Dagens tips #22 – Hva er en SubKick?

Posted on Updated on

Yamaha-SKRM-SetupBra basstrommelyd er viktig.  Her er et gammelt – men effektivt – triks for å få kicken til å låte større og fetere.

Yamaha SKM-100 SubKick

Ideen bak SubKicken er genial. Det var Yamaha som tok tak i konseptet og laget en brukervennlig utgave. Den ser ut som en tromme, men er noe helt annet. Bak «skinnet» finner du nemlig en høyttaler. Men – en SubKick er ikke en høyttaler.

Så hva er en subkick?

En SubKick er en høyttaler som med et enkelt grep har blitt gjort om til en mikrofon som plukker opp vibrasjonene fra stortromma.

Selv om dette konseptet har blitt brukt av mange teknikere tidligere, var det Yamaha som gjorde noe ut av det. De tok en 6.5″ høyttaler – den hvite fra Yamaha NS10 studiomonitorenemonterte den inne i en 10″ tromme, reverserte kablene og påmonterte en XLR for på den måten omforme høyttalerelementet til en mikrofon.

Siden det benyttes et stort element, plukkes lave frekvenser opp bedre enn med vanlige mikrofoner. På samme måte som en dynamisk mikrofon kan den håndtere ekstremt høye lydtrykk – SPL (sound pressure level)

Fordelen med å plassere den inne i en tromme er at skjellet gir en bra beskyttelse av elementet. To griller er montert foran og bak for å hindre nyskjerrige fingre å komme til. Yamaha har også utstyrt SubKicken med en egen tamme-brakket sånn at den enkelt kan monteres til et eget medfølgende stativ. På denne måten blir den veldig enkel å rigge opp og ned i tillegg til at den ser bra ut.

SKRM-100_Back
Yamaha SubKick med elementet hentet fra NS10 studiomonitorene

I tillegg til annen mikrofon

SubKicken bør benyttes som et supplement til en annen basstromme mikrofon fordi den responderer dårlig på transienter og den tar heller ikke opp frekvenser over 2-3kHz ifølge manualen. Faktisk er det ikke mye brukenes over 6-700Hz.

Plassering

Pga proximity effekten er plasseringen definitivt av betydning. Du bør prøve ulike avstander og posisjoner for å få lyden du ønsker. Prøv gjerne SubKicken på tammer og basskabinetter også. SubKicken kan brukes både i studio og live.

Kun Yamaha?

På ingen måte. Yamaha har sluttet å lage den og selv om det var de som kom opp med ideen, finnes det andre alternativer der ute. Faktisk er den ganske så enkel å lage selv også.

Mekke sjæl?

Det du gjør er å ta et høyttalerelement – de fleste velger en 6.5″ – ut av boksen og lodder på en XLR plugg på en kort kabel fra terminalene. Pin 2 skal gå til (+) og Pin 1 år til (-). Pin 3 skal du ikke bruke! Monter elementet etter smak.

Utgangssignalet blir ofte veldig hot – som betyr at du må få dempet signalet for at det skal være mulig å bruke det. Få tak i en -20dB pad og smell den på.

Andre produsenter

Det er fortsatt noen som lager SubKicks. Solomons LoFreq Submic bygger på samme prinsipp som Yamahas utgave, men fås i flere farver og har et moderne og elegant design. En ny utgave, som er en signaturmodel, er laget til trommeslageren Daru Jones.

Bare en gimmick?

Det er delte meninger her. Du får absolutt mer omf og ordentlig med bunn i stortromma, men du får også MYE sub som fort kan bli i overkant og låte wobly. SubKicken har nok også mistet noe av sjarmen etter at triggerne kom og tok over. Likevel, ønsker du best mulig utgangspunkt uten bruk av samples kan en SubKick være noe du bør sjekke ut nærmere. Jeg vet at flere topprodusenter og teknikere fortsatt sverger til denne relativt enkle løsningen.

Lydeksempel

Jeg har tatt med et lydeksempel fra Solomon Mics og deres LowFreQ som ligger på Soundcloud siden deres. Døm selv.

Det du hører er –

 • 4 slag med en dynamisk mikrofon 
 • 4 med LowFreQ SubKick
 • Begge mikkene sammen
 • Til slutt uten LowFreQ
 • PS! Bruk headset!

 

Solomon LowFreQ er attraktivt priset til £159. Kan kjøpes her.

Én kommentar til “Dagens tips #22 – Hva er en SubKick?

  SOLOMON MiCS said:
  14. mars 2016, kl. 20:35

  Thank you so much for your post regarding Sub Kicks/sub mics. Though our LoFReQ sub mic certainly comes from the same concept as the Yamaha Subkick, it should be said that there are some improvements in our design. The LoFReQ is not only half the price of comparable sub-mic, it is also much smaller, half the weight and mounts to your choice of mic stand. One of the things that is NOT visible is the inline pad. With the Subkick and most DIY submics, you need a pad as the gain is VERY hot. Our LoFReQ will hit your preamps at roughly the same gain level as Beta52s, D6, D112 and others. From the very beginning, we worked hard to make the LoFReQ more true to the source than other sub mics, and as plug-and-play as possible. Thanks again for the blog post, and please don’t hesitate to send us any questions at solomonmics@gmail.com. Cheers!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..