Dagens tips #16 – Trenger jeg skjære hull i basstrommeskinnet til mikken?

Posted on Updated on

Det finnes mange måter å mikke opp en basstromme på. Mange jazztrommiser og rocketrommiser liker den store runde og naturlige lyden man får når man setter mikken på utsiden av tromma. Andre foretrekker mere smack og attack. Det mange lurer på er om de trenger å skjære hull i basstrommeskinnet for å få lyden de ønsker seg

Svaret er nei, du må ikke det, men det gir deg langt flere muligheter. Lager du et hull kan du plassere mikken inne i basstromma og vinkle den mot klubba for å få mer klikk eller attack. Det gir deg også muligheten til å legge én mikrofon på teppe eller puta inni basstromma – f eks en Shure Beta 91A – og i tillegg ha en mik nærmere hullet som fanger mer av de lavere frekvensene.

Prøv å unngå å sette mikrofonen midt i hullet. Da unngår du å få med mye lavfrekvent støy du ikke trenger. Se video her

I studio kombinerer mange en dynamisk-mik innvendig med en kondensatormikrofon på utsiden. Da er det viktig å vinkle kondisen litt off-axis, gjerne litt nedover sånn at ikke hele lufttrykket treffer mikken direkte. De som har god råd bruker ofte en Neumann U47 FET her.

For mange er basstrommelyd ultraviktig og i mange sjangere er den helt avgjørende for soundet. Hovedoppgaven til en basstromme er å gi lavfrekvent energi som støtter et rytmisk mønster i en låt. Denne energien finner du primært i to frekvensområder – i bassområdet 40 – 150Hz og i «attack området» 2-5kHz.

Mine personlig basstrommemik favoritter er Audix D6 og Shure Beta 52. Begge gir feit og fin basstrommelyd og bra med attack. Det er litt sjangerbasert hvilke av dem jeg velger.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..