Studioklassikeren – Neumann U 47

Posted on Updated on

Av de x-antall mikrofonene som finnes på markedet er det bare noen få som har oppnådd ikonisk status. En av dem er Neumann U 47. Denne stormembranmikken er av mange regnet som the «Holy Grail» og The Beatles produsent George Martin har uttalt at dette var hans favorittmikrofon. 

Litt historie

U 47 var den første mikrofonen med svitsjbar retningskarakteristikk. Du kan velge mellom kardioide og omnikarakter.

Den originale U47 ble lansert i 1947 og ble i utgangspunktet distribuert av Telefunken. TELEFUNKEN var fra 1947 til 1958 distributør for produktene til Neumann og solgte disse under sitt eget navn med TELEFUNKEN logo på.

U 47 er den første mikken Neumann laget etter andre verdenskrig. Den bruker den legendariske M 7 kapselen som ble brukt l CMV 3 mikken (Neumann bottle). M 7 kapselen ble utviklet av Georg Neumann allerede i 1928. Dessverre har PVC membranet i M 7 en tendens til å tørke ut med alderen og rundt 1960 byttet Neumann til en annen kapsel – K 49. Den har lignende lydkarakter, men med et mer holdbart materiale.

I U 47 sitter originalt det annerkjente VF 14 røret som ble produsert av TELEFUNKEN. Dette pentoderøret ble benyttet av den tyske hæren til bruk i felten under andre verdenskrig.

I 1956 endret Neumann designet noe da grillen i krom ble byttet med en matt finish og mikrofonkroppen ble kuttet med 4 centimeter Det finnes altså en lang og en kort versjon av U 47 (240mm vs 200mm).

I 1957 ble U 48 lansert. Den er identisk med U 47, men her kan du velge mellom kardioide og åttetalls karakteristikk.

carioid
Frekvensrespons kardioide U 47

Mot slutten av 50 tallet ble VF 14 røret vanskelig å oppdrive og Neumann ble tvunget til å tenke nytt. De prøvde seg med et annet rør 13CW4 – en triode med navnet Nuvistor – men kombinasjonen av dette røret og K 49 kapselen ble ingen stor hit.  Mikken mistet noe av sin popularitet ganske enkelt fordi denne komboen ikke låt like bra som originalen. Totalt ble det laget ca 5.000 eksemplarer av U 47 (3.200 long body) og den er benyttet på en drøss med innspillinger av kjente artister.

Sinatra
Sinatra med sin Telefunken U 47

Lydkarakter

Neumann U47 er kjent for en klar og åpen lyd. Den låter stort og har en varm lyd med fokus på øvre mellomtone uten å låte harskt. Toppen er åpen, luftig og smooth. Styrken er at den sitter fint i miksen uten at du trenger å gjøre så veldig mye. Ifølge Bruce Swedien ble den raskt den nye bransjestandarden på begynnelsen av 1950 tallet. Frank Sinatra elsket den, Elvis brukte den og på «Rubber Soul» albumet til The Beatles er den i bruk på alt fra trommer til gitarer til tamburiner (sammen med U48)

U 47 FET

Neumann var den eneste kunden TELEFUNKEN hadde som kjøpte VF 14 røret og TELEFUNKEN la ned produksjonen. Neumann bestemte seg tilslutt for å kutte rørversjonen og satset heller på en solid-state versjon – U 47 FET. Den bruker en tredje kapsel – K 47 og ble produsert mellom 1969 og 1986. Den var ment som en erstatning til den originale U 47, men ble aldri like populær. Likevel – dette er en topp mikrofon og ble benyttet som vokal mikk på AHA´s – Take On Me.

FET versjonen tåler høye lydtrykk og har også blitt en bransjestandard på sin litt spesielle måte – til basstromme og kontrabass. Setter du en U 47 FET på utsiden av basstromma og en vanlig dynamisk på innsiden får du en stor og helhetlig basstrommelyd.

Neumann U 47 FET ble nylig relansert. Les mer om den her

Kloner

I 1953 kostet en helt ny U 47 $390. Skal du ha tak i en brukt U 47 i dag må du fort ut med 6-10.000 dollar. Den dukker jevnlig opp på e-bay, men kan være i så som så skikk. Derfor velger mange å kjøpe en av de mange klonene som finnes på markedet.

