5 innspillingsfeil du vil unngå

Posted on Updated on

Noen ganger funker det fint å bare slenge opp en mik og kjøre på. Det er en fin måte å få ut ideen du satt inne med. Men, pass på, ofte er ikke dette den beste veien å gå for å få bra lyd. Her er fem tips som kan hjelpe deg med akkurat det!

Du velger feil mikrofon

Det kan skje den beste. Skal du gå for en dynamisk- eller en kondensatormikrofon? Eller burde du kanskje skaffe deg en båndmikrofon? Og hvilken retningskarakteristikk bør du velge?

Jeg anbefaler at du tar en titt på artikkelen «Dette bør du vite om mikrofoner». Her får du mange tips på hvilke mikrofoner som passer til hva, men for å gi noen ekstra tips anbefaler jeg at du bruker en «mykere» mikrofon på brighte ting og en litt åpnere min på mørke lydkilder.

Har du bare råd til en mik, bør du velge en som ikke er for spiss. Dessverre er mange av dagens kondensatormikker veldig brighte og har du eller den du skal ta opp tynn og spiss stemme, bør du kanskje vurdere en dynamisk mikrofon som Shure SM7B eller kanskje til og med en båndmikrofon.

Du tenker ikke på mikrofonplasseringen

Mange slurver dessverre her. Gode teknikere og musikkprodusenter vet at 1 cm hit eller dit kan gjøre underverker. Flytt mikken rundt i rommet og sjekk hvor det låter best. Jobb med vokalisten og be han eller hun gå litt bakover og litt nærmere. Sjekk hva som er best. Proximityeffekten er vel og bra å utnytte, men pass på å ikke få for mye bass i vokalen. Bruk et bra headset når du justerer avstand.

Mikrofonplassering er viktig

Du velger feil rom

Dette har jeg vært innom tidligere. Ikke alle rom er egnet til å ta opp lyd. Spesielt ikke vokal. Mange glemmer ofte å sjekke og ta hensyn til rommet de skal spille inn i. Dessverre har mange rom en egenkarakter som kan være ødeleggende for opptak av både vokal og instrumenter. Ta en titt på denne artikkelen hvis du vil vite mer.

Du tenker ikke på fase

Skal du gjøre opptak med mere enn en mikrofon kommer fase-helvetet inn i bildet. Her er plasseringen av mikrofoner avgjørende. Du bør bruke et fasemeter og øra for å prøve finne om plasseringene er korrekte. Skal du spille inn trommer bør du sjekke hver tromme-mikk opp mot overheadene. Et trommesett med faseproblemer mangler ofte punch, derfor bør du ha koll på fase.

Skal du bruke flere mikker, må du sjekke fase. Foto: Blackbird studios

Du slurver med nivåene

Neida, det er ikke like viktig som i tidligere «analogetider». Da det var om å gjøre å spille inn så høyt som mulig for å unngå støy. Nå handler det mer om å være litt mer konservativ. Jeg anbefaler at du legger deg på nivåer mellom -18dBFS og -10dBFS med peaker rundt -6 dBFS. Da har du bra med headroom når du skal mikse.

Oppsummert

Dette er fem enkle ting å rette opp. Jeg anbefaler at du bruker litt mer tid på å lytte før du spiller inn. Det vil hjelpe deg med en langt enklere miks til slutt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..