Test – Mastering The Mix – Levels

Posted on Updated on

Mange sliter med å levere mikser med riktige nivåer. En av de vanligste feilene er å mikse for høyt. I London kom jeg over et firma som heter «Mastering The Mix». Et mastering firma drevet av Tom Frampton. Han har utviklet et fantastisk hjelpemiddel som heter LEVELS. Sjekk om det er noe for deg.

Nivåer

Mange nybegynnere ignorerer både nivåer og ‘headroom’ før de trykker på ‘record’ knappen. Det er lett å la seg rive med og la «dette fikser jeg senere» tankegangen råde. Dessverre – det er mange som er ute og sykler når de mikser også.

Et av problemene er dårlige metere. Et annet er at mange rett og slett ikke forstår hvordan de skal bruke dem.

LUFS

De fleste har vel fått med seg The Loudness War som har plaget bransjen i snart et par ti år. Heldigvis – det ser ut til at denne krigen går mot slutten. Dette fordi strømmetjenester som bl a Spotify, iTunes og YouTube har tatt i bruk en (relativt) ny målestandard. Egentlig snakker vi om en relativt stor revolusjon her.

De benytter noe som heter – LUFS – eller Loudness Units som det heter. Standarden ble utviklet av ITU i 2011 for å måle Loudness. Hensikten var å stoppe den ubehagelige nivåforskjellen som kom i reklameinnslag på radio og TV. Standarden er blitt lovpålagt i USA og de fleste store innen broadcast i Europa bruker også LUFS.

Jeg regner med at alle som driver med musikkproduksjon kjenner til det vanlige Peak-meteret du finner i de fleste musikkprogrammene. Det måler Peak eller toppnivået om du vil. LUFS derimot, måler gjennomsnittsnivået – hvor høyt du egentlig oppfatter en sang. Dette minner mye om RMS meteret – men det blir gjort på en enda smartere måte.

Det er jo ofte sånn at det er radio og TV bransjen som går i bresjen og musikkbransjen kommer ofte etter. LUFS har kommet for å bli i musikkbransjen også.

Strømmetjenestene har nå satt et tak for hvor høyt en sang kan være. Tanken er at lytter du til en sang som er mastret til f eks 8 LUFS eller en annen som er mastret til 16 LUFS så spiller det ingen rolle lenger – begge blir lagt til samme nivå -11 LUFS som i Spotifys tilfelle. Faktisk – den låta som er mastret høyest vil nå låte dårligere, i den forstand at den har betydelig mindre dynamikk, enn den andre låta som er mastret lavere. Demed blir vitsen med å mastre høyere borte. Genialt:)

Mastering The Mix – LEVELS

Så hva er Mastering The Mix LEVELS plugin da?  Dette er en plugin som hjelper deg å få en fiks ferdig teknisk korrekt miks og master. Det gjør den ved å analysere de viktigste elementene i miksen og og fortelle deg om du har problemer. Dette verktøyet gir deg den aller viktige informasjon du trenger for å forbedre miksen.

LEVELS gir deg informasjon om de fire viktige aspektene ved miksen –

 • Headroom – viser deg nivåene
 • Stereo field – viser deg stereobildet med et vectorscope
 • Dynamic Range – viser deg dynamikken med et oscilloscope
 • Bass Space – spektrumanalysering av bassområdet

Headroom

 • Ekte peak meter (16 X oversampling ) – sikrer at miksene og masterene dine ikke klipper
 • Standard peak meter. Hold deg under -6dB for en perfekt miks
 • EBU R128 kompatible LUFS metere. Den mest nøyaktige måten å måle loudness på

Stereo Field

 

 • Vectorscope visualiserer stereo bredden
 • Korrelasjonsmeter viser fasefeil
 • Left/Right meter viser balansen i miksen
 • Low Pass knapp som i solo viser frekvenser under 300Hz

Dynamic Range

 • Viser deg om musikken er overkomprimert
 • Oscilloscopet lyser grønt hvis musikken er dynamiskog rødt hvis overkomprimert
 • ‘DR’ Dynamic Range display er basert på short term LUFS til peak ratio

Bass Space

 • Identifiserer om noen av kanalene har for mye i det lave frekvensområdet 
 • Hjelper deg å rydde opp i bassområdet som igjen gir deg punch og klarhet
 • Nivå-metere for 40Hz, 80Hz, 120Hz og 160Hz

 I bruk

Det jeg liker med denne pluggen er at den eleminerer mange plugins fordi du har alt tilgjengelig inne i en. Den har et fint display – hvis pluggen ser at du har problemer skifter den farge fra grønt til rødt og signaliserer at du må ta grep.

Her finner du to LUFS metere – integrated (lengre tidsrom) og short term (kort tid). Du finner også et ekte Peak-meter og i tillegg finner du en dedikert Mono-knapp, og du vet jo hvor viktig jeg synes det er. Det fine med LEVELS er at du kan velge om du vil lytte Mono fra begge høyttalerene eller du kan velge en av dem.

Tom Frampton – mannen bak LEVELS

LEVELS – er en plugin laget av Tom Frampton og Mastering The Mix.  Som mastering tekniker har han masse erfaring med de problemer som kunder ofte kommer med. Pluggen er ikke ny, den ble lansert i juli i fjor og har fått veldig bra tester. Den er EBU R128 kompatibel og viser altså både integrert og short term LUFS. Dette er veldig nyttig skal du sammenligne nivåene på flere låter til et album.

Her er en kort video som viser LEVELS

Oppsummert

Det finnes mange gode metere der ute som gjør jobben, men de er ofte dyre. LEVELS er akkurat satt ned i pris, den koster nå 49GBP og er verdt hvert eneste et av dem. Du kan også laste ned en demo-versjon. Er du dreven finnes det nok alternativer du heller ønsker, men skal du ha et» alt i ett» meter er det få som slår dette.

Verd å nevne er at du får med 5 ebøker når du kjøper pluggen som inngående forklarer deg hvordan du skal bruke den i miks, mastering, hvordan du mikser bass og basstromme osv. Her får du også inngående kjennskap til hvilke nivåer du bør legge masteren din på når du skal laste opp sangen din til Spotify, Soundcloud, YouTube og andre strømmetjenester. Meget nyttig!

 

+ Fint og skarpt GUI

+ LUFS metere

+ Enkelt i bruk

+ Uslåelig til prisen

 – Ikke spektrum analysering av hele frekvensområdet

 

Spesifikasjoner

Tilgjengelig i VST,VST3, AU og AAX format (32-bit og 64-bit)

MAC OSX

OS X 10.8 eller høyere. 32-bit og 64-bit AU,VST2/3 og AAX

Windows

Windows 7, 8 og 10. 32-bit og 64-bit VST 2/3 og AAX

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..