 

korby_kat4mic_f_aKorby Audio Technologies

Korby lager kloner av de fleste legendariske mikrofonene på markedet. Så også en egen versjon av U 47. Den kan brukes i deres KAT-System. Her kan du kjøpe en mikrofonkropp sette på forskjellige hoder. Dessverre et dyrt system: KAT-1 (kropp og ett hode) koster ca 50.000.- kroner. Korby kjøper du her


 

 

Blue Microphones

Blue Microphones har et tilsvarende system med deres gigantisk Blue Bottle mikrofon. Systemet kan fås med 8 av de mest kjente mikrofonene på markedet. Pris med ett hode er ca. 50.000.- I Norge kan du kjøpe den hos Studiolyd Distribusjon


 

 

Wunder Audio

Wunder lager praktfulle kloner og deres CM 7 er noe av det råeste som finnes på markedet.

Ønsker du å kjøpe bør du snakke med gutta hos Prolyd.  Prisene finner du her


 

peluso-2247-le_41

Peluso Microphone Lab

I det litt billigere hjørnet lager Peluso også ypperlige kloner. Dette er et amerikansk merke som har fått mye oppmerksomhet de senere åra. Mikrofonene er håndbygde. Peluso 2247 LE er en klone som har fått strålende kritikker og kan kjøpes her.


 

 

flea_47_with_ef12_1

 

Flea Microphones

Et annet alternativ er Flea Microphones. Flea 47 er en replika, en eksakt kopi, av en Neumann U 47. Håndbygget uten kompromisser, og selvsagt kan du velge hvilken kapsel og hvilket rør du ønsker den levert med. Flea produseres i Slovakia

Flea 47 kjøper du hos Studiolyd Distribusjon


 

 

Bock Audio

Bock 5 zero 7 er en stormembran mikrofon med fast kardioide som har fått veldig mye bra omtale og som også har funnet veien inn i flere norske studioer. Innvendig sitter som på de fleste Bock Audio en kapsel laget av tyske MBHO. Røret er et NOS Telefunken EF814 som har mange likheter med VF 14 røret som satt i originalen U47.

Bock Audio 507 kjøper du her


 

Telefunken

Historien om Telefunken går tilbake til starten av forrige århundre, hvor firmaet utviklet seg til en av de mest populære tyske firmaer innenfor radioteknologi og senere også mikrofoner. Produksjonen stoppet, men i dag har firmaet Telefunken USA fått merket tilbake til verdenstoppen.

TELEFUNKEN U 47 kan du kjøpe i Norge hos Procom. Pris finner du her

Oppsummert

Neumann U 47 – verdens kanskje mest ettertraktede vokal mikrofon og ikke minst den mest kopierte – har kvaliteter som gjør den svært ettertraktet men også svært kostbar.  Denne mikrofonen forbedret lydkvaliteten på innspilt musikk vesentlig da den kom og den dag i dag er den fortsatt mikken alle ønsker seg.

Fun fact:

I 2004 var jeg med på å arrangere et seminar med lydguruen Bruce Swedien. Da jeg spurte han om U 47 ble han alvorlig så meg rett inn i øynene og sa – «Ohhhhh…. U47….it´s the sweetest sounding microphone I´ve ever used».

Han kjøpte to stk nye i 1954 og har etter det brukt dem på alt fra Sarah Vaughan, Michael Jackson og Jennifer Lopez for å nevne noen. Den ene ble dessverre stjålet i 1982 under innspillingen av «Thriller». Du kan lese mer om Bruce Swedien og hans mange historier fra bransjen i boka «Make Mine Music»

 

Kilder: Neumann, Wikipedia, Make Mine Music

2 kommentarer til “Studioklassikeren – Neumann U 47

  Jørn-Arild Grefsrud said:
  3. november 2015, kl. 00:20

  Tusen takk for denne bloggen! Masse nyttig og morsom info.
  Kan det stemme at U48 var kardioide/8-tall, ikke kardioide/omni, som det står over?
  Uansett, keep it up!!

   Mikkel Schille responded:
   5. november 2015, kl. 00:05

   Tusen takk for hyggelig tilbakemelding:-) Moro å høre at du finner nyttig stoff. Du har selvfølgelig helt rett. U48 har kardioide og 8 tall!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..