5 ting du bør unngå mens du mikser

Posted on Updated on

Vi kjører oss fast alle og enhver fra tid til annen. Noen ganger er det smart å stoppe opp litt, ta et skritt tilbake og se seg selv i speilet. Skal du ha bedre mikser, bør du unngå disse fellene.

#1 – Unngå å miste fokus

Altfor ofte ser jeg elevene holde på med hundre andre ting mens de skal gjøre ferdige låtene sine. De multitasker. De tekster, sveiper innom instagram, snapper og de sender meldinger på messenger. De driver med ting de ikke burde gjøre i denne fasen.

Det som skjer er at de mister fokus. De ender ofte opp med å sende miksen og låten i feil retning.

Når du er i sluttfasen må du være 100% fokusert på å lytte. Du kan tekste senere og du kan stikke innom alle de andre morosakene senere. Når du mikser – fokuser.

Jeg har skrevet en artikkel tidligere – Derfor er aktiv lytting så viktig – ta gjerne en titt på denne.

#2 – Ta pauser – ofte

Jeg så en TED-Talk på akkurat dette temaet for noen dager siden. Der fortalte en professor følgende – har du et prosjekt som krever mye konsentrasjon bør du gjøre dette – jobb en halvtime, for så å ta deg fem minutter pause hvor du gjør noe morsomt, noe som gir deg en form for belønning. Dette «trikset»gjør at du kan holde 100% fokus i timevis.

Mange tror de er veldig flinke med å sitte lenge å mikse. Jobber du 7-8 timer med en miks, uten å ta pauser, gjør du egentlig ikke noe annet enn å lure deg selv. Du slutter å lytte etter det viktigste og objektiviteten din har forsvunnet ut døra for lenge siden.

Sjansen er faktisk stor for at du ødelegger mer enn du aner. Det å vite at nå har du kommet til punktet hvor det bare blir tull å sitte lenger, er en viktig del av mikseprosessen.

Solo-knappen kan gi deg trøbbel

#3 – Miks i kontekst

Soloknappen er fristende å bruke mens du mikser, men du bør styre unna den. Du kan skru alle instrumentene og vokalen perfekt med soloknappen, men sammen funker akkurat det ofte dårlig. Styr unna og skru lyd i kontekst.

Da jeg startet med å skru lyd, jobbet jeg ofte med soloknappen inne. Jeg hadde en lei tendens til å legge på akkurat samme mengde med topp og dra vekk samme mengde mellomtone. Resultatet var en miks hvor instrumentene jobbet mot hverandre. De låt fint i solo, men ikke bra i kontekst.

Tar med et eksempel til – jeg skrudde lyd på en kick live her om dagen. Den låt superfett i solo, men sammen med bassen og de andre instrumentene måtte jeg korrigere bunn, nedre mellomtone og toppen.

#4 – Unngå å jobbe for treigt

Å være nøye er selvfølgelig veldig bra, men å jobbe for lenge med en låt kan slå tilbake. Proffe folk jobber raskt og effektivt fordi de må levere til et gitt tidspunkt og de har et budsjett de må forholde seg til. Det er ingen automatikk i at jo lengre du jobber, jo bedre blir det.

Sjekk denne artikkelen som tar opp nettopp dette.

The Beatles skrev over 200 sanger – EMI., Public domain, via Wikimedia Common

#5 – Unngå å bli en over-perfeksjonist

Det sies at perfeksjonister oppnår mindre og stresser mer enn andre. Å bli for perfeksjonistisk kan gi deg mange hindringer. Du blir aldri ferdig med miksen og du får aldri ut låten(e) du jobber med.

Ikke misforstå meg. Jeg tilnærmer meg definitivt alle mikser med innfallsvinkelen – å lage den beste miksen jeg noen gang har gjort. Men, noen ganger må man slå seg til ro med – dette er det beste jeg kan få det.

Å få ut låter er viktig. Få de ut av systemet. Det er bedre å få en låt 90% bra og ut enn ikke, mener jeg. Ikke ukjente The Beatles skrev nesten 200 sanger. Alle er definitivt ikke like bra.

Oppsummert

Vi kjører oss fast alle og enhver fra tid til annen. Noen ganger er det smart å stoppe opp litt, ta et skritt tilbake og se seg selv i speilet.

Noen av rutinene mine jeg burde endre? Hvorfor stopper det opp for meg? Er miksen bra nok eller kommer dette virkelig til å bli bedre hvis jeg jobber med det i 14 dager til?

Still spørsmålene når det låser seg. Ofte er det ikke så mange endringene som skal til for at du kommer deg over kneika, blir mer effektiv og ender opp med bedre mikser.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..