Test – Audient iD4 – superkompakt lydkort

Posted on Updated on

Mange av leserene her på Schilles LydBlogg spør meg om hva jeg mener om rimelig lydutstyr. Så da er det vel bare å kjøre på med noen tester da:) Er du på jakt etter et billig og bra USB2 lydkort med en klasse A mikrofonforsterker, kan Audients lille rakker til 1.495.- være akkurat det du trenger.

Audient

Som du kan lese i denne artikkelen om mikrofonforsterkere, blir mange av de beste mikserene og micpreampene designet og produsert i Storbritania. Og ganske riktig – lydkortet jeg har på testbenken denne gang fra Audient er intet unntak.(iD4 er designet i England – produsert i Kina).

Firmaet ble startet i England i 1997 av David Dearden og Gareth Davies. Før Audient var de innvolvert i DDA mikserene – for de som husker dem.

iD4 lydkort

Audient lager svært gode miksere og de har etterhvert opparbeidet en serie med ettertraktede lydkort. Denne gang skal vi se nærmere på deres billigste superkompakte lydkort – iD4

Audient hevder de er de eneste som bruker samme (klasse-A) mikrofonforsterker gjennom hele produktspekteret – fra de største analoge konsollene til det minste lydkoret. Du finner altså samme preamp i iD4 som Audients flaggskip – ASP8024 mikseren. Litt lenger ned i artikkelen skal jeg forklare hvorfor dette er viktig og om det stemmer. Du kan forøvrig lese mer om Audients mikrofonforsterkere her

Enklere blir det ikke

Audient iD4 er et superportabelt 2-inn/2-ut lydkort, som retter seg mot låtskrivere og musikkprodusenter på farten. Har du progget musikk, men trenger å få lagt på vokal eller et elektrisk instrument – som gitar, bass, synth etc. – er dette et godt alternativ. Mikrofonforsterkeren gir deg 0-58dB gain og instrumentene spiller du inn via D.I. inngangen som har JFET-forsterkning med -5dB til 35 dB.

iD4 finner du to hodetelfonutganger (diskret klasse A/B) – en med vanlig jack og en med mini-jack. Det betyr at du kan lytte selv samtidigt som en vokalist har sin egen lytting uten ekstrautstyr.

Lydkortet er elegant laget av stål som fremstår som børstet aluminium og er tyngre enn det man skulle tro. Det betyr at det tåler mye juling. Alle knapper og potmetere virker også solide.

id4_over

Drivere

iD4 kan brukes i Windows og OSX. Jeg koblet det til min MacBook Pro og fyrte opp Pro Tools og – vips – alt fungerte med en gang – uten installering av ekstra driver. På min nye bærbare Windows 10 maskin er det litt mer komplisert. Jeg får først beskjed om at driveren er skadet, men får lastet en som funker – via Firefox – for så å ikke kunne åpne Pro Tools. Etter en del plunder kommer jeg meg inn i driversettingene og da fungerer lydkortet fint med 64samples som laveste buffer size på min nye HP.

Oversikt

Audient iD4 er veldig oversiktlig og fin å jobbe med og her finner du et interface med følgende –

 • Mic-Gain
 • D.I-Gain
 • Monitor Mix – som gjør at du kan finne balansen mellom det du skal spille inn og det som er spilt inn
 • Mute-knapp som skrur av monitorene
 • Dim-knapp som demper lyden
 • Volum-pot som kan brukes som ‘ScrollControl’ som styrer
 • Hovedvolum og funker som
 • Dim-knapp hvis du trykker på den, men den
 • kan også funke til å justere f eks EQ i din egen DAW (se video under)

id4-back2-copy

På baksiden finner du mic-inngang/linje-inngang, knapp for 48V phantom power, USB2 og jack-utganger til studiomonitorer.

Innspilling av lyd

Å spille inn lyd (f eks vokal) via ordentlig kvalitetsutstyr er dyrt. Her er et mulig oppsett –

 • Mikrofon – en kvalitets mic koster ca 3-30.000.-kroner
 • Mikrofonforsterker. En god ekstern mic-pre koster deg brått 10.000.-
 • Separate A/D og D/A konvertere kommer fort opp i 20.000.-
 • Monitorkontroller – tusenlappene går unna også her skal du ha det beste

Det er få som har penger til dette og utstyrsprodusenten har selvfølgelig skjønt at dette markedet er svært begrenset. Derfor har de utviklet ‘alt i ett  bokser‘ som gjør dette til langt hyggeligere priser.

audient_id4

Rimelige lydkort

Rimelige lydkort har ofte hatt to svakheter – dårlige mic-preamper og dårlige AD/DA konvertere. Dvs. lyden du fanger med mikrofonen ødelegges av billige mikrofonforsterkere og omformingen av lyden fra analog til digital og tilbake til analogt blir pinglete og det låter ‘digitalt’ pga elendige konvertere. Både kvaliteten på mic-preamper og konvertere har heldigvis blitt betydelig bedre de siste årene. Du kan lese mer om A/D konvertere her

Hvordan låter audient iD4?

Audient har løst dette ved å bruke den samme mic-pre her som i de dyre mikserene sine og konverteringen skjer via nye gode konvertere. Og det merkes. Jeg har selv testet Audient iD4 med vokal og bassgitar og dessuten mikset en sang ferdig med dette interfacet.

Lydkvaliteten er meget bra. Mikrofonforsterkeren låter åpent og transparent og D.I. inngangen låter fint uten flabbete bunn. Vi snakker om et lydkort med kvaliteteter langt over det jeg forventet i denne prisklassen.

‘Vi snakker om et lydkort med kvaliteter langt over det jeg forventet i denne prisklassen’

Er du på jakt etter mikrofonforterkere med karakter må du lete andre steder. Personlig liker jeg at en mic-pre som har en transparent og åpen karakter – spesielt til vokal – fordi det er flere måter vi kan farge lyden i dag med plugins og eksterne bokser.

Oppsummert

Audient iD4 er et velbygd lydkort og monitorkontroller som gir deg opptil 24bit/96kHz med èn ‘klasse A mic-pre’ og èn ‘Discrete JFET D.I’ – inngang til under 1.500.- spenn. Det er enkelt å bruke, får strøm via USB, har de fasilitetene du trenger, låter fint og ser også bra ut. Audient iD4 gir deg langt flere muligheter enn du vanligvis får i denne prisklassen. Løp og kjøp – eller vent litt – trenger du, som meg, et stereo-interface? Da kjøper du storebroren- iD14.

Review 9:10

+ Åpen og fin lyd

+ Bra byggekvalitet

+ USB Powered

– Litt dårlig meter

– Ikke stereo-inngang

 

Audient iD4 lydkort og monitorkontroller

Drivere og manualen finner du her

Importør er Prolyd og prisen er 1.495.- i skrivende stund

Feature overview:

 • 1 x Class-A Audient Console Mic Preamplifier
 • High Performance AD/DA Converters
 • iD ScrollControl Mode
 • 1 x Discrete JFET Instrument Input
 • Main Speaker Output
 • Independent Class-AB Headphone Output (dual outputs)
 • Monitor Control Functionality
 • USB2.0 Bus Powered
 • 24bit/96khz
 • All-Metal Enclosure

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..