formatet og deretter PC og Mac-ene som etterhvert overtok innen musikkproduksjon.

Lydkvaliteten

Platebransjen hadde lenge drømt om et system som kunne gjengi lengre stykker med musikk.

Philips, som var den ene av utviklerne, hadde egentlig foreslått at det skulle være plass til én time musikk på platen. Visepresident i Sony, Norio Ogha hadde imidlertid studert musikk i Berlin og var av den mening at Beethovens niende symfoni måtte få plass på en CD. Etter diverse undersøkelser var resultatet at den lengste innspillingen var på 74 minutter, og standarden var dermed fastlagt.

Men, mange ønsket også bedre lydgjengivelse. Lyden av vinyl beskrives ofte som bedre enn cd, men sannheten er jo at det skal ikke så mange avspillingene til før kvaliteten taper seg. Fremtiden så dermed lys ut med muligheten for å slippe sus, knitring og ikke minst de berømte hakkene i plata.

Sony sto sentralt

Dårlige konvertere

Men, lydkvaliteten på det nye vidunderet var ikke mye å skryter av – i hvertfall ikke i starten. Første generasjons DAC – konverterne var av elendig kvalitet og drivverkene på de første cd-spillerene var av elendig kvalitet. Joda, det var mange nye muligheter, med å skippe spor, endre rekkefølge og knitringen var også borte. Men lyden da mann – rett og slett ikke bra.

Jeg bare minner om at vi på denne tiden hadde vinylplater som var såkalt direkte-graverte eller direct-to-disk recording som det het. Lyden gikk rett fra miksebordet og rett til en master tape ( i noen tilfelle direkte til en cutting lathe). På den måten sparte man mange generasjoner med analog tape, som gjorde lyden dårligere.

Mastering

Selv startet jeg med mastering i 1986, i Norges første mastering studio. Jeg husker at den store feilen som ble gjort i starten, var at man trodde det digitale formatet i seg selv ville gjøre lyden bra. Ved å unngå å gjøre noen form for etterarbeid kunne man bevare det originale signalet og lyden ville forbli urørt og puritansk.

Selvfølgelig helt feil. Heldigvis varte det ikke lenge før man hentet frem notatene til de som hadde gravert vinylplatene og man tok i bruke både eq og komprimering i masteringprosessen.

Jeg husker at vi byttet konverterne i Sony PCM 1630, den digitale prosessoren som ble brukt når vi laget cd-mastere. De originale ble byttet til nye fra Apogee, som var langt fremme i Digital audio på den tiden.

Slo ikke an i starten

Dårlig lyd var kanskje en av grunnene til at salget gikk tregt i starten, men mange la skylda på prisen på cd-spilleren. Den første kostet 730 USD, ca 15.000.- kroner i dagens verdi. De sank rimelig kjapt til 4-5000.-, men det var mye penger på den tiden.

Min første cd-spiller kjøpte jeg hos Akers Mic, Norges første rendyrkede cd-butikk. Tror jeg ga i underkant av 2.000.- spenn. Dette må ha vært i 1984 og det var en utrolig dårlig dårlig spiller. Men, da spillerne ble billige tok salget av. I Norge ble det solgt 250.000 cd-er i 1985 og den første cd-en som solgte 1 millon kopier worldwide var Dire Straits «Brothers in Arms».

Den første cd-spilleren Sony CDP-101

Fun Facts

Her er noen fun facts om cd-platen –

  • Den første test cd-en var Richard Strauss “Eine Alpensinfonie» som ble gjort 17 august 1982 på Polydor fabrikken i Hanover
  • Den første cd-platen som ble presset på en fabrikk for salg var ABBAs «The Visitors», men den ble lansert senere – i mars 1983. Dette var også et av de første albumene som ble digitalt innspilte og mikset
  • Den best selgende cd-en er visstnok The Eagles «Their Greatest Hits» med 38 millioner solgte
  • Den første kommersielt tilgjengelige cd-en regnes Billy Joel «52nd Street», men den var en av 50 album som ble lansert denne dagen. Bl a Pink Floyd’s Wish You Were Here, Michael Jackson’s Off the Wall og 47 andre ble lansert sammen med den første cd-spilleren
  • I 2007 var det solgte over 200 milliarder cd-plater totalt

Den første kommersielt tilgjengelige cd-en, sammen med 49 andre

Oppsummert

Etter en noe tung start, skjøt salget av Compact Disc i været. Lydkvaliteten ble etterhvert veldig bra. Personlig er jeg stor fan av cd-plater. De er små, har egentlig mer enn nok plass, du slipper å snu plata halvveis og lydkvaliteten er virkelig bra, hvis innspillingen, miksingen og mastringen er av bra kvalitet.

Problemet ble etterhvert The Loudness War, dvs lyden ble høyere og høyere og med det verre og verre. Jeg mener bestemt at folk langt på vei gikk lei av den overkomprimerte, sønderknuste og forvrengte lyden de aller fleste album fikk. Men, det var vår egen feil, ikke selve formatet.

Men, selvfølgelig, hovedgrunnen til cd-platens fall var at den ble innhentet av teknologien. Streamingtjenester som Spotify, Tidal og Apple Music har tatt fullstendig over.

Vinylplaten har jo fått et oppsving de senere årene og det skal bli spennende å se om det samme vil skje med den 120mm store polykarbonat disken. Time will show!

Kilde: Wikipedia

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..