Hvordan starter jeg en miks?

Posted on Updated on

‘Hvilket instrument skal jeg begynne med’? ‘Lønner det seg å starte med vokalen’? ‘Jeg spiller gitar – bør jeg starte med å mikse gitarlyd’?  Dette er  noen av spørsmålene nybegynnere i musikkproduksjon sloss med. For en tid tilbake la jeg ut ‘Miksing for nybegynnere del 1, del 2 og del 3. I dette blogginnlegget – som er ment som en oppfølger til den artikkelserien – viser jeg deg metoden jeg bruker i mine mikser.

Innledning

Erfarne teknikkere stusser nok kanskje litt på headingen her, fordi måten man angriper en miks på er veldig individuell og det finnes utallige innfallsvinkler.

Likevel – er du nybegynner og relativt fersk i gamet – metoden jeg tar for meg i denne artikkelen er en ofte benyttet og anerkjent teknikk mange av verdens beste lydteknikkere og produsenter sverger til når de mikser.

Sånn starter du

Mange begynner miksen med vokalen. Det forstår jeg utifra at vokal ofte er det viktigste elementet i en miks. Andre igjen jobber først med rytmeseksjonen, mens noen fokuserer på bassfrekvensene i startfasen. Det finnes ingen riktig eller feil måte å angripe en miks på, men her er metoden jeg benytter

Jeg anbefaler at du starter miksen med noe rytmisk! Personlig liker jeg å opparbeide et fundament før jeg går videre

#1. Trommer

Har låta trommer synes jeg personlig det er naturlig å starten miksen med disse. Trommene er ryggraden i enhver moderne musikkproduksjon. Sammen med bassen danner de fundamentet – selve grunnmuren om du vil. Alt annet bygges oppå. Men tiden – les ’80 tallet – da vi brukte 5 timer eller mer på å skru basstrommelyd, er heldigvis over.

Gode trommiser, nystemte trommer, bra rom og gode mikker har satt en stopper for det. Og selvfølgelig – vi kommer ikke utenom gode trommetriggere. Selv bruker jeg denne.

Trommegruppe

Jeg er rask med å lage en egen trommegruppe fordi det er svært cpu-besparende å legge plugins rett på  gruppa i stedet for å overøse hvert enkelt spor. Dessuten tror jeg sluttresultatet blir bedre også.

Ønsker du flere tips om trommelyd anbefaler jeg denne artikkelen. Er du på jakt etter mer inngående EQ-tips for basstromme og skarptromme anbefaler jeg at du tar en titt denne og denne

#2. Bass

God basslyd er viktig. Sammen med trommene fundamentet i en miks. Bass kan være el-bass, kontrabass, synthbass og kan bestå av flere sammensatte lyder. Bass er grunnlaget i akkorder og viktig for å få en låt til å svinge og kan faktisk være avgjørende en låt. Du trenger ikke høre mange basstonene før du skjønner at det er ‘Billie Jean låta til Michael Jackson det er snakk om.

Her kan du lese et tips om hvordan du får bassen til å sitte i miksen. Og her er trikset som gir deg tightere bass og basstrommelyd.

#3. Vokal

Som nevnt – det er mange som liker å jobbe med det viktigste i en miks først – nemlig vokalen. Jeg har prøvd dette og enkelte ganger funker det, men for meg fungerer det altså best med å jobbe med fundamentet først.

Lag grupper

Har du lest noen artikler her på bloggen, vet du at jeg er stor fan av å bruke grupper når jeg mikser. En av måtene jeg jobber på i miksen er at jeg ‘muter’ grupper sånn at jeg f eks kan høre vokalen med bare trommene, vokalen med bare gitarene, vokalen med bare piano osv. Dette gir meg kontroll og oversikt over nivåene individuellt og det blir lettere å høre mengde reverb/delay og også å finne den endelige balansen på miksen.

«Har du lest noen artikler her på bloggen, vet du at jeg er stor fan av å bruke grupper når jeg mikser»

#4. Resten

Her er rekkefølgen jeg (som oftest) mikser i –

  • Trommer
  • Bass
  • Gitar(er)
  • Keyboard (Piano/orgel/synther)
  • Strykere/pads
  • Horns
  • Koring
  • Vokal

Jeg bruker altså den velbrukte teknikken med å starte med trommene. Hvis låta har det da. Hvis ikke starter jeg med noe annet rytmisk som perkusjon, kompgitar, piano, synth eller noe annet som er tilgjengelig.

Ha en plan

En god miks er definitivt enklere å få til hvis du har en plan. Da tenker jeg ikke bare på en plan på hvordan du vil at det skal låte, men rett og slett en god fremdriftsplan. Det er derfor jeg anbefaler at du leser ‘Miksing for nybegynnere serien’  før denne artikkelen.

Oppsummering

Metoden jeg har skissert her er velprøvd og funker i 9 av 10 tilfeller. Eneste drawbacket jeg kan komme opp med er at trommene og bassen brått kan bli for dominerende i en miks med denne metoden. De kan rett og slett ta over i låter hvor det ikke er så viktig med altfor mye trøkk eller krumspring i grunnkompet.

Men, har du dette i bakhodet og klarer å fokusere på de litt mykere elementene i miksen, er dette fortsatt en ypperlig måte å starte en miks på!

 

Toppbilde: AVID

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..