Derfor bør studiomonitorene ha så flat lyd som mulig

Du har sikkert hørt det før – du trenger studiomonitorer som gjengir lyden så flatt og nøyaktig som mulig. Stemmer dette, eller er det bare en myte? Her skal jeg prøve å gi deg et svar på det.
Stor betydning
Studiomonitorer spiller en stor rolle innen musikkproduksjon. Mange mener de har en helt avgjørende betydning. Det anbefales at du investerer så mye penger du kan og gjerne litt til, i et bra sett.
Gode monitorer gir deg muligheten til å avsløre feil og gjøre det enklere for deg å ta riktige avgjørelser.
Jeg får ofte spørsmålet hvorfor skal de gjengi lyden nøytralt og hvorfor kan jeg ikke mikse på et sett med hjemmehøyttalere? Vi skal se litt nærmere på forskjellene litt lengre ned i artikkelen.
Hva er viktig?
Mange sliter med å velge studiomonitorer. De har blitt anbefalt av kompiser som har kjøpt et sett eller så har de sett reklamer eller videoer hvor artister og musikkprodusenter bruker de og de monitorer i studio sitt.
Selvfølgelig er det ikke noe feil med å bli anbefalt ting, men jeg har sagt det før – lyd er en personlig preferanse. Du kan like noe annet enn det den som anbefaler gjør og tillegg er det en ting til som har stor betydning for hvor bra det vil låte hos deg – nemlig rommet ditt!
Nei, du trenger ikke ha verdens beste rom, men ingen kommer utenom de fysiske lovene. Har du et ubehandlet og dårlig rom, vil du slite med dårlig lyd uansett hvor bra høyttalere du har kjøpt.
Studiomonitorer til 15.000.- i et rom du har brukt 10-tusen på å forbedre akustikken, vil låte bedre enn et sett til 25.000.- i et ubehandlet/dårlig rom. Dette er ikke bare en påstand, men noe jeg har opplevd flere ganger.
Derfor bør du til syvende og sist teste monitorene i ditt eget rom før du legger pengene på bordet.
Mer om studiomonitorer finner du her
Ønsker du tips om hvordan du kan forbedre akustikken i rommet ditt bør du sjekke denne og denne artikkelen.
Korrekt gjengivelse!
Å velge studiomonitorer er i utgangspunktet ganske enkelt. Det du trenger er et sett som gir deg en nøyaktig gjengivelse lyden. Men, hva betyr egentlig det?
Akkurat som fotografer og filmskapere trenger nøyaktige datamonitorer og tv-skjermer som gjengir ting som hvitbalanse, farger og kontrast riktig, er det like viktig for oss som jobber med musikk og lydproduksjoner å ha studiomonitorer som gjengir bass, mellomtone og diskant så korrekt som mulig.
Det du trenger er et sett som gir deg en usminket og nøyaktig gjengivelse lyden
Myte?
Men, stemmer det, eller er det bare en myte at lyden bør være flat og nøytral? Eller kan man mikse på vanlige høyttalere? Eller, hva med en dyrere hi-fi høyttalere?
Hvis du er usikker – hi-fi, eller hifi, står for High Fidelity, som betyr høy troverdighet. Lyden gjengis altså med høy troverdighet og med veldig god kvalitet.
Hva er egentlig forskjellen på hi-fi høyttalere og studiomonitorer?
Som en hovedregel er studiomonitorer bygget for å gjengi musikken så ærlig og nøytralt som mulig. De bør ha en rett frekvenskurve og ikke sminke lyden verken i bassen eller i diskanten. På den måten vil de avdekke feil og problemer i lydproduksjoner. De vil kunne avsløre dårlige produksjoner, mens gode mikser vil låte fint.
Det kan ta tid å venne seg til gode studiomonitorer, nettopp fordi de er designet for å være nøyaktige og ikke for å sminke lyden.
Flere sett med monitorer
Av den grunn anbefaler jeg at du bruker to sett med studiomonitorer – ett som er nøyaktig og nøytralt og ett som har en respons mer som det folk lytter på hjemme. Har du ikke plass til to sett bør du i hvert fall ha et godt headset tilgjengelig.
(Noen har til og med tre sett med monitorer – det siste ofte Auratone-kloner eller små pc-høyttalere som minner om lyden i reiseradioer og mindre bluetooth høyttalere)
En vanlig «hjemmehøyttaler» derimot, er ofte laget for nettopp det motsatte – å få alt til å låte bra, overalt. De legger på i bassområdet og har som regel mer i toppen også. De har ofte det vi kaller «hengekøyelyd» – hvor mellomtonene er dratt ned.
