Dagens tips #48 – Bruker du feil kompressor?

Posted on

En feil mange gjør er at de tror en kompressor er en kompressor. Ja, den viktigste oppgaven til en kompressor er å jevne ut lyden, men det mange overser er at ulike kompressorer gir deg ulik lyd.

Transparent eller farget

Ønsker du at en kompressor er transparent og ikke setter et sonisk avtrykk, bør du definitivt ikke velge en 1176, LA2A eller en Fairchild 670 variant. De vil ikke gi deg lyden du er etter.

Og visa versa – søker du en farget analog type lyd bør du ikke velge en DBX 160, TDR Kotelnikov eller en stock plugin uten noen form for mojo.

Sonisk løft

Jeg ser mange sier det ikke spiller noen rolle om du bruker andre kompressorer enn de som følger med i DAW-en din, men jeg mener de tar feil. Å velge kompressorer med ulike fargepaletter kan gi deg mye moro og gi låten din det soniske løftet den trenger.

Tube-Tech lager fine kompressorer

Flere kompressorer?

Du kan faktisk få det beste av to verdener ved å benytte to kompressorer sammen. F eks ved å sette opp en mer gjennomsiktig kompressor først, som tar de største peakene, for så å legge på en kompressor som har karakter og mojo. Her er jo et oppsett med 1176 og en Teletronix LA2A en klassiker. Fairchild 660/670 er et annet eksempel på en kompressor med karakter.

Sett opp den første med en 8:1 Ratio med kjapp attack og release. Det holder at kompressoren tar av 3-4dB på de høyeste peakene.

På kompressor nummer to bruker du saktere attack og release tider for å få sporet du jobber på til å sitte i miksen. På denne setter jeg Ratio til 4:1 eller 2:1. Jobb med Threshold til det sitter. Ofte kan du dra på litt på kompressor nummer to.

Eksempler

Her er noen eksempler på kompressorer som er rimelig nøytrale og transparente –

Og her er noen eksempler på kompressorer som gir deg karakter

Ønsker du å lese mer om de ulike typene kompressorer som finnes, som rør-, optisk, VCA og FET, bør du lese mer i denne artikkelen

Anbefaler også denne om bruk av kompressorer

Oppsummert

Bruk tid på å teste ulike kompressorer og ikke minst kombinasjoner. Ved å bruke litt tid, vil du få grepet på de ulike kompressorene og høre forskjellene de gir deg.

Lyst til å kjøpe en kaffe til meg?

Å skrive artikler til bloggen er tidkrevende. Fant du denne artikkelen nyttig og kunne tenke deg å sponse meg med en kaffe? Trykk denne linken eller på bildet under. Tusen takk for din støtte!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..