De 10 hotteste saturation pluginsene i 2024

Posted on Updated on

Saturation er en kombinasjon av to effekter – soft knee kompresjon og harmonisk forvrengning. Det kan pushe liv i et hvilket som helst audio signal og blir flittig brukt i innspilling, miksing og i mastering. Men, mange overser dette «hemmelige» våpenet. Her er min liste over det jeg mener er de 10 beste saturation pluggene i 2024

Hva er saturation?

Mange kjenner igjen lyden av saturation, men vet egentlig ikke hva det er.

Jeg har en egen artikkel om saturation her, men kort fortalt kan vi bryte prosessen ned i to type effekter – kompresjon og forvrengning.

Men, det er faktisk litt mer til saken enn dette. Saturation kan lyde forskjellig alt etter hvilken hardware-boks eller plugin du bruker og ikke minst hvor du bruker den.

Under kan du se mine 10 mest brukte med tips om hvilke settinger du kan bruke dem.

#1. The Oven – Plugin-Alliance

The Oven er en plugin jeg harbrukt mye det siste året. Den er basert på en hardware box og i stedet for å tenke i tekniske termer så kan du tenke at du lager et måltid. Du kan averme det opp, gjøre det mer spicy eller gasse på mer. Jeg elsker den fordi den gir meg masse mojo og analog moro. Kan brukes på enkeltspor, busser, mixbus og i mastering. Du finner den her. Anbefales!

#2. SSL Native X-Saturator


I love it! Herlig saturator som graver frem mye moro. SSL har virkelig kommet på banen. Gudene må vite hvorfor de brukte så lang tid, men nå har de plugins som virkelig gjør jobben.

SSL Native X Saturator emulerer både rør- og transistor type forvrengning som også kan blandes. Har egen wet/dry knapp som gjør den ekstra fleksibel. Koster vanligvis $119, men dukker opp med jevne mellomrom til rundt $30. Du kan også abonnere på hele SSL pakka for omtrent $15 per måned.

#3. UAD Studer A800


Studer A800 regnes av mange som den beste tapemaskinen som er laget. Den er et beist med en vekt på over 400kg. Den hadde mange nyvinniger da den kom og låt fantastisk. UAD har som alltid laget en strålende emulering.
På A800 pluggen kan du velge mellom 4 kjente tape typer og du kan velge mellom 30, 15 og 7.5 IPS. Gir deg masse musikalitet og låter som en tape-maskin i mine ører.

Finnes i en Native og Apollo utgave her

#4. Black Box HG 2MS – Plugin Alliance

Må ikke glemme denne. I utgangspunktet laget for mastering, men funker ypperlig til busser og enkelt spor. Gir deg punch og loudness. Her finner du en pentode emulering for lettere forvrengning og triode for mer heavy distorsjon. Har også en egen Air knapp som gir deg ekstra luftighet skulle du trenge det.

#5. XLN Audio – RC20 Retro Color

Morsom fargeklatt som gir deg masse karakter. Har vinyl presets, VHS presets, crunchy presets og lyden av en 8-bit datamaskin for å nevne noen. Men, det stopper ikke her. Du kan gjøre om og manipulere kalde digitale lyder til varme og retro spruter ut av høyttalerene. Kan nok for enkelte fremstå som litt leketøyaktig, men dette er en morsom plugin å leke med. Du finner den her

#6. SoundToys Decapitator

De fleste har vel vært borti denne nå. Funker aldeles glitrende fortsatt. Så noen kalte den for en Swiss Army Knife innenfor harmonisk forvrengning, og kanskje det er grunnen til at den fortsatt henger med. En klassiker du kan bruke på det meste.

#7. FabFilter Saturn 2


FabFilter asså. Skulle jeg kjøpt bare en plugin-pakke ville det vært FabFilter. Saturn er fantastisk, men litt litw intuitiv å bruke kanskje. Den er veldig allsidig, her kan du diste alt fra vokal via synther til 808en, og det låter dritfett. Men, den krever litt innsats.

#8. Sonnox Inflator

En gammel kjenning dette. Kanskje ikke en typisk saturator, men en fantastisk plugin som gjør at ting får mer loudness, låter fetere og binder sammen mikser på samme måte som flere av de andre pluggene på denne lista. Jeg bruker denne mye!

#9. True Iron – Kazrog

Saturation er definitivt ikke bare lyden av rør. True Iron fra Kazrog er lyden av transfomere. Den tilfører tyngde og varme til sporene, miksene og til masterene dine. Har wet/dry og en «crush» control for å legge til saturation. Og det funker!

Har du en steril miks. legg den på flere spor/grupper True Iron er i utgangspunktet litt subtil, men den har masse karakter og sjel. Akkurat nå (januar 2024) på tilbud til $37

#10. Taupe – Acustica Audio

Kanskje den mest avanserte og omfattende plugin på lista. En veldig spennende plugg jeg begynte å bruke for kort tid siden. Her er det ingen emulering eller modellering i sving. Acustica Audio bruker nemlig sampling (convolution) i stedet.

Dette er en tape-maskin plugg hvor du kan bruke den soniske signaturen til dyre ikoniske stereo- og flerspors tapemaskiner i ett kraftig verktøy. Acustica Audio har samplet maskiner fra 1950 tallet og opp tikl 90-tallet og i Taupe finner du 21 analoge og digitale båndmaskiner og en rekke programmer med dynamisk komprimering, saturation og tre ulike eq-er fra ikoniske amerikanske miksebord.

Utrolig spennende plugin som akkurat nå (januar 2024) er på tilbud hos Acustica Audio til €99 (vanlig pris €249 til 28 januar 2024.)

#11. Bonus – Burier – Kit Plugins

Tar med en gratis en til slutt – Burier fra Kit Plugins. Enkel å bruke og kan funke hvis det er kraftigere saturation eller mer grit og dist du er på jakt etter.

Oppsummert

Saturation er et veldig kraftig verktøy som mange dessverre misforstår og derfor overser. Saturation er en miks av kompresjon og forvrengning som du definitivt bør teste ut både på enkelt-instrumenter og på busser.

Men, det finnes flere måter å bruke saturation på, ikke minst på miksbus og i mastering. Det kan binde sammen miksen og gi deg et bedre sluttresultat. Med én eller flere av pluggene over, er sjansen stor for at du får mer levende, punchy og mettede mikser!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..