Bør jeg bruke en mixbuss kompressor?

Posted on Updated on

Etter artikkelen om mixbuss kompresjon har jeg fått en del spørsmål. Det er helt klart at mange synes temaet er forvirrende. Det skjønner jeg godt, det er jo ikke så enkelt å finne et entydig svar på temaet. Mange mikseguruer sverger til effekten, andre styrer langt unna. I denne artikkelen tar jeg for meg hva du kan vinne på å bruke mixbuss kompresjon, hvilke kompressorer jeg anbefaler og ikke minst hvilke innstillinger du bør bruke

Hvorfor tok man i bruk mixbuss kompresjon?

Mange artister syntes ikke lyttemiksene de fikk med fra studioene låt like kult som det de hørte på radioen og ikke minst vinylplater. Dette fordi musikk som skal ut på vinyl må igjennom en ekstra runde med kompresjon. Det samme gjelder musikken som sendes på de hippe radiokanalene. Teknikerene begynte derfor å bruke kompressor på mixbussen for å etterligne lyden av det «ferdige» produktet.

Bør jeg bruke kompresjon på mixbussen?

Du må ikke bruke det, men gjort riktig kan det skape en fin helhet og lime sammen elementene i en miks.

Mitt råd er som følger – hvis du vet hvordan en kompressor funker, kan du bruke effekten. Føler du derimot at bruken av kompressor gjør deg usikker, lar du være.

Bør jeg bruke kompressoren fra starten av miksen?

Det er stor forskjell på å mikse gjennom en kompressor fra starten på en miks i forhold til å slenge på en helt mot slutten av prosessen. For meg er det mest naturlig å mikse med en kompressor fra starten av.

Hvilke innstillinger bør jeg bruke?

Før jeg snakker direkte om innstillingene tar jeg med en viktig huskeregel

Du kan bruke kompressor aggressivt på enkeltkanaler, men på mixbussen bør du være konservativ

Her er noen innstillinger som er bra som utgangspunkt for mixbuss komprimering

Ratio

  • Bruk lav Ratio gjerne 1.5 : 1 eller 2 : 1

Attack

  • Det er viktig at ikke kompressoren slår inn for fort, start derfor med settinger rundt 20 – 30mS
  • Det er sjeldent behov for å gå under 10ms

Release

  • Bruk rimelig rask Release tid. Alle mikser er forskjellige, men start i området rundt 100 – 200mS

Threshold

  • Dra ned Threshold sånn at du demper signalet 1-3dB (Gain Reduction). Du trenger sjelden mer!

Generelle råd

I moderne musikkproduksjon brukes kompressorer for å få lyden «punchy» og «in your face«.

  • For å få til det er trikset å slippe igjennom transientene ved å ikke bruke for kjapp Attack tid og å jobbe med Release tiden for å få den til å stemme rytmisk med musikken du jobber med
  • For kjapp Attack tid og du mister punch, for lang Release tid gir deg en kompressor som er urytmisk og som spiller i utakt med musikken
  • Kjører du både kjapp Attack og Release får du den berømte og lett gjenkjennelige pumpe-effekten

Er du usikker på hva de ulike innstillingene på en kompressor betyr, anbefaler jeg at du leser artikkelen Hva er en kompressor?

Mange teknikere liker Focusrite Red 3 kompressoren

Skal jeg skru av kompressoren før mastering?

Nei, og det er hele poenget. Bruker du en god mixbuss kompressor på riktig måte kan den gi miksen et løft og lime alle elementene sammen. Mixbuss kompressoren er med på å gi de store mikseguruene sin identitet. De er en medvirkende årsak til at du hører at det er Chris Lord-Alge, Andrew Scheps, Michael Brauer osv.

Hva slags kompressor bør jeg bruke?

Du kan bruke alle de fire vanligste typene kompressorer på mixbuss – Vari MU, Optisk, VCA og FET – men du vil få store lydmessige forskjeller.

Alle disse kompressorene er ypperlige til formålet Neve 2254/33609, API 2500, Manley Vari MU, Tube-Tech LCA 2B, Summit Audio DCL-200, SSL G Series Master Buss compressor og ikke minst Focusrite Red 3.

Selv liker jeg Slate Virtual Bus Compressor. Den er tre forskjellige kompressorer i én og rett og slett en bra plugin som dekker de fleste behov.

Oppsummert

Spørsmålet du bør stille deg selv er – vinner miksen noe på å bruke en kompressor på mixbussen? Synes du sporene smelter mer sammen, at helheten låter mer polished og at både topp og bunn låter «dyrere»? Gjør det det – ja da er du definitivt på rett vei.

Bruker du kompressor på mixbuss? Hvem er dine favoritter? Har du noen knep du vil dele?

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..