Studioklassikeren – AKG C 12

Posted on Updated on

akg_c12AKG C 12 er en av de beste og mest kjente kondensatormikrofonene som noensinne er laget. Dette er en stormembran med multikarakteristikk basert på AKGs kjente CK 12 kapsel. Innvendig sitter det et 6072 dobbeltrioderør. Vi snakker om en ekte studioklassiker og en av de mest ettertraktede mikkene på markedet.

Litt historie

AKG ble grunnlagt i 1947 og laget på den tiden utstyr til kinoer (Akustische und Kino-Geräte). De produserte sin første stormembran mikrofon i 1952 og i 1953 ble AKG C 12 lansert.

Designet av den unge tyske teknikeren Konrad Wolf på oppdrag av den østerriske nasjonalradioen RAVAG. C 12 var altså ment for broadcast og en annen storkunde som tok den tidlig i bruk var engelske BBC.

CK 12 kapselen

To CK12 varianter vist i AKG C414

I C 12 mikken sitter mikrofonkapselen CK 12 . Den er regnet for en av de mest intrikate og fineste mikrofonkapslene som noensinne er konstruert. Den originale CK 12, som ble laget av messing, inneholdt hele 55 deler. (Neumanns M7 har 8 deler) AKG ble pga produksjonsomkostningene nødt til å endre vekt og materialet.  Selve membranet ble endret fra 10 micron Styroflex til 9 micron Mylar. Men den største endringen var at den ble forandret fra messing til nylon.

 

 

S 12 styringsboks og N 12 PSU

N12 og S12

AKG C 12 har 9 valgbare karakteristikker. Ved å endre spenning og polarisering på membranene endres karakteristikken uten endring i frekvensrespons eller følsomhet.  Du skifter ikke karakteristikk på selve mikken eller strømforsyningen – det er en separat kontroll enhet – S 12 – som du plugger inn i strømforsyningen – N 12 – med RL 12 kabelen. Fra strømforsyningen til mikken brukes MK 12 mik kabel.

 

 

AKG C 12 var en av de første fjernstyrte kondensatormikkene med multikarakteristikk. (Neumann M49 var den første). C12’s retningskarakteristikk kan endres mens den er i bruk, uten støy og uten at utgangsvolumet endres.

 AKG C 12 A

AKG_C12b

 

 

I 1964 kom C 12 A. Den hadde samme kapsel, men endret elektronikk. Designet er også forandret og man kan tydelig se den nye formen på mikken som skulle prege fremtiden – AKG C 414.

C 12 A er altså en kryssning mellom den originale C 12 og C 414. Det kom også en C 12 B. Den hadde -20dB dempeledd i tillegg.

 

 

AKG vs Neumann vs Telefunken

I alle år har det vært «krig» mellom AKG og Neumann om hvem som lager de beste mikkene. Neumanns U 47 har nok stjålet tronen som den beste vokalmikken, men mange produsenter holder en knapp på AKG C 12 med sine åpne lyd.

Da Neumann sa opp distribusjonsavtalen med Telefunken U 47 i 1959, trengte Telefunken en ny kvalitetsmikrofon. AKG plukket opp hansken og laget Telefunken Ela M 250/251. AKG C 12 og E versjonene av Ela M mikkene har samme kapsel, rør og forsterkerkretser. Likevel – det er flere tekniske forskjeller mellom disse og de låter da også forskjellig.

Lydkvalitet

AKG C 12 med den originale CK 12 kapselen er kjent for en veldig klar og ikke minst åpen lyd. Den satte standarden for hvordan senere AKG mikker skulle låte med en dipp rundt 2khz og et vel gjennomtenkt løft for presens og åpenhet.  Etterhvert ble den originale CK 12 kapselen endret fordi den var for komplisert og dyr å lage.  Fra å bli laget i messing kom den nå i en nylon utgave som var langt enklere å jobbe med. Den nye kapselen sitter i AKG 414 TL II og AKG C 12 VR. Det ble i alt laget ca 2000 kapsler i messing.

AKG C 12 VR

AKG-C12VR

 

I 1994 lanserte AKG C 12 VR (Vintage Revival). Den ble presentert som en eksakt replika av den originale C 12. Den har 6072 røret og CK 12 kapselen, men bortsett fra det har den lite til felles med originalen. Lyden er heller ikke den samme.

 

 

 

 

Oppsummert

En av de absolutt beste og mest legendariske mikrofonene du kan få tak i. Skal du kjøpe en original AKG C 12 må du ut med $10.000 – $15.000. Enkelte har vissnok gått for $30k. C 12 mikken blir fortsatt kopiert idag selv 60 år etter at den ble lansert. Det finnes mange kloner på markedet. Etter 10 år ble produksjonen av AKG C 12 avsluttet i 1963. Det ble produsert ca 2.500 eksemplarer av denne studioklassikeren.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..