Test – Adam Audio T7V studiomonitorer

Posted on Updated on

Jakten på billige og bra studiomonitorer fortsetter. I dag skal vi se på et sett fra tyske ADAM Audio. Dette Berlin-baserte firmaet kom feiende inn på banen på slutten av 90-tallet og har siden levert mange flotte sett med studiomonitorer. Hvor bra er T7V? Det skal jeg prøve å gi deg svar på her.

Subjektivt

Før jeg prøver å gi deg mitt inntrykk av disse studiomonitorene, vil jeg bare si følgende. Lyd er en subjektiv greie. Noen liker nøytrale monitorer, andre liker basstunge monitorer osv.

Grunnen til at jeg tar meg tid til å teste studiomonitorer er fordi jeg jevnlig oppdaterer og kjøper inn nye til bruk i studioene på skolen der jeg underviser.

Dessuten er det greit å følge med på utviklingen. For utvikling er det virkelig!

ADAM Audio

ADAM Audio dukket opp helt på tampen av 90-tallet og har blitt et dominerende merke i større studioer og ikke mint i hjemmestudioene.

Deres A7X er vel den bestselgende monitoren til prosjektstudioer gjennom alle tider.

Derfor var jeg rimelig spent da jeg kjøpte inn et sett med T7V, som er den mellomste modellen i den rimeligste serien til ADAM Audio.

T7V

T-serien består av T5V som er en 5″ monitor, T7V som er 7″ og største modellen med 8″ bass T8V. Alle modellene har den samme U-ART 1.9″ Ribbon Tweeteren med HPS Waveguide. Tweeteren er ny og laget til den nye T-serien. Den slekter veldig på tweeteren i de dyrere seriene, men er ikke håndbygget i Berlin som de i den langt dyrere S-Serien er.

Delingsfrekvensen er satt ved 2.6kHz.

T7V måler H347 x B210 x D293 og veier 7.1kg. Den har to klasse-D forsterkere som yter 20W til tweeteren og 50W til wooferen. Disse utvikler langt mindre varme enn klasse-A og klasse A/B forsterkere og derfor finnes det ikke kjøleribber bak på T7V.

T7V spiller høyt – de klarer 110dB max SPL pr par.

Kabinettet er akustisk optimalisert for å redusere refleksjoner med skråstilt frontpanel, for bra spredning av lyden.

Det er rimelig bra bygget med fin finish og høres bra ut når du knakker på dem. Jeg har sett tester av den større modellen T8V, som fikk tyn for egenresonans når du tapper på wooferen, men jeg kan ikke høre det her på 7 tommeren.

På baksiden finner du tilkobling via XLR og RCA. Her finner du også volum kontroll og muligheten til å justere for rommet du jobber i. Her finner du også to filter som kan justeres +/-2dB ved 5kHz og 300Hz.

T7V er en bassreflekshøyttaler med porten bak. Dette kan gjøre det vanskelig å plassere dem nær bakvegg. Da kan shelving-filtrene komme godt med. Det anbefales at du plasserer dem med minimum 20cm avstand til bakveggen

ADAM Audio tilbyr 2 års garanti som kan forlenges til 5 år, hvis du registrerer monitorene på nettet.

Lyden

Etter en periode med innspilling av dette settet var det klart for å høre hvordan disse tyskerene låter (bygget i Kina).

T7V settet hadde veldig godt av å bli innspilt. Det låt rimelig stivt og bassfattig i starten.

Det første jeg vil si er at jeg synes det er helt utrolig at man kan få studiomonitorer med denne kvalititen til en så lav pris. Høyttalerene er konstruert i Tyskland, bygget og pakket i Kina. Videresendt til Europa, og distribuert til forhandlere. Jeg betalte 3.600 spenn for dette settet inkludert frakt i en norsk nettbutikk høsten 2022.

Dette settet gir deg nemlig veldig mye for penga. Det er vel egentlig en no brainer. Om du er nybegynner og skal kjøpe ditt første sett, eller ønsker å oppgradere fra pc-høyttalere eller om du er dreven musikkprodusent som ønsker et sett som låter morsomt – T7V vil ikke skuffe deg.

