Jeff Beck 1944 – 2023

Posted on Updated on

Den britiske gitarlegenden Jeff Beck døde tirsdag 10 januar. Han regnes som en av de mest innflytelsesrike rockegitaristene og ble kalt gitaristenes gitarist. Han ble 78 år gammel.

Gitaristenes gitarist

Alle respekterte Jeff Beck. Gitaristen Jimmy Page, i bandet Led Zeppelin, uttalte i en dokumentar i 2018 – «Jeff Beck er en ekstraordinær musiker. Han har en samtale med deg når han spiller».

Fra starten

Geoffery Arnold «Jeff» Beck var en engelsk rockemusiker som tidlig på 60-tallet tjente til livets opphold som sessionmusiker i ulike grupper. Han har selv uttalt at det var Les Paul som fikk opp øynene hans for gitar.

Jeff Beck ble kjent for alvor da han tok over etter Eric Clapton i bandet Yardbirds. Gruppa var allerede godt kjent og definerte elektrisk blues og var det ledende bandet i London. Forholdet varte ikke lenge. Allerede etter 20 måneder forlot han gruppa.

Under talen i 1992, da han ble tatt inn i Rock and Roll Hall of Fame, uttalte han “They kicked me out … fuck them”

Jeff Beck. Foto – Wikipedia

I 1967 ga han ut singelen «Hi Ho Silver Lining / Beck’s Bolero» som ble en stor hit. Like etter dannet han gruppen The Jeff Beck Group med den den gang ukjente vokalisten Rod Stewart og Ron Wood på bass. Bandet skulle egentlig opptre på Woodstock festivalen i 1969, men Beck oppløste bandet rett før.

I 1975 ga han ut soloalbumet «Blow By Blow». Her tok han opp tråden til Mahavishnu Orchestra og gitaristen John McLaughlin. Albumet ble produsert av Beatles-produsenten George Martin. Albumet ble en hit og solgte flere millioner eksemplarer.

Hans siste prosjekt ble et album han gjorde med skuespilleren Johnny Depp. Albumete var rimelig uforutsigbart, men forsvant i medias interesse for saken mellom Depp og eks-kona Amber Heard.

I løpet av seks tiår vant han 7 Grammys og platene hans solgte til 8 gullplater.

Unik spillestil

Jeff Beck ble kjent for sin spesielle spillestil. Han spilte kun med fingrene og tonen hans og tilstedeværelsen hans på scena, gjorde ham helt unik.

Hør selv her fra den kjente konserten hans på Ronnie Scotts fra november 2007.

Oppsummert

Det er bare å bøye seg i støvet og takke for musikken og alle de fantastiske (bøyde) tonene. Betydningen hans for rock og gitar, vil stå igjen som en påle for evig og alltid. RIP Jeff Beck!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..