Test – Eve Audio SC204 / TS107 Subwoofer

Posted on Updated on

EASC204TS107I forrige test av studiomonitorer tok jeg for meg ett sett til drøye 3.000.-. Hva vinner du på å doble prisen? Her tester jeg et sett fra Eve Audio som koster 6.995.- Da får du et 2.1 system som importøren hevder er «smått som låter stort». Er det det?

De som kjenner meg vet at jeg ikke er en stor fan av subwoofere. I hvertfall ikke i musikksammenheng. Jeg liker rett og slett ikke at lyden kommer fra forskjellige steder og synes det er vanskelig å få en helhetlig opplevelse. Men, jobber du i et lite rom hvor akustikken er så som så – stiller det hele seg en smule annerledes da?

Litt teknisk

I testen min av den betydelig større SC208 kan du lese om filosofien bak Eve Audio og om de tekniske løsningene. EVE Audio ble startet i 2011 og har bygget opp en imponerende mengde av modeller.

SC204 er en beskjeden liten tass med målene B:145 x H:230 x D:195mm og veier rett under 4kg. Kabinettet er spraylakert i sort, bygget i MDF og har en metalplate på fronten. Finishen er helt grei og knakktesten avslører at de er bra dempet.

SC204 er en aktiv monitor og den nest minste av 2 veis modellene til EVE Audio. Den har et 4″ Silvercone element som går ned til 64Hz (-3dB). Til å gjengi frekvenser over 3000 Hz er det valgt en båndiskant AMT RS1 (Air Motion Transformer). Den går opp til 21 kHz (-3kHz). Du kan montere en grill på denne for å beskytte den mot nyskjerrige fingre.

Istedet for et tradisjonelt analogt delefilter kommer SC204 med DSP. Dette er en digital løsning med som støttes av en Burr-Brown A/D konverter (24bit/192kHz) som leverer et ufarget signal til DSP seksjonen. DSP er direkte knyttet til PWM (Pulse Width Modulation) forsterkerne sånn at all deling og videre styring skjer i det digitale domenet. Du kan lese mer om DSP her

SC204 kommer med to 50W forsterkere som gir et max lydtrykk på 96dB. Begge forsterkerne har limitere som beskytter høyttalerne.

TS 107 Subwoofer

TS107 (TS=ThunderStorm) er den minste modellen blandt EVE Audios’ aktive subwoofere. Den har en 100W PWM forsterker som driver et 6,5″ element. Den har en frekvensrespons ned til 36Hz (-3dB) og opp til 300Hz og klarer et maks lydtrykk på 102dB (SPL @ 1m) Som med alle ThunderStorm subbene kan du velge mellom fullrange eller 85Hz, du kan svitsje fase (0°, 180°) og du kan velge delefrekvensfrekvens mellom 60Hz og 140Hz for å få den til å passe ditt rom og satelittene du bruker.

TS107 har balanserte xlr inn og utganger. I dette oppsettet kjører jeg analogt ut av lydkortet og L/R inn i subben som sender stereo videre ut til satelittene. Subben har målene B: 230mm, H: 355mm og D: 300mm og veier 8.2kg. TS107 anbefales til rom opptil 15 kvadratmeter.

Eve Audio TS107 Foto: EVE Audio

Fjernkontroll

EVE Audio subbene har en stor fordel og det er at de kan fjernstyres. Du kan ikke bare styre volumet på selve subben du kan styre volumet på hele settet mens du sitter komfortabelt i sweet spot. Dette er elegant og gjørt at du slipper å lytte, løpe for å gjøre endringer og løpe tilbake for å høre om endringen var til det bedre.

I tillegg kan du skru sub av og på noe som gjør at du nesten får to par høyttalere til prisen – ett som låter stort og fullvoksent og ett som låter som mindre konsumenthøyttalere.

Hvordan låter det?

I denne testen har jeg sammenlignet SC204 / TS107 mot de store EVE Audio SC208 monitorene og mot de halvparten så dyre M-Audio BX6 Carbon monitorene. SC204 ble testet med alt flatt.

Så hvordan slår dette settet i fra seg?

Jeg har lyttet på mye forskjellig materiale og i direkte sammenligning mot SC208 er det mange likeheter, men også noen forskjeller.

Dette settet kjennetegnes av en åpen og behagelig lyd og en fin og tight bass. Du hører fort at dette settet kommer fra samme familie som de større 8 tommerne.

Det jeg legger merke til først er at det er mindre energi i området 100-250HzSC204/TS107. SC204 er fysiske små monitorer og det er begrenset hvor mye lyd de er i stand til å presse frem. Det neste jeg legger merke til er at vokalen låter litt mer innestengt enn SC208. Øvre mellomtone er ikke like detaljert og lyden kommer ikke like godt ut av dette monitorsettet.

Det er velkjent at små monitorer kler mindre rom med akustiske svakheter langt bedre enn større 7 og 8 tommere. Det fikk jeg selv erfare da jeg benyttet SC204 uten sub i et helt horribelt rom under en direktesending med NRK Østfold. Jeg mikset tre band live og dette ble sendt rett på lufta. Jeg hadde fin kontroll i hele lydspekteret – også i bassen, selv om den ikke går lenger ned enn 64Hz på disse satelittene.

volumPå fronten finner du et lite potmeter som du kan regulerer volum – bass og diskant  – og LED styrke. Du kan enkelt velge hva som skal endres med et trykk på knappen. Alt som kan endres står skrevet ved siden av knappen. Etter at du har gjort endringer går potmeteret tilbake til volum settingen etter en stund.

Kobler du inn subben vinner du en ekstra oktav og bassen blir tydeligere og tyngre og helheten oppleves som langt større. Det er nesten snodig hvor lite volum du trenger å feie ut av subben for at det skal låte mer troverdig.

SC204/TS107 engasjerer og gir meg ultra-behagelig lyd uten skarpe kanter. Settet låter rett og slett meget bra

Sammenlignet med de halvpartene så dyre M-Audio BX6 Carbon monitorene vinner du en hel del. Spesielt i det viktige mellomtoneområdet. Det er langt mer nærvær her i 400-800Hz området som gjør at stemmer og romklang oppfattes langt bedre. På Emilie Nicolas låta «Nobody Told Me» fra albumet Like I’m A Warrior synger hun seg inn under huden min og på på John Mayer låta «I don’t trust myself» fra Continuum skiva er det er bare å sette seg tilbake og nyte.

Oppsummert

Dette er et vellydende og bra konstruert monitorsett. Ingen tvil om det. Sliter du med liten plass og har du et rom som er dårlig akustisk behandlet? Da bør dette settet snarest inn på listen din hvis du er på jakt etter nye studiomonitorer. Har importøren ordene sine i behold? Joda – dette er definitivt «smått som låter stort»

I øyeblikket får du dette settet får 6.995.- og det kan ikke sies annet enn å være et varp

Review 9:10 + Flott lyd

+ Imponerende bass

+ Bra fjernkontroll

– Kunne vært litt åpnere i øvre mellomtone/diskant

 

Norsk importør er Prolyd og du finner SC204/TS107 her

Veil. pris 7.995.- inkl.mva

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..