Studioklassikeren – Neumann U 47

Posted on Updated on

Av de x-antall mikrofonene som finnes på markedet, er det bare noen få som har oppnådd ikonisk status. En av dem er Neumann U 47. Denne stormembranmikken regnes som the «Holy Grail». The Beatles produsenten George Martin har uttalt at dette var hans favorittmikrofon. 

Litt historie

U 47 var den første mikrofonen med svitsjbar retningskarakteristikk. Du kan velge mellom kardioide og omnikarakter.

Den originale U47 ble lansert i 1947 og ble i utgangspunktet distribuert av Telefunken. Telefunken var fra 1947 til 1958 distributør for produktene til Neumann og solgte disse under sitt eget navn med Telefunken logo på.

U 47 er den første mikken Neumann laget etter andre verdenskrig. Den bruker den legendariske M7 kapselen som ble brukt i CMV 3 mikken (Neumann bottle).

M 7 kapselen ble utviklet av Georg Neumann allerede i 1928. Dessverre har PVC membranet i M 7 en tendens til å tørke ut med alderen og rundt 1960 byttet Neumann til en annen kapsel – K 49. Den har lignende lydkarakter, men med et mer holdbart materiale.

I U 47 sitter originalt det annerkjente VF 14 røret som ble produsert av Telefunken. Dette pentoderøret ble benyttet av den tyske hæren til bruk i felten under andre verdenskrig.

I 1956 endret Neumann designet noe da grillen i krom ble byttet med en matt finish og mikrofonkroppen ble kuttet med 4 centimeter. Det finnes altså en lang og en kort versjon av U 47 (240mm vs 200mm).

I 1957 ble U 48 lansert. Den er identisk med U 47, men her kan du velge mellom kardioide og åttetalls karakteristikk.

Frekvensresponen til U47 i kardioide pattern

Nytt rør – mindre populær

Mot slutten av 50 tallet ble VF 14 røret vanskelig å oppdrive og Neumann ble tvunget til å tenke nytt. De prøvde seg med et annet rør – 13CW4 – en triode med navnet Nuvistor – men kombinasjonen av dette røret og K 49 kapselen ble ingen stor hit.  Mikken mistet noe av sin popularitet ganske enkelt fordi denne komboen ikke låt like bra som originalen.

5000 eksemplarer totalt

Totalt ble det laget ca 5.000 eksemplarer av U 47. Av disse ca 3.200 med long body. Neumann U47 er benyttet på en drøss med innspillinger med kjente artister.

Sinatra med sin Telefunken U 47

Lydkarakter

Neumann U47 er kjent for en klar og åpen lyd. Den låter stort og har en varm lyd med fokus på øvre mellomtone uten å låte harskt. Toppen er åpen, luftig og smooth. Styrken er at den sitter fint i miksen uten at du trenger å gjøre så veldig mye.

Ifølge Bruce Swedien ble den raskt den nye bransjestandarden på begynnelsen av 1950 tallet. Frank Sinatra elsket den, Elvis brukte den og på «Rubber Soul» albumet til The Beatles, er den i bruk på alt fra trommer til gitarer til tamburiner (sammen med U48)

Neumann U 47 FET

Neumann var den eneste kunden Telefunken hadde som kjøpte VF 14 røret og Telefunken la ned produksjonen av disse i 1957. Neumann bestemte seg tilslutt for å kutte ut rørversjonen i 1965 og satset heller på en solid-state versjon – U 47 FET.

Den ble bruker en tredje kapsel – K 47 – og ble produsert mellom 1969 og 1986. Den var ment som en erstatning til den originale U 47, men ble aldri like populær. Likevel – dette er en topp mikrofon og den ble bl a benyttet som vokal mikrofonen på AHA´s – Take On Me.

FET versjonen tåler høye lydtrykk og har også blitt en bransjestandard på sin litt spesielle måte – til basstromme og kontrabass. Setter du en U 47 FET på utsiden av basstromma og en vanlig dynamisk på innsiden får du en stor og helhetlig basstrommelyd.

Neumann U 47 FET ble nylig relansert. Les mer om den her

Kloner

I 1953 kostet en helt ny U 47 $390. Skal du ha tak i en brukt U 47 i dag må du fort ut med 10.000 dollar eller mer. Derfor velger mange å kjøpe en av de mange klonene som finnes på markedet.

Golden Age Music GA-47mkII

Golden Age Music GA-47

Golden Age Music ble startet i 1982 og leverer highend utstyr til det skandinaviske, europeiske og det amerikanske markedet. Golden Age Music har de senere årene hatt stor suksess med sin egen ‘billig serie’ – Golden Age Project, men har nå også en Premium serie. I denne finner du denne U47 klonen GA-47. Den fikk meget bra test i MusicTech som du kan lese her. Pris – ca. 19.000.- og kan kjøpes her

Wunder Audio

Wunder lager praktfulle kloner og deres CM 7 er noe av det råeste som finnes på markedet. Ønsker du å kjøpe bør du kontakte Prolyd.  Prisene finner du her (krever innlogging)

Flea Microphones

Et annet alternativ er Flea Microphones. Flea 47 er en replika, en eksakt kopi, av en Neumann U 47. Håndbygget uten kompromisser, og selvsagt kan du velge hvilken kapsel og hvilket rør du ønsker den levert med. Flea microphones produseres i Slovakia.

Flea 47 kjøper du hos Studiolyd Distribusjon

Telefunken

TELEFUNKEN U 47 kan du kjøpe i Norge hos Procom. Dette er meget bra kloner, men vær forberedt på å punge ut. Pris finner du her

Oppsummert

Neumann U 47 – verdens kanskje mest ettertraktede vokal mikrofon og ikke minst den mest kopierte – har kvaliteter som gjør den svært ettertraktet. Denne mikrofonen forbedret lydkvaliteten på innspilt musikk vesentlig da den kom og den dag i dag er den fortsatt – The Holy Grail – mikken alle ønsker seg.

Kilder: Neumann, Wikipedia, Make Mine Music

2 kommentarer til “Studioklassikeren – Neumann U 47

  Jørn-Arild Grefsrud said:
  3. november 2015, kl. 00:20

  Tusen takk for denne bloggen! Masse nyttig og morsom info.
  Kan det stemme at U48 var kardioide/8-tall, ikke kardioide/omni, som det står over?
  Uansett, keep it up!!

   Mikkel Schille responded:
   5. november 2015, kl. 00:05

   Tusen takk for hyggelig tilbakemelding:-) Moro å høre at du finner nyttig stoff. Du har selvfølgelig helt rett. U48 har kardioide og 8 tall!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..