Ingen regel uten unntak – B&W 801 D4
Men, selvfølgelig – ingen regel uten unntak. Du vil kunne se hifi-høyttalere i bruk i profesjonelle studioer.
I Abbey Road Studio – som verdens mest kjente studio – har montert de dyreste høyttalerene fra hifi produsenten Bowers & Wilkins. B&W 801 D4 koster ca. 400.000.- for et sett. Som de fleste hifi høyttalere de passive og de trenger i tillegg ha gode forsterkere og kabler.
801 serien er ekstremt nøyaktige høyttalere. Den ble lansert i 1979 og blir stadig utviklet. Elementene forbedres, kabinettene forbedres og delfilterene utvikles stadig.
Siste versjonen veier 100kg pr stykk og har en utrolig frekvensrespons. De klarer å gjengi lyd mellom 15-28000 Hz med -3dB og 13-35000Hz med -6dB. Helt outstanding.
Ta gjerne en titt på denne videoen –
Engelskmenn er ekstremt gode til å lage gode høyttalere. Det finnes mange godbiter jeg kan nevne. PMC, Tannoy, KEF og ATC er alle eksempler på glimrende og svært nøyaktige høyttalere.
Personlig er jeg er stor fan av engelsk lyd, som ofte er mer nøyaktig enn mer punchy amerikanske høyttalere.
Men, for all del. Vi skal heller ikke lenger enn til Finland for å finne glimrende studiomonitorer. Hvis du ikke har sett den, bør du sjekke ut testen min av Genelec 8331 SAM
Yamaha NS 10
Mange sverger også til Yamaha NS10 høytaleren. Denne var også i utgangspunktet en vanlig hjemmehøyttaler som har blitt ettertraktet på grunn av egenskapene i mellomtonen.
Jeg har jobbet på flere sett og håper jeg slipper å jobbe på dem igjen. De er ok til å finne balanse mellom instrumenter og vokal, men jeg er ikke stor fan av disse. Vi er tross alt i 2023 og det finnes heldigvis mange bedre alternativer.
Kan jeg bruke studiomonitorer bare til å lytte på musikk?
Mange er faktisk ikke klar over det, men selvfølgelig kan du det. Ja, de er designet for kritisk lytting sånn at du skal kunne avsløre feil og svakheter, men mange studiomonitorer låter utrolig fett og kan gi deg fantastiske lytteopplevelsen.
Det er ikke få ganger studiomonitorer har gitt meg hakeslepp, hvor ting har dukket opp i miksen som jeg faktisk ikke hadde hørt før.
Er du på jakt etter rimeligere monitorer bør du sjekke ut begge settene jeg har anbefalt her. De kan gi deg mye moro for en billig penge.
De siste åra har studiomonitorer blitt forbedret på mange plan. Bedre amper og komponenter gjør at de låter åpnere, har fetere bunn, bedre kontroll og minner mer om dyre hifi høyttalere.
Oppsummert
Personlig mener jeg at å mikse på sminkede høyttalere blir helt feil. Jeg har selv prøvd, med blandet resultat. Dette fordi det finnes tusenvis av hjemme-høyttalere og alle låter forskjellig.
Mikser og mastrer du på nøytrale bra balanserte høyttalere, øker sjansen for å få det til å låte bra flere steder. Og nettopp det er jo ett av målene vi etterstreber når vi mikser.
Du kan bruke gode studiomonitorer eller gode hifi-høyttalere. Sistnevnte er også bygget nettopp for å gjenskape lyden så nøyaktig som mulig.
Et av problemene vi støter på i hjemmestudioet er at billige studiomonitorer dessverre ikke er så flate og nøytrale som de burde være. Det skyldes slappe forsterkere, men ofte må dårlige kabinetter og elementene ta mye skylda. Derfor, legg penger i så gode monitorer som mulig.
Velg et sett med monitorer som er nøytrale, men ingen ønsker kjedelige, kliniske monitorer, så velg høyttalere som har en personlighet DU liker.
Studiomonitorer utvikles stadig og forbedringene fra de dyrere seriene drypper ned på de billigere variantene. Akkurat det er fantastisk for alle oss som jobber med musikkproduksjon.
Til slutt – kanskje det viktigste tipset. Lær deg høyttalerne, monitorene og headsettet du mikser på. Det beste tipset mitt er som alltid – lytt til referanser