La oss analysere lyden –

Bassen

Ved første gjennomlytting etter innspillingen, var jeg sjokkert over hvor mye bass disse kruttønnene leverer. Det er ikke for mye og bassen er rimelig tight og fin og settet gir deg definitivt følelsen av at du lytter til et større sett. Det er et visst overheng – bassen stopper ikke like raskt som på dyre monitorer.

Det skyldes nok bassporten. Ikke noe big deal, de er definitivt ikke flabbete og uten kontroll. De har fet og fin bass og de spiller også dypt.

Mellomtone

Mellomtone på dette settet er veldig åpen og detaljert og fantastisk i denne prisklassen. To-veis høyttalere har ofte problemer ved delingsfrekvensen, men her er vokal fin og tydelig.

Diskant

Dette settets sterkeste side. Låter utrolig åpent og fint med minimalt med forvrengning. Dette bidrar til et fint stereobilde med bra dybde. Er du en av de som ikke liker ADAM diskantene, bør du sjekke ut disse. Her kan du lytte lenge uten å bli sprengt i øra.

ADAM Audio T7V bak

Oppsummert

ADAM Audio T7V imponerer meg med et veldig åpent og detaljert lydbilde. Her får du også fin og fyldig bass. De er morsomme og inspirerende å jobbe på. Jeg bruker det nå som sett nummer to i mitt eget studio.

Sammen med de mer nøytrale PMC-ene, har jeg med T7V nå også et sett som gir meg et mer punchy lydbilde – mer som lyden i hjemmehøyttalere. Dette er to sett som komplimenterer hverandre fint.

Hvis jeg skal trekke for noe så er det at de ikke er helt nøytrale. Det trekkes fra litt i nedre mellomtone, bassen har en heving og en det er litt ekstra er i toppen også.

Det gjør at det hele låter en anelse tøffere enn i virkeligheten. Lytter du på mikser på et nøytralt sett vil du nok muligens ha litt lite bass og diskant. Men, alt kan læres og for nte gang – bruker du referanser når du mikser, vil du enkelt få dette plass.

Som du ser – det er ikke helt flatt her

Likevel har jeg ingen problemer med å anbefale dette settet.

I artikkelen Utstyret du trenger for å komme i gang med musikkproduksjon ser du at jeg trekker frem disse under utstyr jeg anbefaler.

Dette er det beste settet jeg har hørt i prisklassen under 5.000.-. Da jeg besøkte det gigantiske lytterommet Just Music i Berlin spilte det ringer rundt konkurrentene i tilsvarende prisklasse.

Dette er det beste settet jeg har hørt i prisklassen under 5.000.- spenn

Legger du mer penger på bordet får du mer nøyaktige monitorer, men dette settet har mye karakter og er en klar vinner i denne prisklassen. Er på du på jakt etter studiomonitorer som låter fint, ser bra ut og ikke er for dyre – får dem inn på listen din.

Har du trangt med plass bør du ta en titt på den litt mindre modellen T5V. Den har samme mellomtone og fine diskant, men med en anelse mindre tyngde i bassen.

Positivt –

 • Overraskende bra bass størrelsen tatt i betrakning
 • Meget bra stereobilde
 • Detaljert lyd uten å låte slitsomt
 • Bra design – ser proffe ut

Negativt

 • Litt tynt i nedre mellomtone
 • Noe bassoverheng
 • Litt knotete å justere nivå

Pris – ca 4.500.- for et par mars 2023

T7V features –

 • U-ART 1.9” Accelerated Ribbon Tweeter with HPS Waveguide
 • Polypropylene 7” woofer and rear-firing bass-reflex port
 • Rear firing bass reflex port
 • Amp. Power RMS: 70 W
 • Frequency Response: 39 Hz – 25 kHz (-6 dB)
 • Max. SPL Per Pair at 1 m: ≥110 dB
 • Size (h x w x d in mm) 347 x 210 x 293
 • Weight (kg) 7.1

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..